Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2023 17:06

Локальні водневі проєкти є ключем до успіху реалізації водневої реформи в Україні

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Реалізація водневої реформи в Україні повинна починатися з локальних проєктів, які б дозволяли обслуговувати невеликі міста та територіальні громади

Сучасний стан енергетичної системи України вимагає від влади рішучих та дієвих кроків з відновлення енергетики, але влада ще й досі не знайшла відповіді на питання чому воднева енергетика є важливою для України та які є основні виклики розвитку водневої енергетики в Україні?

Відповіді на ці та інші запитання знаходяться на поверхні та потребують лише уважного спостереження за глобальними трендами у сфері водневих технологій та реалізацією державних політик країн ЄС та США під час енергетичного переходу.

Розвиток водневої енергетики — це один з основних шляхів зменшення залежності України від імпорту енергоресурсів та покращення стану довкілля в країні. І план реалізації водневої реформи має бути готовий вже найближчим часом, щоб впровадження реформи було можливим одразу після перемоги України у війні, яку розв’язали росіяни.

Проте, впровадження водневої енергетики на національному рівні потребує значних інвестицій та комплексної реформи в енергосистемі сучасної України. Як почати реалізацію водневої реформи в Україні та як залучити інвестиції в цей розвиток?

Виклики та перспективи реалізації водневої реформи вимагають нових рішень, як у сфері державного управління, так і у питаннях використання сучасних водневих технологій.

Перехід до використання водню як виду енергії може дозволити скоротити забруднення довкілля та допомогти Україні зменшити свою залежність від імпорту газу та нафти. З іншої сторони, воднева енергетика має свої виклики, зокрема технічні питання, зв'язані з розвитком інфраструктури та високі витрати на водень. Проте, уряд та вітчизняні компанії можуть побудувати ефективну стратегію розвитку водневої енергетики, використовуючи локальні проєкти.

У цій ситуації локальні водневі проєкти є ключем до успіху у реалізації водневої реформи на національному рівні.

Реалізація водневої реформи в Україні повинна починатися з локальних проєктів, які б дозволяли обслуговувати невеликі міста та територіальні громади.

Перевага такої стратегії в тому, що вона дозволить визначити та розв'язати питання, пов'язані з технічними та інфраструктурними аспектами водневої енергетики на рівні конкретної території та на самому ранньому етапі виконання проєкту. Інколи буває необхідно пройти всі можливі негативні етапи, щоб розпочати роботу на регіональному, а потім на національному рівні. При цьому ефект від масштабування повинен бути продуманий не лише з точки зору лінійних закономірностей, але й з оглядом на інші фактори, які можуть впливати на реалізацію реформи на національному рівні.

Локальні проєкти з точки зору фінансового забезпечення можуть бути здійснені коштом міжнародних фондів та організацій, що підтримують розвиток водневих технологій. Це може значно зменшити витрати на реалізацію проєктів водневої енергетики на внутрішньому ринку. Залучення інвестицій на локальному рівні підвищить інтерес до водневої енергетики та забезпечить подальший розвиток цієї галузі.

Замість підсумків. Розвиток водневої енергетики в Україні є великим викликом для влади та бізнесу. Успіх запровадження водневої енергетики може бути досягнутий завдяки локальним проєктам, які повинні бути спрямовані на розвиток технічної та інфраструктурної бази водневої енергетики. Основним спонсором маленького бізнесу завжди були і є міжнародні фонди та організації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]