Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2020 15:58

Перевищення швидкості фіксуватимуть камерами

Адвокат

Що чекає водіїв після запуску системи автоматичної фіксації порушень ПДР?

З 12.03.2020 в Києві у тестовому режимі розпочали роботу 20 спеціальних комплексів КАСКАД (комплексна автоматизована система контролю автомобільних доріг), ще 30 комплексів встановлюються на дорогах державного значення Київської області.

Офіційний запуск системи автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху планувався з 01.05.2020, однак МВС України вирішило відтермінувати повноцінний запуск системи до закінчення «режиму суворого карантину», тобто свою роботу вона розпочне не раніше 12.05.2020.

З початком роботи, в звичайному режимі, система виявлятиме лише одне порушення – перевищення швидкості. У подальшому, за допомогою камер будуть фіксувати проїзд на червоне світло світлофора, виїзд на зустрічну смугу, рух смугою для громадського транспорту, а також інші порушення.  

Цікавий факт: лише за 1 годину роботи в тестовому режимі КАСКАДи зафіксували близько 7 тисяч порушників швидкісного режиму, і це тільки по  Києву.

Виробник КАСКАДів заявляє, що комплекси здатні безпомилково визначати швидкість пересування автомобіля, однак до встановлених законом норм поліцейські додають ще 3 км/год (в якості похибки), тому порушником буде вважатися водій, що проїхав повз камери зі швидкістю вище 73 км/год.

Відповідальність за перевищення встановлених обмежень швидкості руху передбачена ст. 122 КУпАП. 

Так, перевищення швидкості більш як на 20 км/год обійдеться водію в 255 грн, більш як на 50 км/год – в 510 грн.

Адміністративну відповідальність за перевищення швидкості, що зафіксована в автоматичному режимі, несе:

- фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб (власник авто);

- належний користувач відповідного транспортного засобу, якщо відповідні дані внесено в Єдиний державний реєстр транспортних засобів.

У разі якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України («євробляхи») до адміністративної відповідальності притягається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Як бути, якщо за кермом був не власник авто, а інша особа?

Враховуючи особливості накладення стягнення при розгляді справ про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі,  необхідно своєчасно внести відомості про належного користувача до Єдиного державного реєстру транспортних засобів через:

територіальні органи з надання сервісних послуг МВС;

веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС.

В іншому випадку, «листи щастя» будуть приходити на адресу власника авто.

Разом з цим, якщо відносно відповідальної особи (не власника авто) або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, вже винесено постанову, законом передбачено звільнення від адміністративної відповідальності, якщо протягом 20 днів з дня вчинення відповідного правопорушення, або з дня набрання постановою законної сили: особа (не власник авто), яка керувала транспортним засобом на момент вчинення правопорушення, звернулася особисто до уповноваженого підрозділу патрульної поліції, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надала згоду на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала квитанцію про сплату відповідного штрафу.

Заява також може бути подана через офіційний веб-сайт МВС України за умови електронної ідентифікації особи з використанням електронного підпису.

Окрім цього, ст. 53-1 Закону України «Про дорожній рух» передбачає право зворотної вимоги до особи, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення правопорушення.

Порядок складення і вручення постанови

Мабуть, кожного водія турбує питання, яким же чином він дізнається про винесення, відносно нього, постанови про накладення адміністративного стягнення за перевищення швидкості, зафіксованого в автоматичному режимі?

Інформація про час, місце правопорушення, перевищену швидкість, а також про номерні знаки автомобіля передається до центру автоматизованої обробки даних патрульної поліції.

Після вивчення цієї інформації, поліцейський перевіряє її на предмет достовірності, звіряючи з даними реєстрів МВС України (наприклад, модель та марка автомобіля можуть не збігатися із зазначеними номерними знаками або ж він  перебуває в розшуку).

Коли поліцейський перевірив відповідність всіх даних і їх сукупний масив є достатнім для того, щоб притягнути особу до відповідальності, він формує постанову і накладає на неї електронний підпис. Далі постанова автоматично надсилається на друк до поліграфічного комбінату «Україна», де для цього використовуватимуть спеціальні бланки з елементами захисту.

Протягом 3 днів, постанову повинні надіслати рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи) або вручається особі, яка ввезла транспортний засіб («євробляха») на територію України, відповідними підрозділами Державної прикордонної служби України. 

Днем отримання постанови є дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення її відповідальній особі або повнолітньому члену сім’ї такої особи.

Слід зауважити, що переїзд до іншого міста або скарги на незадовільну роботу Укрпошти не є виправданням: постанова набуває чинності навіть у разі відмови у її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Постанови, які винесені відносно осіб, які ввезли транспортні засоби на територію України, вручаються при перетині державного кордону України представниками підрозділів Державної прикордонної служби України.

Разом з цим, перевірити інформацію про виявлення порушення можливо зареєструвавшись в електронному кабінеті водія та за посиланням на офіційному сайті МВС України.

Найближчим часом повинні запрацювати мобільні додатки, які будуть в форматі push-повідомлень інформувати про факт виявлення перевищення швидкості водієм.

Оплата штрафу чи оскарження постанови?

В разі незгоди з постановою про накладення адміністративного стягнення за перевищення швидкості, її можливо оскаржити до суду в порядку адміністративного судочинства, протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Якщо водій готовий сплатити штраф, для здійснення оплати, йому достатньо перейти за посиланням по QR-коду (зазначений на постанові), скористатися платіжними інструментами в електронному кабінеті водія або в додатку «Дія», а також за допомогою платіжних систем та сервісів та безпосередньо в банку.

У разі сплати водієм штрафу протягом 10 днів, з дня набрання законної сили постановою, його чекає приємний бонус: оплата буде становити 50% від загальної суми.

Загальний строк оплати штрафу – 30 днів з набрання законної сили постановою.

Водночас, якщо протягом 30 днів штраф не сплатити, до порушника вживаються прямо протилежні заходи: сума штрафу подвоюється і передається для примусового виконання.

Ігнорувати штрафи небезпечно, оскільки останнім часом виконавча служба  відпрацьовувала процедуру арешту банківських рахунків за несплату штрафів.

Адреси встановлених камер фотовідеофіксаціїї дорожнього руху у Києві: 

вул. Олени Теліги, 39

Набережне шосе, 4 (навпроти)

Дніпровська набережна, перехрестя з вулицею Причальна

Вулиця Братиславська, 18

Чоколівський бульвар, 24

Північний міст (в напрямку лівого берегу)

Північний міст (в напрямку правого берегу)

Броварський проспект. (м. Лівобережна)

Броварський проспект/ вул. Будівельників

Південний міст (в напрямку лівого берегу)

Південний міст ( в напрямку правого берегу)

Проспект Героїв Сталінграда, 25

Проспект Володимира Маяковського, 56

Проспект Володимира Маяковського, 65

Дружби народів бульвар, 27

Дружби народів бульвар, 36

Столичне шосе, 58 в напрямку м. Київ

Столичне шосе 58, в напрямку м. Обухів

Харківська площа/проспект Миколи Бажана

Харківська площа/проспект Миколи Бажана

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]