Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2020 13:25

Юридичний 2020

Керівник практики вирішення спорів та банкрутства TEFFI Law Firm

2020 рік був різним, але в будь-якому випадку - таким, що запам’ятається кожному.

І, не згадуючи очевидні явища, завдяки яким він став таким, хочу визначити знакові юридичні події 2020-го. Події, які впливають на життя країни та бізнесу.

1. Судова реформа

Судову реформу в Україні ніхто не бачить, але вона ніби є. Це її ключова риса. Не закінчили попередню, але вже плануємо нову. Але дякувати пандемії (отакої), як-то кажуть не завдяки, а всупереч, ми наблизилися до електронного суду поза волею судової адміністрації. Пандемія показала нам, що судові засідання можна проводити без фізичної присутності в приміщенні суду, а документами обмінюватися електронною поштою.

Так, ми ще називаємо процесуальні кодекси 2017 року новими, а за цей час багато судів залишаються неукомплектованими та перевантаженими. Деякі справи розглядаються по кілька місяців, а за деякі - краще не згадувати.

Звісно, всі ми пригнемо «судочинства здорової людини» та реформа є необхідним шляхом, проте варто завершити розпочате перед тим, як ініціювати нове.

2. КІК

Доволі агресивна імплементація плану BEPS з надвеликими штрафними санкціями. І хоча для багатьох країн термін «контрольована іноземна компанія» не є чим-то надзвичайним, для українського бізнесу це - нове явище, з яким треба буде жити надалі. Дякуємо, що під ялинку нам надали ще трохи часу для безподаткової ліквідації та приведення бізнесу до ладу з урахуванням нових вимог. Тому в нас ще є час поставити собі важливі питання: (і) чи підпадає ваша структура під правила КІК, (іі) чи є нагальна необхідність у використанні компанії в іноземній юрисдикції, чи можна обійтись без неї. Якщо ж без компанії в іноземній юрисдикції не обійтись, то потрібно розуміти чи готові ви нести ризики щодо сплати штрафів у випадку виявлення порушень по КІК.

Але у будь-якому випадку не можна виключати, що правила регулювання КІК за 2021 рік зазнають змін, до яких необхідно буде адаптуватися на ходу.

3. Конституційна криза

Яка докорінно змінила правовий світ, хоча ви це, мабуть, і не відчули. Конституційний суд, як і уявлення про нього, змінились назавжди. Мало того, що його останні рішення суперечать, в тому числі, й здоровому глузду, вони ще й створили нову реальність. Реальність конституційної кризи. Неоднозначної ситуації, з якої не має правового виходу. Ба більше, й простого рішення ситуації не існує взагалі. І поки влада взяла паузу, роблячи вигляд, ніби проблеми не існує, ситуація залишається і як би вона не розвивалася надалі – вона буде мати далекоглядні наслідки для правової системи України. Конституційна криза – не криза влади або окремого посадовця. На жаль, це криза нашої правової реальності.

2020 був цікавим, насиченим і в жодному разі - не поганим роком. Тому маємо підстави сподіватись, що 2021 подарує юристам ще більше цікавого. В чому я дійсно не сумніваюся: у юристів не буде часу сумувати, але буде час допомагати бізнесу та своїй країні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]