Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2019 18:17

Скільки ми винні планеті?

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці

Що таке екосистемні послуги і чому ми маємо за них платити.

Може здаватися, що термін “екосистемні послуги” щось дуже складне і надто далеке від життя пересічної людини, але це не так. Через складні “стосунки”, які виникли між природою та людством, ми маємо розуміти – наше ставлення до користування природними ресурсами Землі має змістовно змінитися у найближчому майбутньому. І про це варто задуматися хоча б тому, що ООН вже оголосила надзвичайну екологічну ситуацію.

 

Екосистемні послуги – це всі вигоди, що людство отримує від екосистем. 

Екосистемні послуги поділяють на:

Ресурсні – деревина, вода, ягоди, гриби;

Регулюючі – водний режим, запобігання ерозії ґрунтів;

Культурні – туризм, відпочинок;

Підтримуючі життя – середовище існування для всього живого. 

Вони створюють можливості для життя людей шляхом регулювання захворювань та клімату, розвитку рослинних культур та формуванням грунту, фільтрації води тощо. 

Ми насолоджуємось пейзажами, прогулюємось парками, влітку їздимо відпочивати на море, а взимку – в гори. 

Для нас це звичайні речі і ми не замислюємось над тим, що всі екосистемні послуги задовольняють базові потреби людини. І на фоні гіперстрімкого ритму життя ми чомусь відмовляємося визнавати, що з кожним роком платити за природні блага стає дорожче. 

Чому ми маємо рахувати вигоди, які отримуємо від природи?

Людство має розуміти скільки б грошей знадобилось для того, аби штучно відтворити те, що людина отримує задарма?

За підрахунками FAO, вартість екосистемних послуг у світі дорівнює 125 трлн дол США! Ця сума вражає, правда? Для порівняння, весь річний бюджет США менший у 7 разів.

Проте, не дивлячись на оціночну вартість, суспільство не забезпечує їх необхідного обліку у політичному та економічному житті, тобто вклад в їх охорону і управління є недостатніми. 

Але базові природні ресурси й екосистемні послуги є основою для всіх продовольчих та сільськогосподарських систем і тому варто забезпечити підтримку і збереження екосистемних функцій.

 

Які ж висновки має зробити людство? 

Ми маємо вийти на новий рівень “стосунків” з природою. Припинити відноситися до неї як до обслуговуючого персоналу і дякувати їй за екосистемні послуги, які вона надає. А головне, навчитися відшкодовувати збитки, адже тільки так наша планета зможе й надалі функціонувати як належить.  

Природа може “списати” наші борги, якщо ми будемо піклуватися про відновлення її ресурсів та підтримку стабільності екосистем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]