Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2020 20:42

Без відома накладено арешт на квартиру громадянина

Трапляються непоодинокі випадки коли будучи власником квартири, немаючі заборгованостей та судових справ, може виявитися, що на твоє майно накладено арешт.

Трапляються непоодинокі випадки коли будучи власником квартири, немаючі заборгованостей та судових справ, може виявитися, що на твоє майно накладено арешт внаслідок якого ти позбавлений права продати власне майно.

Власник майна про накладений арешт найчастіше дізнається від нотаріуса перед укладення нотаріальної угоди або отримання свідоцтва про право на спадщину. У випадку наявності арешту нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії оскільки за наявності арешту неможливо вчиняти нотаріальні дії.

Також дізнатися про наявність або відсутність накладено арешту можливо самостійно  отримавши довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Детальна інформація про отримання довідки міститься за посиланням: https://kap.minjust.gov.ua/services/rrpinstruction.

За наявності накладеного арешту на майно з вищевказаної довідки Ви отримуєте наступну інформацію: коли, яким органом і на якій правовій підставі накладено арешт на майно, який орган приймав рішення про накладення арешту. Отримана інформація необхідна для прийняття правильного вибору стратегії по зняттю арешту з майна.   

В даній ситуації арешт на квартиру громадянина накладено в 2009 році на підставі ухвали Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська.

Отже, протягом 10 років на квартиру, яка належить громадянину на праві приватної власності, був накладений арешт про який він навіть і не здогадувався.

Навіть незважаючи на те, що Ви не маєте жодного відношення до прийнятого рішення про накладення арешту, в тому числі накладення арешту «помилково», Вам необхідно вживати заходів з зняття арешту.  

Вжиття заходів по зняттю арешту з майна залежить від багатьох факторів, в тому числі ким, коли і на якій підставі був накладений арешт, наявні матеріали виконавчого провадження та інше, що в свою чергу безпосередньо пов’язано з переліком дій, які необхідно вчинити для його зняття.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська задоволено заяву ЗАТ КБ «Приватбанк» про вжиття заходів забезпечення позову в рамках цивільної справи про стягнення грошових коштів в розмірі 12 876 доларів США.   

Натомість відповідачем в даній справі був син власника квартири, який не мав жодного відношення до права власності громадянина на квартиру.

У власника квартири відсутні будь-які борги про що судом в судовому рішення зазначено наступне: «Оскільки ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1, він не являється боржником по виконавчим провадженням, то суд задовольняє позовну заяву».

Отже, суд наклав арешт на квартиру громадянина без повідомлення (громадянин не був учасником судової справи, по якій прийнято рішення про накладення арешту), що є явним порушенням права приватної власності.

Після отримання інформації про накладений арешт громадянин звертався до відділу державної виконавчої служби з проханням зняти арешт, але йому було відмовлено у зв’язку зі знищенням виконавчого провадження за терміном зберігання. 

У зв’язку з тим, що громадянин не приймав участі в судовій справі, по якій накладено арешт та відсутністю матеріалів виконавчого провадження подано до суду позовну заяву про зняття арешту з нерухомого майна.

Судом прийнято рішення про задоволення позовних вимог оскільки відсутні будь-які обставини, які були підставою для накладення арешту на майно, а справа щодо якою був накладений арешт не має відношення до громадянина.  

Отже, громадянином для зняття арешту з майна, незважаючи на помилковість накладення арешту, вжиті наступні заходи:

- отримано довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- отримано ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська;

- отримано відмову від відділу державної виконавчої служби щодо зняття арешту з майна;

- підготовлено позовну заяву до суду;

- звернення до суб’єкта реєстрації, який скасував запис про наявність арешту.

Підсумовуючи викладене, при наявності накладеного арешту на нерухоме майно, незважаючи на помилковість його накладення, необхідно вчиняти повний комплекс дій необхідних для зняття арешту з нерухомого майна.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]