Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.04.2024 15:42

Чого очікувати від американського ВВП, і як це впливає на ринок акцій США?

Головний інвестиційний стратег, Генеральний директор в компанії IQ Smart Capital

Які саме дані слід уважно відстежувати, щоб не проґавити можливості та уникнути ризиків?

Погіршення показників американського ВВП викликає занепокоєння на ринку акцій. Але які саме дані слід уважно відстежувати, щоб не проґавити можливості та уникнути ризиків? Заглиблюємося в цю проблему і розглядаємо важливі саме зараз фундаментальні дані компаній, які можуть істотно вплинути на Ваш портфель.

Як можна спрогнозувати реакцію ринку на економічний тренд, який вже підтверджує поступове зниження реального ВВП в США?

На що звернути увагу з точки зору макроекономічного тренду?

Current GDP vs WSJ Projections Average (quarterly): Фактичний валовий внутрішній продукт (ВВП США) у річному обчисленні та прогнози економістів Wall Street Journal на Q2 та Q3 поточного 2024 року (дивіться за посиланнями нижче).

За даними Wall Street Journal прогнозується зростання/зниження економіки США:

Q2 2024 = 0.6 % (фактичні дні будуть опубліковані BAE в 07.2024);

Q3 2024 = 1.0 % (фактичні дні будуть опубліковані BAE в 10.2024).

Джерело 1

Джерело 2 (Probability of Recession, next 12 months)

Але, треба пам’ятати, що це все прогнози, які можуть бути погіршені, або, як це сталося із Q1 2024 – фактичні дані по US GDP Growth Rate були на 36 % нижчі за прогнозні очікування (прогноз був 2.5%)! Тому робимо висновки!

Ринок акцій дуже чутливий до погіршення макроекономічної картини, тому на наш погляд розпродаж на ринку акцій ще попереду, корекція ринку на 10-15% може відбутися з великою вірогідністю!

Але, якщо про головне, то зверніть увагу на графік та на напрямок тренду. Для макроекономічного прогнозування сам тренд має дуже важливе значення! 

Як ми бачимо, з Q3 2023 економіка США відносно скорочується! Ми спостерігаємо падіння цього показника з 4,9 % (Q3 2023) до 0,6 % (Q2 2024 – прогнозне значення). Слід зазначити, що, згідно з прогнозом на Q3 2024 реальне ВВП зросте до 1,1 %, але все одне спостерігаємо тренд на зниження реального ВВП в США у 2024 році. 

Що це насправді може означати для ринку акцій?

На наш погляд, багато компаній дійсно відчувають тиск з боку високої ставки ФРС – витрати на обслуговування боргу з’їдають її прибутки. Також якщо компанія відчуває одночасне падіння попиту, яке призводить до падіння продажів, то Економічна додана вартість компанії знижується (EVA). 

Якщо компанія дійсно розуміє, що може знизити маржинальність за для збереження обсягів продажів, то вона це буде робити, тобто її маржинальність постраждає. Також у цих компаній можуть виникнути проблеми із короткостроковою ліквідністю та чистим грошовим потоком. Тому важливо все це відслідковувати на квартальній основі. 

Які фундаментальні дані необхідно відслідковувати перш за все?

Для компаній, які Ви розглядаєте, щоб додати до свого портфеля - ми рекомендуємо відслідковувати зміни у таких фундаментальних даних (Gross margin, Current Ratio, Free CF, Working Capital, Net Debt/EBITDA, Interest Coverage Ratio).

Current GDP vs WSJ Projections Average (quarterly)
Read US GDP Growth.jpg

WSJ GDP Expectations
WSJ - Expectations.jpg
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи