Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2023 09:54

Огляд глобальних трендів, сформованих новаціями у водневих технологіях

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Глобальні тренди у водневих технологіях повинні враховуватися при формуванні державних політик та виборі економічних підходів країн, що здійснюють енергетичний перехід

У сучасному світі водневі технології стають все більш важливою складовою для сталого економічного розвитку та енергетичної трансформації багатьох країн. Для того, щоб зрозуміти потенціал водневих технологій та самого водню як джерела енергії, а також напрями розвитку інновацій, що з ними повʼязані, Європейське патентне відомство (EPO) та Міжнародна енергетична агенція (IEA) провели спільне дослідження, використовуючи глобальні дані про патенти. Це перше дослідження, яке було опубліковано на початку 2023 року, охоплює повний спектр водневих технологій - від генерації до постачання та зберігання, розподілу та перетворення, а також кінцевого використання водню.

Своїми міркуваннями з цього приводу вже поділився Домінік О'Коннор, головний дипломований (Велика Британія) і європейський патентний повірений компанії Marks & Clerk, але уваги заслуговують не просто статистичні дані про новації у світі водневих технологій, а тренди, які вони формують.

Про що це дослідження? Це, не побоюся цього слова, інноваційне дослідження надає всебічний та актуальний аналіз патентів, які відображають прогрес у галузі водневих технологій. Використовуючи дані від EPO та IEA, дослідники зосереджуються на глобальному аспекті, охоплюючи країни з розвиненою енергетичною інфраструктурою, а також на нових ринках зеленої енергії.

Це дослідження покликане розкрити ключові технологічні тенденції, ідентифікувати провідні компанії та країни, що активно працюють над інноваціями в галузі водню, а також сприяти глибшому розумінню важливості цієї технології для майбутнього енергетичного ландшафту світу.

Загальновідомо, що водень має великий потенціал як альтернативне паливо, яке не продукує шкідливих викидів в атмосферу. Дослідження патентів дозволяє виявити ключові інновації та новаторські рішення в галузі водневих технологій. Аналізуючи розподіл патентів за країнами та компаніями, можна отримати унікальний інсайт щодо лідерів у цій галузі, а також прогнозувати майбутні тенденції та напрямки розвитку.

Враховуючи широкий спектр технологій, що стосуються водню, від його виробництва до використання в різних галузях, це дослідження надасть цінну інформацію для вчених, інвесторів та представників влади. Враховуючи зростання зацікавленості воднем як енергетичним ресурсом, це дослідження сприятиме розвитку інноваційних рішень, спрямованих на забезпечення сталості та чистої енергетики у майбутньому.

Дослідження патентів, які стосуються водневих технологій, проведене EPO та IEA, є важливим кроком у розумінні потенціалу та напрямків розвитку цієї перспективної технології.

Інформація, отримана з цього дослідження, може служити основою не лише для подальшого сприяння інновацій у галузі водневої енергетики та підтримки сталого розвитку нашої планети, але й для формування державних політик та вибору економічних підходів країн, що мають намір впроваджувати реформи у сфері водневої енергетики.

Згідно з даними дослідження умовно виділяються наступні тренди у сфері водневих технологій:

Тренд # 1: Згідно з новим спільним дослідженням патентів у сфері водневих технологій, інновації в області водню зміщуються в бік рішень з низьким рівнем викидів вуглецю, причому Європа і Японія лідирують, а Сполучені Штати Америки втрачають позиції.

Дослідження показує, що найбільшу кількість патентів на водневі технології мають Європа та Японія, з відчутним зростанням в цих регіонах. На провідних позиціях в Європі знаходяться Німеччина, Франція та Нідерланди, тоді як США знижує свою позицію у цьому рейтингу. Крім того, патентування винаходів у сфері водневих технологій також збільшується в Південній Кореї та Китаї.

Технології з низьковуглецевими викидами, такі як електроліз, все більше використовуються в галузі виробництва водню. Новатори реагують на потребу у конкурентному ланцюжку постачання водню.

Тренд # 2: Одним з потенційних застосувань водню є автомобільний сектор, зокрема в Японії, де патентування в цьому секторі продовжує зростати. Однак, інші області використання водню, такі як декарбонізації комерційного транспорту, авіації, виробництва електроенергії та опалення, поки що не мають такої ж інноваційної динаміки й вимагають додаткових зусиль.

Це викликає занепокоєння щодо зобов’язань країн з дотримання кліматичної нейтральності, чого неможливо досягти, не звернувшись до постійного використання викопного палива в цих секторах.

Але яскравим прикладом є інновації, пов’язані з використанням водню для декарбонізації виробництва сталі, для якого нещодавно відмічене зростання патентування. Ймовірно це сталося як рефлексія на консенсус після Паризької угоди, який полягав у тому, що сектор потребує радикальних рішень для швидкого скорочення викидів.

Тренд # 3: Хімічна промисловість Європи суттєво впливає на інновації в галузі водневих технологій, зокрема в електролізі та паливних елементах. Крім того, автомобільні компанії є активними учасниками інноваційного процесу в цій галузі. Уваги заслуговує те, що університети та публічні дослідницькі інститути також відіграють важливу роль у створенні патентів на технологію водню.

Тренд # 4: Дослідження також виявило, що більшість інвестицій венчурного капіталу в компанії, які займаються водневими технологіями, надходять до стартапів з наявними патентами. Володіння патентом є показником новизни технології та збільшує можливості залучення фінансування. Зокрема, інвесторів приваблюють патенти в галузі електролізу та інших технологій з низьким рівнем викидів вуглецю.

Замість висновку. Загалом, дослідження показує, що інновації у водневих технологіях переходять на низько емісійні рішення, з активним включенням Європи та Японії до цього процесу. Зростає патентування цієї технології в цих регіонах, у той час, як відстань США від цих показників досягає свого піка.

Але ці перегони відіграють важливу роль у досягненні глобальної кліматичної нейтральності та витісненні викопних видів енергії. Інновації у цій галузі необхідні для розвитку конкурентних технологій та створення стійких ланцюжків постачання водню. Володіння патентами є ключовим елементом успіху стартапів.

Водневі технології рухаються у напрямку заміни викопних видів енергії та зниження викидів вуглецю, а також демонструють значний потенціал у боротьбі зі зміною клімату та створенні стійкого енергетичного майбутнього. Європа та Японія вже проявляють своє лідерство на цьому ринку, але є потенціал для подальшого розвитку та залучення інших країн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]