Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2024 15:43

Роль кібербезпеки і головні правила

Керівник цифрової трансформації Києва (CDTO)

Важливість кібербезпеки для України важко переоцінити в умовах сьогодення.

З початком повномасштабної війни росії проти України кількість кібератак на державні органи і критичну інфраструктуру стрімко зросла. 

Важливість кібербезпеки для України важко переоцінити в умовах сьогодення, коли більшість кібератак здійснюють російські спецслужби або хакерські угруповання, пов'язані з ними. Зловмисники використовують різні методи, такі як фішинг, DDoS-атаки та шкідливе програмне забезпечення, постійно шукаючи нові шляхи та методи для кібератак. 

У цьому контексті Київ співпрацює з багатьма всесвітньовідомими постачальниками систем та рішень кібербезпеки (серед яких Fortinet), що пропонують широкий спектр хмарних рішень з кібербезпеки, підвищення стійкості ІТ-сервісів та надійний захист хмарної та наземної IT-інфраструктури Києва.

Як захистити себе від кіберзагроз?

Кіберзагрози не впливають лише на державні органи та інфраструктурні об’єкти, вони також загрожують звичайним громадянам. Тому надзвичайно важливо знати, як захистити себе. 

Надійні паролі. Використовуйте складні паролі щонайменше на 8 знаків, які містять літери верхнього і нижнього регістру, цифри та спеціальні символи, для унеможливлення перехоплення хакерами. Важливо не повторювати однакові паролі для різних облікових записів і уникати зберігання паролів у нотатках на телефоні.

Двофакторна аутентифікація (2FA). Активувуйте цю функцію всюди, де це можливо. Після введення пароля система надсилає додатковий код на мобільний телефон, електронну пошту або спеціальний додаток. Це робить доступ до облікового запису значно складнішим, оскільки навіть знання пароля не дозволить хакерам увійти без фізичного доступу до інших пристроїв.

Програмне забезпечення. Лідери у сфері ІТ постійно оновлюють бази даних кіберзагроз, тому важливо систематично оновлювати операційну систему, браузери та інші програми на вашому пристрої. Часті оновлення містять виправлення безпеки, які допомагають захистити ваш пристрій від нових загроз. Крім того, рекомендується використовувати антивірусне програмне забезпечення та регулярно сканувати пристрої на наявність шкідливих програм.

Захист від фішингу. Не варто полегшувати життя зловмисникам, будьте обережні з отриманими SMS-повідомленнями від незнайомих номерів та з електронною поштою, в яких містяться підозрілі посилання. Фішинг – це одна з найпоширеніших форм кіберзагроз. Зловмисники можуть надсилати електронні листи, що виглядають як повідомлення від ваших знайомих організацій або осіб з посиланнями, які просять вас зробити донат, ввести особисті дані або дані вашої кредитної картки з метою викрадення ваших особистих даних або грошей. Не відкривайте підозрілі електронні листи та не натискайте на посилання або вкладення, якщо ви не впевнені в їх безпеці, особливо якщо посилання зроблено із використанням сервісу коротких адрес таких як: bit.ly, tinyurl.com, ow.ly чи інші .

Надійне інтернет-з’єднання. Під час підключення до інтернету використовуйте захищені мережі, особливо під час передачі конфіденційної інформації. Уникайте використання публічних Wi-Fi мереж для здійснення фінансових операцій або доступу до особистих облікових записів. Не використовуйте веб-сторінки, на яких з’являються будь-які попередження про безпеку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи