Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2020 10:20

Аналіз ефективності закупівель комунальних підприємств

Експерт з публічних закупівель Громадської організації "Центр "Ейдос"

Проблема неефективності комунальних підприємств набуває особливої актуальності напередодні місцевих виборів.

Проблема неефективності комунальних підприємств набуває особливої актуальності напередодні місцевих виборів, адже комунальні підприємства належать до  сфери управління органів місцевого самоврядування.

Аналітики центру «Ейдос» вже третій рік поспіль здійснюють моніторинг діяльності комунальних підприємств міст - обласних центрів. Враховуючи істотний вплив закупівельної діяльності комунального підприємства на якість послуг, формування конкурентних переваг та здобуття позицій на ринку, одним з аспектів дослідження є моніторинг закупівель комунальних підприємств. Об’єктом дослідження цього разу стали закупівлі  комунальних підприємств Запоріжжя, Одеси, Сум і Луцька (загалом - 103 КП) за 2018, 2019 р.р.

Основне завдання закупівельної діяльності підприємства - це комплексне безперебійне забезпечення товарами, роботами та послугами необхідної кількості і якості в необхідні терміни з найменшими витратами і оптимальними запасами. Оцінити ефективність  закупівельної діяльності комунальних підприємств чотирьох міст-обласних центрів ми пропонуємо через дослідження та порівняння за наступними показниками:

1. Частка комунальних підприємств міста, які не використовують електронні систему Prozorro для проведення закупівель

Закон України «Про публічні закупівлі» визначає, в яких випадках комунальне підприємство зобов’язано використовувати електронну систему закупівель. Разом з тим, будь яке комунальне підприємство, яке не підпадає під дію закону, не обмежене в  можливості  використовувати електронні аукціони для підвищення ефективності своєї закупівельної діяльності та здійснення прозорого конкурентного відбору постачальників.

Одразу після запуску електронної системи закупівель Prozorro деякі міські ради своїми рішеннями зобов’язали підпорядковані їм комунальні підприємства здійснювати закупівлі через Prozorro. Але оскільки керівники підприємств не несуть відповідальності за виконання таких рішень, а органи місцевого самоврядування не забезпечують постійний контроль за їх виконанням, закупівлі значної частини комунальних підприємств залишаються поза Prozorro.

Найбільша частка комунальних підприємств, які не зареєстровані або не використовують Prozorro зафіксована серед комунальних підприємств Сум: в 2018 році – 81%, в 2019 – 69%. Високим цей є показник по луцьким комунальним підприємствам, в 2018 році – 58% не використовувало електронну систему для здійснення відбору постачальників, в 2019 – 53%. В Одесі в 2018 році Prozorro не використовували 43% комунальних підприємств , 2019 – 49%. В Запоріжжі Prozorro не використовувала третина комунальних підприємств, 2018 – 28%, 2019 – 31%.

2. Середня кількість пропозицій на конкурентних закупівлях комунальних підприємств міста

Рівень конкуренції на аукціоні впливає на його результат.  Чим більше конкуренція, тим більша вірогідність того, що замовник отримає пропозицію з вигідною ціною. Відповідно до діючого законодавства, для того, щоб тендер відбувся, свої пропозиції повинні подати як мінімум два учасники. Отже, замовники повинні бути прямо зацікавленими в високому рівні конкуренції та вживати певні заходи для того, щоб її стимулювати. Проте, часто густо все відбувається навпаки, і зусилля деяких замовників спрямовані на обмеження участі небажаних компаній в оголошених ними процедурах. Потрібно зазначити, що відповідно до даних модуля аналітики bi.prozorro, середня кількість пропозицій на надпорогових конкурентних закупівлях становить становить 2,41.

Найбільш високий рівень конкуренції в  досліджуваних періодах  був на закупівлях луцьких комунальних підприємств: 2018 рік – 3, 2019 – 3,31.  Сумські комунальні підприємства другі за рівнем конкуренції в 2018 – 2,78 та 2019- 2,89. Середня кількість пропозицій на конкурентних закупівлях одеських КП в 2018 році- 2,63, в 2019 році – 2,71. Приблизно однаковою в обох роках є кількість пропозицій на закупівлях запорізьких комунальних підприємств: 2018 рік – 2,48 , 2019 рік – 2,5 . Таким чином, в усіх чотирьох містах показник середньої кількості пропозицій на конкурентних закупівлях є вищим, ніж в середньому в закупівлях українських замовників, але враховуючи те, що він не може бути менше ніж 2 пропозиції на тендері, комунальним підприємства Запоріжжя, Одеси, Сум і Луцька є над чим працювати  в напрямку збільшення рівня конкуренції на закупівлях.

3. Економія на закупівлях

Одним з принципів публічних закупівель є принцип максимальної економії та ефективності, тобто здійснення закупівлі якісного товару, який відповідає потребам за максимально вигідною ціною Економія на закупівлях є одним з показників ефективності. Ми рахували економія в конкурентних закупівлях комунальних підприємств. За результатами аналізу в 2018 році економія на закупівлях комунальних підприємств Запоріжжя, Одеси, Сум була мінімальною та становила від 1% до 2,2%, в Луцьку - 6,5%. В 2019 році комунальні підприємства Луцька вийшли на показник - 18,4%, Сум - 18%, комунальні підприємства Запоріжжя досягли економії в 7%, а  Одеси - 2%.

Таким чином, позитивна динаміка за показником економії спостерігається в закупівлях комунальних підприємств Сум та Запоріжжя. 

4. Частка розірваних договорів серед завершених

Розірвання договору впливає на дотримання строків постачання, в тому числі соціально важливих товарів робіт та послуг, які необхідні комунальному підприємству для задоволення потреб громади. На практиці достроково розірваний договір – це несвоєчасно поставлені ліки, медичні вироби, продукти харчування, пальне тощо. Розмір частки розірваних договорів серед завершених характеризує ефективність закупівельної діяльності підприємства з точки зору:

- дотримання закупівельного законодавства, бо будь які порушення закону можуть тягнути за собою розірвання договору.

- застосування чи не застосування заходів для зменшення ризиків невиконання договору з боку постачальника, які передбачають якісну кваліфікацію та відбір постачальника.

Найбільша частка розірваних договорів у запорізьких комунальних підприємств: в 2018 році це рекордні 41%, в 2018 році цей показник складає 14%, найменша – у комунальних підприємств  Луцька  - 5% в 2018 році та 8% в 2019. Комунальні підприємств Одеси  в 2018 році розірвали 18% договорів, в 2018 році – 17%, сумські в 2018 році – 7% договорів, в 2019 – 11%.

Потрібно зауважити, що цей показник розраховується саме з завершених договорів, тобто договорів по яким оприлюднено звіт про виконання. Оскільки деякі комунальні підприємства не оприлюднюють такий звіт або оприлюднюють із запізненням, цей показник може бути дещо викривленим.

Підсумовуючи, зазначимо, що закупівельна діяльність комунальних підприємств Одеси, Луцька, Запоріжжя та Сум потребує системної роботи в напрямку підвищення відкритості та ефективності. Кількість підприємств, які не використовують систему зменшується, але все ще залишається чималою.   Керівники комунальних підприємств, навіть якщо такі підприємства не є замовниками в розумінні закону, мають бути зобов’язані умовами контракту  з міською радою організувати закупівлі через Prozorro. Аналіз закупівель 2018-2019 р.р. виявив невисокий рівень конкуренції,  низькій рівень економії та значну частку розірваних договорів.

Оскільки діюча редакція закону «Про публічні закупівлі» передбачає відмову від тендерних комітетів та перехід до проведення закупівель уповноваженими особами, керівники комунальних підприємств вже зараз мають планувати, як цей перехід буде здійснюватися на підприємствах. Крім того, для підвищення ефективності закупівель, комунальні підприємства обов’язково мають працювати з учасниками ринку товарів, робіт та послуг, які вони закуповують. Можливість проведення відкритих консультацій з ринком передбачена діючою редакцією закону «Про публічні закупівлі». Така взаємодія підвищує довіру учасників ринку та сприяє збільшенню конкуренції, яка в свою чергу впливає на ціну і на економію.  Крім того, комунальні підприємства  мають враховувати свій попередній досвід (розірвані договори, процедури, які не відбулись або були відмінені), напрацьовувати та впроваджувати систему запобігання ризикам в закупівлях. Такий комплекс заходів дозволить підвищити ефективність закупівельної діяльності комунальних підприємств та зменшити ризики несвоєчасних поставок, дострокового розірвання договорів в зв’язку  невиконання умов договорів з боку постачальників.

Міським радам рекомендуємо запроваджувати системний контроль закупівель своїх комунальних підприємств, який наразі завдяки  аналітичному модулю bi.prozorro можна здійснювати, не витрачаючи на це багато ресурсів, адже вся інформація оновлюється в режимі реального часу і аналізувати її можна в різних розрізах та за різними показниками. Постійний моніторинг закупівельної діяльності комунальних підприємств з боку міської ради має бути інструментом для прийняття управлінських рішень відносно самого підприємства та його керівництва.

натисніть на зображення для його збільшення

Дослідження проводилося Центром «Ейдос» за підтримки представництва «Фонду Фрідріха Наумана за Свободу в Україні».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]