Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2018 11:33

Діяльність молодіжних центрів в Україні

Директор Київського молодіжного центру

На сьогоднішній день, в Україні діє ціла мережа молодіжних центрів різного масштабу, і, звісно, мені б дуже хотілось, щоб тенденція відкриття нових центрів тільки набирала обертів.

На сьогоднішній день, в Україні діє ціла мережа молодіжних центрів різного масштабу, і, звісно, мені б дуже хотілось, щоб тенденція відкриття нових центрів тільки набирала обертів.

Минулого року владою було напрацьовано та ухвалено цілу низку законодавчих актів, які стали визначальними для розвитку даних центрів. Було внесено зміни до Бюджетного кодексу України щодо підтримки діяльності центрів, прийнято Типове положення про молодіжний центр, та затверджено Національний знак якості для молодіжних центрів, який містить широкий набір європейських критеріїв якості надання послуг, до яких мають прагнути центри у своїй роботі. 

Київський молодіжний центр функціонує вже понад 25 років та має чималий досвід роботи з молоддю, тому ми завжди з радістю ділимось інформацією, ідеями та проектами з новостворенними центрами.

Які б напрямки не обрав молодіжний центр, він все одно виконує ряд функцій:

- здійснює заходи із сприяння діяльності громадських організацій та органів студентського самоврядування у проведенні ними роботи з питань молоді;

- організовує та проводить масові та локальні заходи серед молоді;

- організовує заходи із оздоровлення молоді, розвитку молодіжного туризму, забезпечення змістовного дозвілля;

- проводить інформаційну діяльність в галузі молодіжної політики;

- розвиває та підтримує здібну, обдаровану та талановиту молодь;

- забезпечує дотримання прав та інтересів молодих громадян на ринку праці;

- сприяє працевлаштуванню молоді, наданню молоді послуг, пов'язаних з профорієнтацією;

- забезпечує розвиток міжнародного молодіжного співробітництва.

Ми, як молодіжний центр завжди надаємо можливість реалізовувати свої ідеї разом із однодумцями,знаходити проекти, в яких можна бути корисним для інших та прокачати свої навички або отримати нові знання.

Для того, щоб створити МЦ в своєму місті треба зробити декілька кроків.

1. Утворити ініціативну групу та дослідити свою громаду (дізнатися кількість людей та молоді), визначити доцільність створення центру.

2. Ознайомитися з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження типових положень про молодіжний центр та про експертну раду при молодіжному центрі».

3. Подивитися приклади діяльності інших молодіжних центрів.

4. Обрати форму власності центру.

5. Визначити мету, візію, стратегію роботи, а також  програму діяльності центру.

6. Заручитися підтримкою влади та довести  актуальність та перспективність молодіжного центру.

7. Зібрати команду проекту, яка буде налаштована активно втілювати задумане в реальність.

Важливо розуміти, що єдиного механізму для створення центру не існує, але вищезазначені кроки були визначені, виходячи із досвіду створення молодіжних центрів в Україні.

Що стосується фінансування, то  центри як правило отримують кошти від громадських та міжнародних організації, комунальних та муніципальних установ. Також молодіжні центри можуть отримувати гранти від міжнародних фондів. 

Я впевнена, що пріоритетом у розвитку молодіжної політики в Україні має стати створення величезної мережі молодіжних центрів. Ми в свою чергу готові до співпраці задля підвищення ефективності діяльності кожної з установ; сприяння інтелектуальному, моральному, духовному розвитку, зайнятості молоді у вільний від навчання та роботи час, популяризації молодіжного підприємницького руху та формування здорового способу життя в молодіжному середовищі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]