Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2020 12:34

Місцеві референдуми як інструмент самоврядування: бути чи не бути?

Юрист, фахівець в сфері конституційного та міжнародного публічного права

СБУ заявила про спробу незаконного захоплення місцевої влади на Харківщині через референдум про створення ОТГ

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові вибори до місцевих рад. Виборці вперше обиратимуть за новим Виборчим кодексом сільські, селищні, міські, районні у містах, районні та обласні ради, а також сільських, селищних, міських голів. Тим часом 22 жовтня 2020 року СБУ заявила про незаконну спробу проведення місцевого референдуму для утворення ОТГ в одному із населених пунктів Лозівського району Харківщини. 

Після визнання Конституційним Судом України Закону “Про всеукраїнський референдум” 2012 р. неконституційним в Україні склалася парадоксальна ситуація: можливість референдуму прямо передбачена Конституцією України, але жодного дієвого механізму для реалізації цього права у громадян України так і немає. А без чіткої законодавчої процедури такий референдум провести неможливо.  

У червні 2020 р. Президент України вніс до Верховної Ради України проєкт Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум (реєстр. № 3612), який був ухвалений Парламентом за основу 18 червня 2020 року. Однак, цей законопроєкт стосується виключно національного референдуму, і не регулює питання місцевого референдуму. 

Звісно, референдум, як і самі вибори, є нейтральним інструментом, який можна використати як на благо, так і на шкоду для суспільства. Все залежить від якості механізму його законодавчого регулювання, зокрема, питань, які можуть виноситися на такий референдум. Наприклад, законопроєкт № 3612 передбачає дуже обмежений предмет всеукраїнського референдуму, оскільки проведення референдуму на такому рівні має бути швидше виключенням, ніж правилом, зважаючи на особливості суспільно-політичної ситуації в державі. Однак, як тоді бути з місцевим референдумом? 

Оскільки в пам'яті ще свіжі спогади про квазіреферендуми 2014 року, то можна сміливо передбачити, спокуса позловживати таким інструментом задля суспільного резонансу нікуди не зникне. Однак, якщо місцевий референдум передбачити виключно як інструмент вирішення чітко окресленого кола питань місцевого значення без можливості проведення референдумів на регіональному рівні взагалі? Якщо територіальна громада одержить змогу висловити підтримку чи заперечення різним насущним питанням, які їх хвилюють, то це дійсно зможе стати ефективним інструментом народовладдя та місцевого самоврядування. При чому, навіть консультативний референдум у таких випадках може знизити рівень політичної напруги на рівні громади. 

Таким чином, місцеві вибори та місцевий референдум є двома інструментами народовладдя та сторонами місцевого самоврядування. А от незаконна спроба проведення місцевого референдуму на Харківщині лише доводить, що це питання потребує чіткого законодавчого врегулювання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]