Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2024 09:59

Внесіть зміни у свій щоденний "to do list"

Генеральний менеджер в Україні та віцепрезидент з HR&Operations у Центральній та Східній Європі в Unitask Group

Трансформація – це те, що трапляється сьогодні з усіма компаніями. Тож як зробити її ефективною?

Трансформація – це вже не щось, що може статись з кимось колись, як, скажімо, з такими гігантами як Ford чи General Electric. Це те, що трапляється сьогодні з УСІМА компаніями. Наш світ надзвичайно швидко змінюється: нові наукові знахідки, соціальні зсуви в суспільстві, кардинально нові уподобання покупців та способи маркетингової комунікації з ними. Все змінюється швидко і одночасно – як калейдоскоп. Більшість менеджерів з дослідження Michael Mankins та Patrick Litre, HBR, підтверджують, що їхні компанії пройшли через дві чи три фундаментальні зміни за останні 5 років.

Тому утопічно думати, що трансформація компанії – це те, що мене омине. Ну, можливо і омине, але тут дуже хочеться процитувати Вільяма Демінга: «Ви можете не змінюватись. Виживання не є обов’язком». Тож ловіть найактуальнішу порцію порад щодо того, як зробити вашу трансформацію ефективною.

Перше і найголовніше, про що я вже не раз писала, і що важливо усвідомити – трансформація втілюється в життя людьми. Тому це і є головний ресурс, який треба брати до уваги. Як каже мій безпосередній керівник: «Ти можеш намалювати будь-які плани, але якщо наші люди не готові їх виконати з будь-яких причин (не вміють, не можуть, не хочуть, перевантажені тощо), то вони так і лишаться на папері. Якщо ви поки що цього не усвідомили, далі читати не варто. Після наступного провалу повертайтесь до цього абзацу, перечитайте його, усвідомте, і вже тоді читайте далі.

Друге, через постійні зміни оточення та ринків, ставлення до трансформації також має бути переглянуте. Це вже не запропонований ще в 30-х роках Куртом Левіним підхід «розморожування - власне зміна - повторне заморожування». В сьогоденних умовах треба звикнути до того, що зміни є постійними. Більше того, постійність змін вимагає їх постійного місця в списку «to do» кожного в компанії. Це не щось окреме, що відбувається, коли основна активність припиняється. Це частина щоденного «to do list». Цей айтішний agile виник не з порожнього місця. Просто їм очевидніші постійні зміни і вони давно вчаться з ними працювати.

Третє, ефективні трансформації будуються і цементуються мідл-менеджментом. Зверху можна поставити амбіційні цілі, ну можна ще порізати витрати, але зверху не дуже видно, як вся ця машина працює, як рухаються всі її коліщата. А мідл-менеджмент –  це саме ті, хто розуміє процеси в деталях, і хто має талант та натхнення підхопити ініціативу і зробити трансформації добре вбудованими в майбутнє компанії. Такий підхід дає нам декілька переваг:

● Можливість бачити підводні камені зсередини та можливість планувати зміни таким чином, щоб їх врахувати;

● Крім бачення ризиків, мідл-менеджменту є що додати в процес трансформації з точки зору креативних ідей і нетипових підходів. Їм, зсередини, набагато краще видно вади процесу та можливі зміни. Щобільше, вони давно носять в своїй голові ці ідеї, однак часто надто зайняті щоденними справами та звітами, щоб втілити їх в життя;

● Мідл-менеджмент – це неоціненний пул талантів, які компанії мріють розвивати. То як же їх розвивати, як не через доручення важливих задач. Це не тільки покращує мотивацію тих, хто безпосередньо залучений в керування новим проєктом, але й дає чудовий позитивний приклад тим, хто за цим спостерігає «з трибун», а також дозволяє талантам спробувати себе на практиці, з реальним викликом, що є надважливим для компанії. Про що ще мріяти для розвитку талантів?

Четверте, можливо, дещо неочікуване. Додайте мрії в свою трансформацію. Зазвичай в процесі розробки цілей компанії беруть хороші ринкові бенчмарки. І це, мабуть, дуже виважено, і навіть по-модному data driven. Але ви здивуєтесь, що можуть зробити ваші люди, якщо ви дозволите їм помріяти про результат, який поб’є ринкові бенчмарки та типові практики. Саме звідси йдуть трансформації, не ті, що наздоганяють ринок, а ті, що дивують його своїм успіхом.

Ну і наостанок, навіть ніяково про це писати, але ми всі знаємо, коли ми одночасно змінюємо все, то це все і летить шкереберть. Серйозні дослідження також підтверджують цю життєву тезу. Зміна більше ніж одного компоненту процесу в рази підвищує ймовірність поламати весь процес зразу і замість того, щоб покращити, погіршити його. Це вже не трансформація, це ­– хаос. Тому, золоте правило: рухаємося як у проведенні наукових досліджень, змінюємо не більше одної складової в кожен момент часу. Одна велика зміна – це добре обміркована послідовність невеликих змін. І нехай буде вам щастя!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи