Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2020 11:35

Юридичні аспекти лікарської помилки

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

В Україні немає чіткого визначення «лікарської помилки», проте за її вчинення лікарі несуть відповідальність, як і у всьому світі.

Якщо ви стали жертвою лікарської помилки, необхідно розуміти, що судова справа порушується тільки на підставі медичної документації. Вам потрібно буде надати всі документи, що підтверджують факт лікування та неякісно наданих послуг. Потрібно буде зібрати оригінали або копії виписок, рекомендацій, направлень, медичної карти хворого і таке інше.

У Кримінальному кодексі України є стаття, яка передбачає кримінальну відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що призвело до тяжких наслідків.

Якщо тяжких наслідків немає, а факт неналежного виконання обов’язків існує, то людина може звернутися до суду з цивільним позовом про відшкодування завданої шкоди. З досвіду знаю, що довести протиправні дії лікаря складно. Але щороку до кримінальної відповідальності в Україні притягається декілька десятків  медичних працівників

Але, якщо ж ви все таки стали жертвою лікарської помилки, потрібно звернутися до перевіряючих органів та Міністерства охорони здоров’я, а потім за захистом своїх прав до поліції або до суду.

Медичного працівника можна притягнути до кримінальної відповідальності за його дії, що призвели до тяжких наслідків. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]