Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2020 10:07

ТОП-5 помилок політичної онлайн-реклами

Медіа-стратег у агентстві RMA

З наближенням місцевих виборів в Україні розпочався сезон передвиборчої агітації.

Окрім звичних вуличних бордів та промороликів на телебаченні, українські політики все активніше звертаються до інструменту онлайн-реклами у соцмережах, Google та YouTube. Яких помилок слід уникати, щоб досягти максимальної ефективності диджитал-промо?

Помилка 1. Таргетувати на дуже широку аудиторію

Досить поширеною серед політиків є практика, коли ключовий продукт (наприклад, опорний ролик із основним меседжем) рекламують у Facebook на всіх повнолітніх мешканців України з одним і тим самим текстом. Політичні діячі орієнтуються у цьому на телевізійну рекламу, де головний критерій успішності – цифри охоплення. Однак телереклама та диджитал-реклама – це різні способи споживання інформації та різні рівні «близькості» до людини. Зрештою, широке таргетування може призвести до купи обурливих коментарів від прихильників політичних опонентів, а ваші потенційні виборці можуть навіть не побачити рекламу через особливості алгоритму соцмережі.

Як краще робити. Інструмент мікротаргетингу у соцмережах відкриває набагато більше можливостей для взаємодії із виборцями. В онлайн-рекламі важливо залучати сегментацію цільової аудиторії та персоналізацію, щоб люди того чи іншого віку у різних регіонах країни із різними зацікавленнями отримували релевантні їм меседжі. Такі рекламні оголошення є ефективнішими, оскільки звертають на себе увагу та отримують більше залучення.

Помилка 2. Поверхнево оцінювати ефективність реклами

Часто при оцінці результатів політичної онлайн-реклами орієнтуються передусім на основні цифри, залежно від типу кампанії: кількість охоплення, переглядів, кліків, реакцій та репостів. Однак ці дані можуть ввести в оману, якщо не зважати на особливості оптимізації онлайн-реклами. Припустимо, ми хочемо промотувати відео у Facebook і маємо $1000. Ми запускаємо спеціальний тип кампанії для відео – і в результаті можемо отримати до 1 мільйона переглядів. Здавалося б, це однозначний успіх. Проте слід пам’ятати, що соцмережа зараховує як перегляд лише 3 секунди. Чи міг користувач за цей час побачити та засвоїти наш ключовий меседж? Навряд чи.

Як краще робити. Ефективність онлайн-реклами варто оцінювати за декількома показниками. Наприклад, стосовно відеореклами слід також дивитися на те, який відсоток людей подивився ваш ролик до кінця. А при промотуванні сайту ефективність визначається не лише за кількістю кліків, а й за проведеним часом та поведінкою користувачів на ньому.

Помилка 3. Запускати рекламу з однією версією креативу

Інколи у політичній рекламі використовують лише одну версію рекламного оголошення на всю промокампанію. Це призводить до того, що користувач бачить декілька разів один і той самий креатив, який йому врешті-решт набридає, або він може взагалі бути не поміченим чи не подобатися. Така практика негативно позначається на ефективності реклами.

Як краще робити. Одна рекламна кампанія має містити декілька версій візуального оформлення із різним текстовим супроводом. Не можна цілком покладатися на свій смак та припущення щодо того, який креатив спрацює. А оскільки ми ніколи не можемо точно передбачити, яке з оголошень краще «вистрілить», варто не лінуватися тестувати їхню ефективність.

Помилка 4. Забувати про домінування мобільного формату

Згідно зі статистикою Facebook, 74% українців у соцмережі користуються нею винятково з мобільного. Інколи політики орієнтуються на десктопний перегляд інформації і запускають у рекламу, наприклад, горизонтальні картинки, чим значно погіршують результати промокампанії.

Як краще робити. Рекламні креативи потрібно перш за все оцінювати за тим, як вони виглядають на екрані мобільного телефону. Зокрема, слід віддавати перевагу квадратним та вертикальним форматам у Facebook та Instagram, а також орієнтуватися на рекомендації Google щодо розмірів банерів для смартфонів.

Помилка 5. Запускати рекламу без стратегії

Інколи політики думають, що можна оцінити дієвість онлайн-реклами лише за результатами промо одного поста у соцмережах чи відео на YouTube. І якщо ці результати не відображаються миттєво на політичному рейтингу, то і загалом інструмент диджитал-реклами вони не вважають ефективним та спрямовують бюджет лише на стандартні методи агітації.

Як краще робити. Реклама має бути невід’ємною частиною загальної комунікаційної стратегії. Меседжі, продукти, цільові аудиторії та канали просування – все це слід розглядати комплексно. Аби комунікація була справді ефективною, доведеться запустити не одну рекламну кампанію, причому з кількома креативами для кожного меседжу для різних ЦА протягом тривалого часу. Лише такий підхід дозволить досягти бажаної політичної мети. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]