Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2023 12:10

Як отримати право на спеціальне використання водних біоресурсів

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

У державній системі Prozorro.Продажі опубліковано перші оголошення про проведення аукціону з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів

У державній системі Prozorro.Продажі опубліковано перші оголошення про проведення аукціону з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) шляхом електронних торгів.

Станом на 12 лютого вже 97 оголошень  про проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах шляхом електронних торгів опубліковано у державній системі Prozorro.Продажі. В основному виставлені права на промисел на дніпровських водосховищах, але я нарахував 12 оголошень і для Миколаївської області (ось одне з них Промисел - Право використання водних біоресурсів Частина Дніпровсько-Бузької гирлової системи в адміністративних межах Миколаївської області)

Ці оголошення містять детальну інформацію про продаж лотів із вилову прогнозованих і нелімітованих видів водних біоресурсів, дозволених до промислу в основному у річці Дунай, Дністер та Канівському, Кам'янському, Каховському, Дніпровському водосховищах.

- Початкова ціна реалізації лота 12581,94 грн.

- Оголошено: 09.02.2023.

- Початок аукціону: 17.02.2023 12:35.

Подати свою закриту цінову пропозицію на участь в аукціоні можна до 20:00 16.02.2023 через електронний кабінет будь-якого електронного майданчика, який акредитований у системі Prozorro.Продажі та через який учасники та організатор працюють в системі.

Мінагрополітики зазначено що одними з основних цілей запровадження експериментального проекту щодо проведення аукціонів з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів – є прозорість оформлення цього права, чесна та ефективна конкуренція промислових рибалок, можливість долучитися до рибного бізнесу новим учасникам, виключення одноосібності, унеможливлення корупційних ризиків та раціональне використання водних біоресурсів в цілому в країні.

Проаналізувавши ситуацію за останні роки, здійснювати промисловий вилов риби могли лише «традиційні» рибалки, тобто ті, які вже були на ринку понад 3 роки та досягали частки видобутку 75%. Якщо заглибитись в історію, то спостерігалася негативна динаміка, зокрема «традиційних» рибалок на ринку з кожним роком ставало менше. Так, наприклад у 2014 році було 527 промислових рибалок, а вже у 2018 році – 432. При цьому збільшилася кількість заяв від «нових» рибалок, які хотіли б долучитися до цього бізнесу і здійснювати промисел у рибогосподарських водних об’єктах. Водночас спостерігалася тенденція падіння використання лімітів, які були встановлені НБО, тобто зменшувались надходження до бюджету. Комплексно проаналізувавши дану ситуацію, для зміни негативної динаміки на позитивну, «перезавантаження» рибного бізнесу, виконання євроінтеграційних зобов’язань, а також виключення корупційної складової, було запропоновано проведення відповідних аукціонів.

Промислові рибалки мали практичну можливість в деталях ознайомитися з процедурою проведення аукціонів та публічно обговорити особливості цієї процедури.

Нова процедура оформлення права на здійснення промислового рибальства запроваджена постановою Уряду України від 30.12.2022 № 1479, якою встановлено проведення аукціонів з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів шляхом електронних торгів.

Врегулювання здійснення промислового рибальства на етапі набуття самого права на вилов водних біоресурсів – це суттєві зміни за останні роки, які торкнулися однієї з важливих сфер рибальства в Україні. Такі започаткування у галузі дають реальні підґрунтя працювати промисловикам не «в тіні», а на засадах прозорої конкуренції. Це початок реформи, яка має стати еволюцією у рибній сфері. Від нас вимагає і суспільство, і реалії сьогодення змін. Рибний бізнес потребує оновлення та перезавантаження, адже риба – це стратегічний продукт, який споживає значна кількість людей. Ми та надалі будемо вживати всіх необхідних заходів для виведення галузі рибного господарства на рівень ефективної діяльності при повній прозорості дій на всіх етапах.

Потенційні користувачі водних біоресурсів матимуть можливість протестувати подачу своїх заявок через відповідний тренажер на сайті ДП «Прозоро.Продажі» та ознайомитися з необхідними корисними порадами.

Планується що першочергово будуть організовуватися аукціони, які максимально враховуватимуть сезонність вилову того, чи іншого виду водних біоресурсів та можливість здійснення промислового рибальства на водоймах, де відсутні обмеження на провадження такого виду діяльності внаслідок військової агресії рф.

Реєструйте електронний кабінет на будь-якому електронному майданчику, який акредитований у системі Prozorro.Продажі та через який учасники та організатор працюють у системі, подавайте свою закриту цінову пропозицію на участь в аукціонах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]