Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2017, 16:27

Неполітичне призначення: чи виправдає довіру новий глава Нацполіції?

Народний депутат України IX скликання (МФО "Розумна політика")

Низький рівень життя населення, безробіття, війна на Сході України. Всі ці чинники вкрай негативно впливають на рівень злочинності у нашій державі. І проблема з кожним роком, на жаль, поглиблюється.

В той же час, можна багато говорити просоціально-економічні причини, які штовхають людей на злочини, але великепитання сьогодні стоїть до правоохоронців: чому так відбувається і колиситуація зміниться на краще?

В цьому контексті великі надії покладаються саме на Національнуполіцію, яка наразі знаходиться в процесі реформування. Позитивний досвідстворення Патрульної поліції показав, ще реформи в цьому напрямку можливі.

І поки що ця позитивна тенденція зберігається.Показовий момент – проведення необов’язкового рекомендаційного конкурсу для виборукращого кандидата на посаду глави Нацполіції.

Після відставки Хатії Деконаїдзе очільник МВС АрсенАваков міг з легкістю пролобіювати та призначити "свого" кандидата нацю посаду. Політичні можливості в нього для цього були. Але рішення пропроведення відкритого конкурсу під контролем громадськості та міжнародних партнерівстало більш продуктивним і правильним, адже таким чином зростає суспільнадовіра до кадрового призначення. До того ж кандидати, яких деякі експерти і ЗМІвідносили до "людей Авакова" (наприклад, екс-перший заступник головиНацполіції Вадим Троян), навіть не дійшли до останнього етапу конкурсу.

Врешті-решт, главою Нацполіції був призначенийСергій Князєв – людина, яка присвятила роботі в "кримінальномувідділі" більше 20 років. Тобто, не політична фігура, а профільний фахівець.Своїми робочими пріоритетами Князєв визначив безпеку громадян і подальшу реформуправоохоронних органів, включаючи підготовку відповідних змін доКримінально-процесуального кодексу.

Сьогодні саме цього від глави Нацполіції чекаєсуспільство і експертне середовище. А призначення через відкритий конкурс даєпевну свободу дій, незалежність у прийнятті рішень, а також довіру суспільства.Було б добре, якби досвід проведення таких прозорих конкурсів перейняли й іншіміністерства та відомства.

А тим часом вже є перші здобутки нового керівництваНацполіції. Так, нещодавно було викритезлочинне угруповання, яке займалося викраденням автомобілів у шести областяхУкраїни , в Києвізатримали відомого "злодія в законі" Геву Кардаву .

Таких новин з кожним днем має ставати все більше. Важливо,щоб результати роботи Нацполіції співпадали із суспільними очікуваннями і неблокувалися іншими силовими та правоохоронними органами.

Сам Сергій Князєв чудовоусвідомлює, що швидкого подолання злочинності не буде. Проблема зрушиться змісця лише тоді, коли це буде комплексна і погоджена робота усієїправоохоронної системи – поліцейських, прокуратури, пенітенціарної служби,адвокатів. Ну, і не забуваймо, що надважливу роль у цьому процесі відіграютьсуди – без ефективної, а головне чесної, діяльності судової системи усі зусилляправоохоронців не дадуть жодного результату.

Останні записи