Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2020 13:11

Як громаді підтримати місцевого виробника в умовах карантину?

Аналітик у ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення

Як громаді підтримати місцевого виробника в умовах карантину? Історія Луганщини та Миколаївщини.

«Дрібному бізнесу в цей період дуже важко виживати. Затискають його й обставини, і кризи. Не звільняємо нікого, тримаємось, хоч і розвиватися немає можливості. Намагаємося пережити тяжкі часи, а вони ніяк не закінчуються!» - ділиться зі ЗМІ підприємець, власник невеликого агромагазину «Зелений світ» у невеликому місті Корюківка, що на Чернігівщині. 

Активна фаза пандемії COVID-19 в Україні розпочалася 25 березня 2020 року. Запроваджені Урядом жорсткі карантинні заходи на всій території України почали діяти з 22 травня 2020 року та тривали 2 місяці. З серпня і по сьогоднішній день країна живе в умовах адаптивного карантину, який передбачає встановлення посилених протиепідемічних заходів на окремих територіях зі значним поширенням COVID-19.

Малий та середній бізнес опинився у вкрай важкій ситуації через запровадження карантину. Значній кількості підприємців, що працювали у сфері обслуговування та виробництва товарів, довелось згорнути свою діяльність та, навіть, звільнити своїх працівників. Це підтверджують дані Державного центру зайнятості, за якими на період дії карантину (з 12 березня по 30 вересня 2020 року) статус безробітного отримали 504 тис. осіб, що на 56% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Як в таких умовах громада може підтримати місцевий малий та середній бізнес? Досвід Луганщини та Миколаївщини може стати у пригоді українським громадам.

На Луганщині ГО «Кремінська бізнес-асоціація» спільно з Луганською обласною держаною адміністрацією наразі реалізують ініціативу «Підтримка місцевих товаровиробників «Вироблено на Луганщині. Луганщина моя». Проєкт покликаний привернути увагу жителів луганських громад до продукції місцевих виробників.

Починаючи із серпня 2020 року автори ініціативи розгорнули широку інформаційну кампанію в семи луганських громадах щодо популяризації місцевих товаровиробників. Зокрема, вони домовились із власниками торгових мереж щодо маркування локальних товарів. З цією метою були вироблені відповідні стікери та наліпки, якими позначались продукти луганського виробництва. Ряд підприємців Сєвєродонецька, Попасної, Щастя, Рубіжного, Кремінського, Троїцька, Білокуракіного вже підтримали акцію та на полицях їх крамниць можна побачити марковану місцеву продукцію.

«Підтримати виробників Луганщини – це наша справа, оскільки ми тут живемо, це наш рідний край», - говорить Тетяна Овайс, менеджерка торгівельної компанії «Місосфера», яка закуповує продукцію у місцевих виробників та активно підтримує акцію «Вироблено на Луганщині. Луганщина моя».

Луганські товари також активно популяризувались за допомогою ЗМІ, зовнішньої реклами (лайтбоксів, білбордів, оголошень у публічному транспорті), інформаційних стендів на різноманітних ярмарках та фестивалях. Також планується виготовлення колективного виставкового стенду області для підприємств - учасників акції та розроблення брошури «Комерційні пропозиції Луганщини», які будуть представлені на виставці «Схід - Експо 2020», яка відбудеться 16-17 вересня у  Києві.

На Facebook сторінці «Вироблено на Луганщині. Луганщина Моя» також розміщується інформація про місцевих виробників, в яких громадяни можуть придбати дитячу одежу, мед, сувенірну продукцію, солодощі ручного виробництва тощо.

Інший приклад – торговий онлайн майданчик Галицинівської громади Миколаївської області. Галицинівська сільська громада, як і всі інші населені пункти України, опинилась у складній ситуації через введення карантину. Власного ринку в громаді немає, оскільки Миколаїв знаходиться всього у п’яти кілометрах від ОТГ. Тому місцеві підприємці та жителі користувались ринками та торгівельними мережами великого міста. Після закриття ринку та обмеження міжміського транспортного сполучення, як продавці товарів, так і покупці ОТГ опинились у складній ситуації.

З метою підтримки підприємництва та економіки ОТГ, сільська рада утворила Viber-групу «Купуй у громади», в якій місцеві надавачі товарів та послуг могли розміщувати власні пропозиції. Діяльність онлайн-спільноти модерувалась посадовими особами місцевого самоврядування, які слідкували за дотриманням встановлених правил.

Місцеві виробники та власники закритих на період карантину крамниць розміщували свою продукцію та контакти в групі, отримавши за її допомогою можливість реалізовувати свої товари та не зупиняти свою діяльність. Всього до групи доєдналось більше 200 учасників та оприлюднено понад 150 оголошень. За словами модераторки майданчика, заступниці голови громади Юлії Болгак, інформація про групу поширилась швидко, велику роль заграло «сарафанне радіо».

«Ми би хотіли, щоб на базі цієї платформи з’явилися нові підприємці, які продовжуватимуть розвивали платформу не як волонтерський проєкт, а як власний бізнес, який був би зареєстрований на території нашої громади», - зазначає пані Юлія.

Отже, місцева влада та активісти, навіть в умова кризи, браку ресурсів та фінансування можуть займати проактивну позицію, не очікуючи «поки Київ щось зробить та підтримає бізнес». Маючи бажання, можна власними силами допомогти місцевим підприємцям, зокрема, відігравати важливу комунікаційну та інформаційну роль у просуванні продукції місцевих виробників.


Публікацію підготувала ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проєкту «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?». Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]