Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2009 14:56

Реєстр найбільш важливих студентських проблем та можливі шляхи їх вирішення

Про студентські проблеми

Сьогодні система вищої освіти налічує 966 вищих навчальних закладів І-І V рівнів акредитації (училища, технікуми, коледжі, інститути, академії, університети), з них 619 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, в тому числі 531 державної форми власності. Загальна чисельність студентів таких закладів становить 548 тис. осіб.

 

Мережа  вищих навчальних закладах ІІІ-І V рівнів акредитації налічує 347 закладів, у тому числі 233 державної форми власності. Серед них функціонує 166 університетів, 62 академії, 119 інститутів та 2 консерваторії.

 

В університетах, академіях, інститутах навчається 2, 7 млн. молодих людей.

 

На балансі навчальних закладів, які перебувають лише у підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України знаходиться 1687 гуртожитки, в тому числі: ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації – 522, ВНЗ І-ІІ рівня акредитації – 301, професійно-технічні навчальні заклади – 864 гуртожитки.

        

У гуртожитках вищих та професійно-технічних навчальних закладів проживає понад 450 тис. студентсько-учнівської молоді.

 

На сьогоднішній день існує необхідність розв’язання найбільш важливих студентських проблем. Серед інших, слід виокремити наступні.

 

Випускників вищих навчальних закладів змушують платити за випускні дипломи (40-80 гривень зі студента в залежності від вищого навчального закладу), що суперечить Конституції України та Закону України „Про вищу освіту”. Керівники вищих навчальних закладів пояснюють прийнятою Постановою Кабінету Міністрів України №133 від 25.02.2009 року.

 

Кабінет Міністрів України повинен прийняти рішення про виключення відповідного положення (про внесення плати студентом за отримання диплому про вищу освіту) з Постанови Кабінету Міністрів України №133 від 25.02.2009 року.

Відсутня єдина для всіх вищих навчальних закладів Методика визначення вартості навчання у вищому навчальному закладі. Деякі напрацювання в Міністерстві освіти є.

Необхідно затвердити на рівні Кабінету Міністрів України відповідну Методику.

Приблизно 10 відсотків студентів не забезпечені місцями в гуртожитках, водночас в студентських гуртожитках проживають сторонні люди. І цей факт ректорський корпус визнає.

 

Необхідно, щоб МОН спільно з ГПУ провела спільну роботу щодо забезпечення іногородніх студентів місцями в гуртожитках.

 

Відсутність Державної цільової соціальної програми „Студентський та учнівський гуртожиток”. Ця програма планувалася, як програма Студентський та учнівський гуртожиток на 2007-2011 роки, а зараз вона має назву „Студентський та учнівський гуртожиток до 2010 року”.

 

Необхідно невідкладно прийняти державну програму „Студентський та учнівський гуртожиток до 2010 року” на засіданні Уряду.

 

Питання вартості проживання в студентському гуртожитку. На сьогоднішній день в багатьох вузах абсолютно незрозуміла для студентів система визначення плати за користування гуртожитком.

 

Необхідно прийняти рішення про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентському гуртожитку, шляхом підписання спільного наказу Мінекономіки, Мінфіну та МОН.

 

Проблема врегулювання фінансування відряджень для студентів. МОН розроблено відповідний проект Постанови Уряду, але нажаль не підтримуються в Міністерстві фінансів України.

 

Необхідно прийняти відповідне рішення на рівні Кабінету Міністрів України.

 

Керівники вищих навчальних закладів не можуть забезпечити процес замовлення студентських квитків, а деякі – забрати – вже виготовлені. Студенти не мають можливості скористатися пільговим проїздом до батьків. Ця проблема стосується більше ніж 440 вищих навчальних закладів України.

 

Необхідне втручання Міністерства освіти і науки України та Генеральної прокуратури України в частині притягнення до відповідальності керівників вузів, які халатно відносяться до своїх безпосередніх обов’язків. Більше того в деяких вузах – за видачу студентських квитків збирають незаконно гроші зі студентів (20-50 гривень в залежності від вищого навчального закладу).

 

Санітарні правила проживання в студентських гуртожитках. Сьогодні діють правила, які були затверджені Головним державним санітарним лікарем СРСР в 1988 році. Вони вже абсолютно морально застарілі.

 

Тому є необхідність МОН ТА МОЗ спільно зі студентськими організаціями розробити нові санітарні правила.

 

Питання пільгового проїзду студентів. МОН розроблений проект Постанови, але нажаль так і не був прийнятий щодо того, щоб кошти на пільговий проїзд студентів залізничним транспортом закладалися в бюджеті Мінтрансу. Але нажаль Уряд знов таки не підтримує такий підхід. Прийняття подібного рішення раз і назавжди припинило б всі розмови щодо несвоєчасності або нестачі коштів на пільговий проїзд з боку Укрзалізниці.

 

Недосконалість системи освітніх державних кредитів. Першою є проблема маленьке фінансування цієї програми, лише 15 млн. грн. на рік, що дає можливість приблизно тільки 3 000 студентам із 2,7 млн. – скористатись цією програмою, а друга проблема – в недосконалості механізму повернення кредитних ресурсів. МОН розробили відповідні пропозиції, але вони до сих пір не були розглянути на Уряді. Необхідно невідкладно розглянути на засіданні Уряду зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №916 від 16 червня 2003 року.

 

Проблема формування державного замовлення. Останні кроки Міністерства освіти свідчать про те, що вони розуміють проблему неефективності системи формування державного замовлення і в цьому році значно зменшилося державне замовлення на фінанси, економіку, право. Особливо в непрофільних вузах. Але необхідно переглянути в цілому систему державного замовлення ,крім вищеназваних спеціальностей, але не це не повинне бути автоматичне зменшення кількості бюджетних місць. Необхідно залишити молоді право на отримання вищої освіти за рахунок держави, але в переважній кількості на тих напрямках, спеціалістів яких потребує економіка України.

 

Необхідно також прийняти вже остаточне політичне рішення і удосконалити систему мережі вищих навчальних закладів. Не можуть всі 26 відомств керувати по своєму системою підготовки фахівців.

 

І в цьому ж ряді стоїть питання щодо необхідності розробки та прийняття рішення Кабінету Міністрів України щодо системи рейтингових показників діяльності вищих навчальних закладів та їх оприлюднення.

 

Питання працевлаштування витікає із попередньої проблеми. Випускники вузів з дипломами найавторитетніших вищих навчальних закладів України не можуть працевлаштуватися. Що необхідно зробити? Провести аналіз виконання законодавства про гарантоване забезпечення молоді першим робочим місцем на підприємствах державної, комунальної та приватної форми власності. А Міністерству праці та соціальної політики розробити та затвердити РЕАЛЬНІ заходи щодо створення тимчасових і сезонних робочих місць для студентської та учнівської молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту. Необхідно активізувати існуючу мережу молодіжних центрів праці та будівельних загонів.

 

Також слід подумати над ідеєю розробки проекту Закону України „Про студентські будівельні загони”.

 

І що ще слід зазначити, що Кабінет Міністрів України в цьому році не прийняв рішення і не закладав в бюджет поточного року коштів на реалізацію Закону України „Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту” першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]