Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2023 10:00

Тенденції в архітектурі 2023

СЕО ZIKZAK Architects

Які тенденції в архітектурі чекають нас у 2023 році? Будемо розбиратися.

Трендсетери із року в рік, із сезону в сезон диктують тенденції і тренди, яким слідують, щоби лишатися на гребені хвилі актуальності. Але задавачі трендів насправді клієнти, які користуються послугами, адже головна місія тренду – дати людям те, що їм буде потрібно завтра. 

Архітектори творять сьогодні, щоб спроєктувати світ для завтрашнього дня. Необхідні роки, щоб розробити нові технології, зрозуміти новаторські матеріали чи знайти свіжий підхід для використання старих. Але ми вже бачимо новітні тенденції, які активно впроваджуються й надалі тільки набиратимуть популярності. 

Тренди умовно можна розділити на ті, які продовжуються із року в рік, паралельно з посиленням чуйності до довкілля, розвитком технологій,  та ростом запитів користувачів і ті, які формуються під впливом соціально-економічних та геополітичних факторів. 

Тренд на екологічність постійно набирає обертів. Нові будівельні матеріали на кшталт конопляного бетону, біокомпозиту все ширше застосовуються в будівництві. Конопляний бетон складається із целюлозних волокон конопель, вапняку і води. Рослинний бетон утворює термальну масу, підтримуючи стабільну температуру в будівлі. Крім того, дихаючі й живі матеріали значно покращують якість повітря всередині приміщення. Біокомпозити стійкі до впливу води, кліматичних умов і відповідають вимогам пожежної безпеки. Пробкова панель, дерево як основні екологічні матеріали, мають тенденцію до ще  активнішого  використання і в грядущому році.

Сучасна будівля поважає природу, навколишнє середовище і приймає його форму. Новаторська архітектура демонструє нам, наприклад, будинки на воді. Вони споруджені з інноваційних матеріалів і за такими ж технологіями, захищені від несприятливих погодних умов і цілковито укомплектовані найновітнішими благами цивілізації. 

Тенденція до використання розумних матеріалів поступово набирає обертів. Одним із таких продуктів, який уже активно використовують, є розумне скло. Воно має властивість змінювати рівні прозорості, залежно від світлової частини дня або інших факторів. Такі новаторські фішки швидко адаптуються і стають незамінними у дизайні та архітектурі.

Тренд на біофільний урбанізм має тенденцію до  посилення. Включення в забудовані висотними спорудами міста зелених насаджень позитивно впливає не тільки на людей, а й на планету в цілому. Багатство живих рослин покращує якість повітря, захищає природні екосистеми і стабілізує температуру.

Все більше проявлятиметься тенденція до популярності дивних досі  3D-друкованих проєктів. Як, наприклад, перший надрукований на 3D-принтері будинок в Європі, у якому дійсно живуть люди. Споруда була побудована з використанням 24 надрукованих бетонних компонентів. Усередині стіни будинку залишили відкритими, щоб акцентувати на новаторській нашарованій текстурі друкованого бетону.

Соціальний контекст, політичні й економічні кризи, клімат – все це впливає на хід тенденцій і трендів. Через пандемію зародився тренд на перепрофілювання існуючої архітектури. Як, наприклад, трансформація незадіяних офісних будівель у прибуткові житлові приміщення. Така тенденція має безліч переваг, адже економить енергію і скорочує викид вуглеводнів, які відбулися б, якщо б структуру перебудовували повністю. Інвестиції в такого роду проєкти дозволяють забезпечувати більшу збереженість земель і, як наслідок, запобігають розростанню міст. Адаптивні проєкти повторного використання зазвичай розміщені в районах з високою густотою населення, тому здатні забезпечити значну підтримку місцевій спільноті.

Рисунок 1

Щодо соціального й політичного контекстів: в Україні, де зараз йде війна, актуальним стало житло бункерного типу. Змінюються ДБН проєктування житла й комерційної нерухомості. Набувають попиту і стають трендом будівлі з розвинутою цокольною частиною, яка може використовуватися як бомбосховище. Люди хочуть житло, у якому почуватимуться цілком безпечно, як у повноцінному укритті.

Модульність, легкоспоруджуваність конструкцій, використання сучасних легких матеріалів при будівництві є пріоритетними в сучасних кризових умовах і мають тенденцію до ще більш активного використання в майбутньому.

Архітектори, творячи сьогодні, щоб спроєктувати світ для завтрашнього дня, адаптують свої роботи під мінливі умови сучасності. Більше місця, краща компактність, вища гнучкість. Зниження орендної платні, значніша стійкість до кліматичних змін, менші витрати на будівництво. Стійкий розвиток. Екологічність. Кожен тренд і кожна тенденція цілком розважливі й орієнтовані на  потреби людства. 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]