Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2023 16:24

Додаткові винагороди для військовослужбовців: які зміни?

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Міноборони України оголосило про зміни щодо виплат військовим.

Нові суми додаткових винагород вже мають отримувати поранені, інструктори навчальних центрів, строковики та курсанти. Мова йде про фіксовані винагороди у 100, 50 та 30 тисяч гривень.

Про зміни у винагороді стало відомо з наказу відомства №566 «Про внесення змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних сил України та деяким іншим особам».

Так, треба звернути увагу, що всі бійці ракетних військ, артилерії та ППО зараз зможуть отримувати 100 тисяч гривень без умови перебування у зоні бойових дій. Це досить суттєвий крок на який пішли у воєнному відомстві. Оскільки раніше вважалося, що ці категорії військових знаходяться далеко до лінії фронту, тому неформально вважаються тиловими. Тепер ця норма змінилася та виплати в 100 тисяч гривень мають отримувати всі.

Окремо, у наказі Міноборони №566 виділені сапери, які проводять розмінування у зоні бойових дій. Раніше вони отримували лише 30 тисяч, зараз ця сума також збільшена до 100 тисяч гривень. Зміни торкнулися й тих саперів, які працюють у тилу. Для військових, які розмінують території далеко від лінії фронту винагорода визначена у розмірі 30 тисяч гривень.

Додаткову винагороду будуть отримувати тепер й у військовому командуванні та штабах. Раніше премія складала 30 тисяч гривень, тепер її вирішили підняти до 50 тисяч.

Окремо потрібно зупинитися на виплатах для поранених бійців. Перше, що потрібно знати – виплати для поранених будуть нараховуватися від 1 червня. Тобто, ті хлопці, які перебувають на лікуванні з початку літа, або ті хто проходить реабілітацію, виведені у розпорядження та за станом здоров’я  отримають додаткову винагороду в  20 100 гривень. Це суттєве нововведення для військовослужбовців. Особливо в частині того, що вводить не з моменту опублікування наказу Міноборони, а вводиться з початку літа.

Окремо потрібно зупинитися на декількох моментах.

По-перше, досить багато звернень надходить від хлопців, які перебувають на лікуванні або реабілітації після поранення та не отримують кошти за той час коли перебували на лікуванні. Мова йде про основні кошти забезпечення, оскільки за бійцями з пораненням закріплено отримання 100% грошової винагороди, яку він мав під час служби до поранення. З практики вже відомі основні проблеми, через які військових позбавляють утримання. Серед таких причин досить багато  виключно паперових помилок – мова йде про невірні формулювання щодо причин отримання поранень. В висновках можуть просто не зазначити, що поранення отримане під час захисту Батьківщини, а просто вказують, що травма під час несення служби. Для збереження виплат при участі в бойових діях на передовій – на жаль, цей рядок має принципове значення. В адвокатській практиці є непоодинокі випадки порушення прав військових саме через цю помилку в документах.

По-друге, багато хлопців плутають виплати за поранення та так зване щомісячне утримання. Тобто, жодних конкретних виплат за поранення не існувало, тому що за бійцями за законом зберігалося щомісячне утримання. Плутанина виникає в тому, що бійці вважають кошти, які їм має виплачувати держава, саме компенсацією поранень.  

По-третє, є чітко прописані причини, з яких військовому може бути відмовлено у виплати винагороди. Серед цих причин: відмова виконувати бойові накази, СЗЧ (самовільне залишення частини, дезертирство), вживання алкоголю, наркотиків та психотропів, спроби самогубства, гауптвахта тощо.

Юридична практика вже підтверджує, що у будь-якому випадку, при відсутності законних виплат бійцям, найкоротший та ефективний шлях вирішення питання – це звернутися до адвоката. Оскільки понад 75% звернень від службовців вдається розв’язати на досудовому етапі. Досвід спрямування адвокатських запитів до військових частин ефективно допомагає поновити службовців у правах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]