Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2024 11:59

Топ-10 Blockchain-рішень в енергетиці

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Технологія блокчейн розглядається як перспективний інструмент в енергетичному секторі для запису та оптимізації транзакцій між генераторами енергії та споживачами

Блокчейн має численні програми, від однорангової торгівлі енергією до перевірки походження енергії. Експерти прогнозують, що технологія блокчейн може революціонізувати енергетичний сектор, покращуючи енергетичні операції по всьому ланцюжку створення вартості та керуючи складнощами децентралізованої енергетичної системи. Технологія блокчейн забезпечує засоби для легітимізації, захисту та автоматизації передачі енергії без посередників. За даними Emergen Research, очікується, що глобальний блокчейн за розміром #енергетичного ринку зросте до 8 761,4 мільйона доларів у 2027 році, зареєструвавши CAGR 56,1% протягом прогнозного періоду.

Розглянемо 10 найкращих енергетичних компаній, що пропонують технології блокчейну.

10. Siemens

Автоматизована оплата за використання - це нова пропозиція від Siemens Energy, яка дозволяє комунальним службам платити за оновлені послуги лише тоді, коли вони використовуються. Частина вартості оплачується, коли дохід генерується за рахунок успішного продажу електроенергії. Ця модель оплати полегшується технологією блокчейн, яка гарантує, що точний прибуток електростанції точно розраховується та розподіляється пропорційно.

9. Shell

Енергетичний гігант Shell вважає, що блокчейн-технології є відсутнім ключем у сприянні енергетичному переходу. Shell досліджує потенціал технології блокчейн для заохочення впровадження сталого палива в транспортному секторі. Крім того, компанія розглядає блокчейн як спосіб перевірки програм вуглецевого кредитування. Відстежуючи ефективність природних рішень для уловлювання вуглецю та уникнення викидів, блокчейн може запобігти подвійному підрахунку вуглецевих кредитів, підтримувати якість проектів лісовідновлення або збереження та забезпечити прозорість ринку вуглецю.

8. Engie

Витрачаючи понад 1,5 мільярда євро на цифрову трансформацію протягом останнього десятиліття, французький енергетичний гігант очолює технології блокчейну. Одним із способів цього є управління енергетичними операціями, включаючи постачання, розподіл та споживання. Компанія також використовує технологію блокчейну в торгівлі сертифікатами відновлюваної енергії (REC), одноранговою торгівлею енергією та зарядкою електромобілів.

7. WePower

За підтримки японської компанії Marubeni, WePower - це австралійська блокчейн-компанія, яка сприяє прямому зв'язку між постачальниками зеленої енергії та покупцями енергії, такими як інвестори та кінцеві користувачі, що дозволяє їм купувати енергію заздалегідь за зниженими тарифами. Для цього фірма створила контрактні токени Ethereum Smart Energy, які продаються через її платформу електронної комерції. Токени призначені для оптимізації та стандартизації відновлюваної енергії, що дозволяє підприємствам купувати точну суму, яка їм потрібна, а також мати можливість продавати будь-які надлишкові потужності.

6. Power Ledger

Австралійська компанія, орієнтована на програмне забезпечення та технології, прагне збільшити доступність відновлюваної енергії. У квітні 2020 року компанія співпрацювала з ekWateur, постачальником відновлюваних джерел енергії у Франції, щоб створити блокчейн-платформу для торгівлі енергією, яка дозволяє користувачам вибирати бажане джерело енергії у Франції. Крім того, у 2021 році Power Ledger оновив свою технологію енергетичного блокчейну, перенісши свою платформу з Ethereum на більш енергоефективну Solana, що забезпечує швидшу обробку транзакцій та вищу пропускну здатність.

5. SunContract

SunContract - це платформа для торгівлі енергією P2P, яка використовує технологію блокчейн для купівлі та продажу відновлюваної енергії. Маючи понад 5000 зареєстрованих клієнтів у Словенії, платформа адаптована до потреб екологічно свідомих споживачів. Метою SunContract є створення Глобального ринку розподілу та торгівлі енергією (GEM), який усуває посередників та дає можливість клієнтам безпосередньо взаємодіяти один з одним. Це забезпечує більшу енергетичну самодостатність і сприяє зростанню більш стійкої енергетичної економіки.

4. Iberdrola Group

Iberdrola Group ініціювала пілотний проєкт на основі блокчейну, який забезпечує перевірку в режимі реального часу відновлюваного характеру енергії, що постачається та споживається. Завдяки цій технології компанія успішно підключила електростанції до конкретних точок споживання, що дозволило повністю простежити джерело енергії. Цей підхід сприяє прозорості та стимулює використання відновлюваної енергії.

3. Enel

Щоб перейти від теорії до практики, команда Enel сформулювала операційні специфікації для трьох потенційних застосувань, або "випадків використання", які включають мережі, торгівлю та відновлювані джерела енергії. Ці варіанти використання призначені для перевірки доцільності використання блокчейн-архітектури для управління мережами середньої та низької напруги, створення однорангової торгової платформи для товарних та енергетичних ринків, а також забезпечення платіжних систем на мікромережах для відновлюваних джерел енергії. Зараз Enel запрошує стартапи взяти участь у цих викликах з метою визначення найбільш підходящих партнерів для проведення роботи з розвитку.

2. Acciona

З ринковою капіталізацією 9,81 млрд євро, Acciona є сильним ударом галузі в енергетичному секторі і постійно розвиває свої можливості блокчейну. Багатонаціональна компанія, що базується в Іспанії, співпрацювала з FlexiDAO для розробки першої в світі енергетичної блокчейн-платформи під назвою GreenH2chain. Ця платформа спрямована на те, щоб весь зелений водень вироблявся з відновлюваних джерел, дозволяючи користувачам відстежувати та візуалізувати весь ланцюжок створення вартості зеленого водню в режимі реального часу з будь-якої точки світу. Крім того, платформа буде реалізована в проекті Power to Green Hydrogen, призначеному для створення зеленої екосистеми на острові Майорка (Іспанія). Acciona також використовуватиме GreenH2chain у всіх майбутніх проєктах з виробництва відновлюваного водню.

1. SAP

У рамках програми спільного інновацій WIPRO-SAP була створена "Система відстеження та розподілу зеленої енергії" (GETDS) за допомогою блокчейну SAP Cloud Platform. Це рішення задовольняє мінливі потреби галузі зеленої енергетики, де роздрібні торговці енергією та організації розподільчих послуг (DSO) повинні розробити нові бізнес-моделі, які мотивують клієнтів стати споживачами, дотримуючись нормативних вимог щодо використання зеленої енергії місцевого виробництва. Рішення використовує бізнес-додатки SAP Cloud Platform, SAP Fiori UI та SAP IS-U Energy Data Management/billing, з технологією блокчейн, інтегрованою як транзакційна система.

Блокчейн-як-послуга SAP пропонує доступ до блокчейн-послуг від таких компаній, як Hyperledger Fabric, MultiChain та Quorum. Це досягається за рахунок використання блокчейн-компонентів SAP, а саме блокчейну хмарної платформи SAP та блокчейн-сервісу SAP HANA. Ці компоненти дозволяють підключати корпоративні блокчейн-платформи до SAP HANA.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи