Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2023 08:27

Європейська комісія оголосила про запуск пілотних аукціонів Європейського водневого банку

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Виробники водню зможуть претендувати на фіксовану премію 4,5 Євро за кожен кілограм водню, виробленого протягом наступних 10 років

У розвитку зеленої енергетики в Європі відбулася ключова подія – Європейська комісія оголосила про запуск пілотних аукціонів Європейського водневого банку. Цей амбітний проєкт, підкріплений початковим бюджетом у 800 мільйонів Євро, отриманим через Інноваційний фонд від системи торгівлі викидами (ETS), відкриває нові можливості для виробників відновлювального водню.

В рамках цієї ініціативи, виробники зможуть претендувати на фіксовану премію 4,5 Євро за кожен кілограм водню, виробленого протягом наступних 10 років. Це важливий крок у підтримці та стимулюванні розвитку зеленої енергії, особливо у контексті зусиль Європи з декарбонізації та переходу на більш чисті джерела енергії.

Європейський банк з воднем, анонсований Президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у 2022 році, є важливим кроком у реалізації стратегії Європейського Союзу щодо декарбонізації. Механізм підтримки виробництва через цей банк спрямований на прискорення використання водню в таких складних для декарбонізації секторах, як промисловість та транспорт. Ці аукціони, запущені через рік після оголошення, стануть каталізуючим фактором розвитку ринку водню в Європі.

Вони дадуть змогу новаторам цієї галузі демонструвати ефективність та вартість їх проєктів, тим самим визначаючи напрямок розвитку ринку водню в Європі. Ці проєкти не лише сприятимуть зниженню викидів вуглецю, але й допоможуть встановити технологічні та економічні стандарти для майбутнього водневого ринку.

Таким чином, Європейський банк з воднем і його аукціони можуть відіграти ключову роль у досягненні цілей ЄС щодо зеленої енергетики та стануть фундаментом для створення стійкого та конкурентоспроможного водневого ринку в Європі.

Переможні проєкти отримають премію упродовж десяти років і повинні запустити свої проєкти протягом п'яти років. Проєкт повинен мати потужність понад 5 МВт, але не може займати більше однієї третини загального бюджету аукціону, що забезпечує розподіл коштів між різними проєктами.

Отриманий з цього пілотного аукціону досвід буде використовуватись для вдосконалення майбутніх аукціонів з воднем, включаючи другий, який очікується навесні 2024 року та матиме бюджет 2,2 млрд Євро.

Тим часом був запущений наступний конкурс Інноваційного фонду зі збільшеним бюджетом 1,4 млрд Євро. Цей конкурс поділений на п'ять різних категорій: великі (капіталовкладення понад 100 млн Євро), середні (капіталовкладення між 20 млн і 100 млн Євро) та малі (капіталовкладення між 2,5 млн і 20 млн Євро) проєкти декарбонізації; виробництво екотехнологій; та пілотні проєкти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]