Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2024 19:11

Новий закон про мобілізацію: основні зміни та нововведення з 18.05.2024 р.

Практикуючий адвокат. Керуючий Адвокатським бюро "Лотиш і Партнери"

Які нові вимоги для військовозобов’язаних? Чи можуть представники ТЦК проводити силове затримання та доставлення до ТЦК? Чи завжди необхідно мати при собі військово-облікові документи?

Найперше, варто звернути увагу на те, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності є конституційним обов’язком кожного громадянина України. Такий обов’язок встановлений Конституцією України та Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу». Але водночас процедура проведення мобілізації на практиці не завжди відбувається відповідно до вимог законодавства. У зв’язку з цим, наше Адвокатське бюро отримує численні запити як від бізнесу, так і від громадян щодо визначеної законом процедури мобілізації, прав та обов’язків військовозобов’язаних, наявності підстав для законної відстрочки від проходження військової служби, порядку оформлення та подання документів про таку відстрочку до ТЦК, бронювання працівників підприємств та ін.

Зважаючи на те, що із завтрашнього дня, - з 18 травня 2024 р., - набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ, яким вводяться нові правила мобілізації, - у даному блозі розглянемо такі основні нововведення.

Щодо оновлення даних.

З 18.05.2024 р. вступають у дію нові зміни до ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» (надалі – Закон), відповідно до яких усі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з моменту набрання чинності цим законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності та інші персональні дані), - шляхом:

а) прибуття самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за місцем проживання;

б) прибуття до ЦНАП;

в) через електронний кабінет військовозобов’язаного (за наявності).

При цьому окремим абзацом у ч. 3 ст. 22 Закону прописано, що «Інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указу Президента України про оголошення мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані через центи надання адміністративних послуг або електронний кабінет або у ТЦК за місцем перебування».

Щодо наявності військово-облікових документів.

У період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженому представнику ТЦК або поліцейському, а також представнику Держприкордонслужби на пунктах пропуску через державний кордон України (ч. 6 ст. 22 Закону).

Також доповнено ст. 20 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», - відповідно до якої у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою представника ТЦК або поліцейського, а також представника Держприкордонслужби на пунктах пропуску через державний кордон України.

При цьому відповідно до ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» документи, що посвідчують особу, поділяються на 2 групи:

1) документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

а) паспорт громадянина України;

б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

в) дипломатичний паспорт України;

г) службовий паспорт України;

ґ) посвідчення особи моряка;

д) посвідчення члена екіпажу;

е) посвідчення особи на повернення в Україну;

є) тимчасове посвідчення громадянина України;

2) документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:

а) посвідчення водія;

б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;

в) посвідка на постійне проживання;

г) посвідка на тимчасове проживання;

ґ) картка мігранта;

д) посвідчення біженця;

е) проїзний документ біженця;

є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.

Щодо обмеження здійснення права керування транспортними засобами.

У разі невиконання громадянином України у строки, встановлені ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», вимоги ТЦК про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, - відповідний ТЦК має право звертатися до суду із позовною заявою про застосування судом тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом.

При цьому суд відмовляє у задоволенні заявлених позивачем (ТЦК) позовних вимог у разі, якщо ТЦК не доведе існування таких обставин:

1) невиконання особою під час мобілізації обов’язків, передбачених ч. 3 ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (обов’язок щодо прибуття до ТЦК у строки, зазначені в отриманих мобілізаційних розпорядженнях або повістках; обов’язок щодо оновлення даних протягом 60 днів) та вчинення такою особою адміністративного правопорушення за ст. 210-1 КУпАП  (Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію), - тобто у даному разі мається на увазі, що така особа спершу повинна бути притягнутою до адміністративної відповідальності;

2) неможливість здійснити адміністративне затримання та доставити таку особу до ТЦК органами та підрозділами поліції;

3) вручення такій особі вимоги ТЦК про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним;

4) невиконання такою особою зазначеного у вимозі обов’язку (обов’язків).

Суд також відмовляє у задоволенні вимоги щодо тимчасового обмеження особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо:

1) встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;

2) особи використовує транспортний засіб у звязку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю І, ІІ групи або дитини з інвалідністю.

Щодо примусового затримання та примусового доставлення громадян до ТЦК.

Представникам ТЦК не надається право здійснювати «силове» затримання та доставлення військовозобов’язаних до ТЦК. Таке право є виключно! у працівників поліції за наявності певних правових підстав. Так, відповідно до ст. 27 Закону керівники ТЦК можуть звертатись до органів поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення відповідного громадянина до ТЦК у разі:

1) невиконання таким громадянином обов’язків, передбачених частинами першою, третьою ст. 22 Закону;

2) вчинення таким громадянином адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210-1 Кодексу про адміністративне правопорушення.

Щодо можливості вчинення будь-яких консульських дій за кордоном.

Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні (військово-облікові) дані, здійснюється за умови одночасного оновлення таких персональних даних.

Також в умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду кордоном розміщеним за межами України відокремленим підрозділом ДП Державної міграційної служби для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у них військово-облікових документів.

Отже, з 18 травня 2024 року законодавство України встановлює такі основні зміни/нововведення щодо процедури проведення мобілізації:

1) з 18.05.2024 р. необхідно мати при собі військово-обліковий документ, - у разі відсутності такого документу ТЦК теоретично можуть вважати, що особа вчиняє адміністративне правопорушення за ст. 210-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію);

2) військовозобов’язані повинні оновити дані (з’явитися до ТЦК, ЦНАП або здійснити необхідні дії в електронному реєстрі) протягом 60 днів з дня набрання чинності Закону (наявність факту вчиненого адміністративного порушення буде вважатись неприбуття до ТЦК, неоновлення даних після 16.07.2024 р.);

3) при цьому, як вже зазначалось, одночасно у Законі є інша норма про термін 60 днів, який вираховується саме з моменту оголошення мобілізації, - військовозобов’язані повинні з’явитися до ТЦК протягом 60 днів з дня набрання чинності указу Президента про оголошення мобілізації (у даному разі це дуже суперечлива норма, - оскільки, з одного боку, указ про мобілізацію набрав чинності 24.02.2022 р., а з другого боку, закон не може мати зворотної сили у часі, адже відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи);

4) передбачається можливість обмеження здійснення права керування транспортними засобами в судовому порядку (за відповідними позовами ТЦК) у разі наявності відповідних вищенаведених підстав;

5) встановлюється можливість примусового затримання та доставлення військовозобов’язаних до ТЦК працівниками поліції у разі наявності відповідних правових підстав;

6) встановлюються певні особливості вчинення консульських дій за межами України стосовно громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

До відома! Вимоги з приводу наявності у чоловіків від 18 до 60 років військово-облікових документів та необхідності оновлення даних у ТЦК протягом 60-ти днів будуть стосуватись усіх військовозобов’язаних, - незалежно від того, чи є у них оформлена відстрочка/бронювання від військової служби, чи немає.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи