Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2023 10:32

Алгоритм запобігання рейдерству

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Про деякі із дієвих антирейдерських запобіжників, які може використати власник земельних ділянок піде мова далі

Однією з категорій скарг, що надходять на розгляд центральної Колегії з розгляду скарг сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, є скарги на державну реєстрацію припинення права оренди земельної ділянки.

Скаржники часто зазначають, що не мали наміру передавати земельну ділянку в оренду іншій особі або ж припиняти чинний договір оренди земельної ділянки, будь-яких договорів оренди, додаткових угод про припинення дії договору оренди щодо земельних ділянок не підписували.

Про деякі із дієвих антирейдерських запобіжників, які може використати власник для захисту від таких ситуацій піде мова далі.

У першу чергу слід потурбуватися про належне оформлення документів, що посвідчують право власності, присвоєння кадастрового номера земельній ділянці та внесення відповідних відомостей до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Тобто інформація про ваше право власності або право користування земельною ділянкою має бути відображена в державних реєстрах.

Законодавством передбачено, що договір оренди земельної ділянки укладається в простій письмовій формі та за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.

Зазвичай, у подібних правовідносинах договори укладаються у простій письмовій формі, що на практиці може бути використано недобросовісними особами.

Своєю чергою положенням пункту 1 частини 1 статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є, зокрема, нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

Таким чином, державний реєстратор перевіряє наявність підписів на договорі оренди земельної ділянки або на додатковій угоді про припинення дії такого договору сторін договору, водночас у нього відсутня можливість перевірити справжність таких підписів.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» від 05.12.2019 № 340-IX (далі – Закону) було, запроваджено антирейдерський механізм, який може допомогти власнику, зокрема, земельної ділянки убезпечити від наведених вище ситуацій.

Зокрема, внесено зміни, до статті 209 Цивільного кодексу України, відповідно до яких власник нерухомого майна має право встановити/скасувати вимогу нотаріального посвідчення договору/внесення змін до договору, предметом якого є таке майно чи його частина, крім випадків, якщо відповідно до закону такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Встановлення/скасування вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню.

Така вимога:

- є обтяженням речових прав на нерухоме майно;

- підлягає державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Відповідні зміни було також внесено і до пункту 4 частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Тож, у разі встановлення вимоги нотаріального посвідчення договорів щодо земельної ділянки державний реєстратор буде зобов’язаний відмовити у державній реєстрації права оренди або його припинення на підставі договору, укладеного у простій письмовій формі.

Відповідно до відомостей Державного реєстру прав у період з 01.07.2021 по 31.01.2023 було зареєстровано 451 обтяження у вигляді вимоги нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, встановлена власником такого майна.

Варто зауважити, що хоча встановлена власником вимога нотаріального посвідчення договору є обтяженням, водночас її наявність у Державному реєстрі прав не є перешкодою для державної реєстрації прав на відповідний об’єкт нерухомого майна на підставі:

- нотаріально посвідченого договору;

- документа, відмінного від договору, щодо якого власником нерухомого майна встановлено вимогу нотаріального посвідчення.

Якщо сторони договору узгодили умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах. Обов'язковою умовою є те, що поновлення договору не потребує укладення додаткової угоди. Якщо якась зі сторін вирішила відмовитись від поновлення договору, вона повинна, не пізніше чим за місяць до дати закінчення дії договору, подати до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

Дане нововведення допоможе уникнути спорів щодо часу припинення договорів, пов'язаних із користуванням землею.

Вищезазначені механізми допомагають власнику земельної ділянки захистити свої права та уникнути негативних наслідків, пов’язаних з реєстрацією прав на його земельну ділянку всупереч його бажанню та волевиявленню».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]