Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2023 15:40

STEM-хаби – рятівне коло для освіти України в умовах війни

Директорка благодійних програм БО "БФ "Фонд освітніх ініціатив"

В умовах війни освіта в Україні переживає нелегкі часи. Освітянська спільнота продовжує зіштовхуватись з багатьма викликами, які треба вирішувати оперативно і кардинально.

На допомогу освіті приходять технології, які дають можливість забезпечити не тільки нагальні потреби, а й зробити вагомий крок до освіти майбутнього. 

Говорити будемо про STEM-хаби, як рятівне коло для громад по всій Україні. 

По-перше, STEM-хаби з необхідним обладнанням, стали хіба не єдиною можливістю для учнів отримати практичні навички у галузі науки, техніки, інженерії та математики. 

STEM-хаби є базою для дистанційної освіти для внутрішньо переміщених сімей, в яких немає технічного забезпечення для навчання. 

STEM-хаби допомагають молоді у підготовці до успішного працевлаштування, формуючи навички професій XXI століття.  Крім того, практичне навчання з використанням високотехнологічного обладнання сприяє популяризації інженерно-технологічних професій серед молоді. 

Діяльність STEM-центрів та хабів забезпечує можливість спільної роботи педагогів, молоді, викладачів ВНЗ і науковців для підняття освіти на новий рівень. 

Заняття в STEM-хабах в умовах війни допомагають також  підтримати психологічний стан учнів та студентів, які через війну покинули свої домівки або продовжують навчання в постраждалих регіонах. 

Розвиток STEM-освіти - це позитивна сучасна тенденція, яка передбачає технологізацію навчання та формування ключових компетентностей якісно нового рівня. 

Але варто зазначити, що технологічний пріоритет в освіті потребує значних коштів, яких наразі недостатньо для забезпечення STEAM-хабів необхідним обладнанням та для підготовки кваліфікованих тренерів та тьюторів. 

Місцеві бюджети "не витягнуть" на собі повне фінансування створення хабів у громадах. Звісно, є приклади роботи хабів за бюджетні кошти і заклади освіти роблять все можливе для підтримки функціонування STEAM-хабів, виділяючи приміщення, оплачуючи роботу тренерів та тюторів цих хабів. Але залишається потреба у фінансуванні розвитку національної мережі STEAM-хабів як центрів змішаної освіти.  

Питання про необхідність залучення міжнародних та українських донорів для розвитку STEAM-хабів в Україні наразі гостро актуальне, тому ми продовжуємо діалог з міжнародними партнерами про співпрацю.  

Які на вашу думку є шляхи розв'язання цього питання? 

Теги: STEAM-хаб
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]