Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2017 20:36

Брехнею весь світ обійдеш... Уже вкотре російські ЗМІ розповсюдили

Політолог

Пройшло чимало часу після успішного проведення Україною «Євробачення – 2017», а російські пропагандисти - ті, що відповідали за паплюження Євробачення до його проведення - і сьогодні не можуть заспокоїтися.

Пройшло чимало часу після успішного проведення Україною «Євробачення – 2017», а російські пропагандисти - ті, що відповідали за паплюження Євробачення до його проведення - і сьогодні не можуть заспокоїтися. Певна кількість російських пропагандистських сайтів та деякі українські, з тенденційним підтекстом та відвертою політичною ангажованістю,  подали неправдиву інформацію про начебто виявлені багатомільйонні зловживання при проведенні пісенного конкурсу. При цьому даними сайтами подається інформація, нібито це - висновки перевірки, проведеної Державною аудиторською службою України.

Російські пропагандисти подали фантастичну цифру зловживань у 468 млн. грн., хоча така цифра в офіційному листі-вимозі ДАСУ і в Акті ревізії взагалі не фігурувала. Висновки Державної аудиторської служби насправді виявили ряд незначних порушень на суму близько 360 тисяч гривень, які вже виправленні або виправляються у чітко встановлені терміни, про що йдеться в офіційному висновку ДАСУ після майже піврічної перевірки фінансової звітності та іншої документації організаторів пісенного конкурсу.

         Згадаймо як усе було до проведення конкурсу. За правилами Євробачення, наступне проведення пісенного конкурсу відбувається у країні переможця останнього конкурсу. Одразу ж після перемоги українського представника на передостанньому конкурсі, у Росії почалася істерика, що нібито їхній представник з великим відривом переміг під час голосування, але буцімто якесь не таке європейське суддівство віддало чомусь перевагу українській співачці. Раз так сталося, у Росії вирішили нашкодити, дискредитувати, а ще краще зірвати проведення конкурсу. Почалася масштабна дезінформація щодо підготовки і проведення «Євробачення-2017». У російських і проросійських українських засобах масової інформації з’явилося чимало різного роду «аналітики», яка зводилася до того, що нібито Україна неспроможна провести конкурс через свою непридатність і не організованість, кризу і бойові дії, корупцію та злочинність. З’явилася інформація про те, що нібито в Європейській мовній спілці вирішили перенести конкурс «Євробачення-2017» до Німеччини, у Берлін. У самій Європейській мовній спілці категорично заперечили це, наголосивши, що конкурс відбудеться у Києві - як заплановано.

         Ще російські ЗМІ лякали людей українським націоналізмом на конкурсі, міжнародна спільнота мала знати про утиски національних та сексуальних (що навіть важливіше з точки зору замовників) меншин  в Україні, про нестабільність безпекової ситуації в нашій державі. А ще було запущено чимало провокацій типу того, що у фіналі конкурсу має виступити сама Леді Гага, хоча насправді її поява не планувалася і переговори з поп-зіркою не велися. Для чого це? Звичайно, щоби поширити роздратування фанатів: мовляв, де обіцяна Леді Гага? Чому нас обманули? Я вже не кажу про сутички і протистояння, які мали обов’язково відбутися як напередодні відкриття конкурсу (2 травня в Одесі планувалося політичне протистояння), так і в день відкриття (9 травня в Києві ледве вдалося відвернути провокації нібито «патріотів»). .

         Найбільшого галасу російська пропаганда наробила після заборони в’їзду українською стороною російській співачці Юлії Самойловій, яка раніше, порушивши правила перетину українського кордону, виступала у Криму. Якщо представник Росії не візьме участь у конкурсі, то не має сенсу у трансляції Євробачення - за правилами Євробачення, країна яка не транслювала попередній конкурс Євробачення не допускається до участі у наступному конкурсі. Тобто в 2018 році Росія автоматично не зможе взяти участі у конкурсі.

         Росіянам підспівували і наші, доморощені «активісти»: хтось вважав себе незаконно обійденим при розподілі обов’язків в оргкомітеті, комусь було потрібно кинути тінь на організаторів – в тому числі на голову оргкомітету, який за сумісництвом є прем’єр-міністром України, хтось хотів зіграти на банальному популізмі та на політичних суперечностях, а хтось – просто гнався за «смаженими» сенсаціями. Усі ці фактори згодом об’єдналися в єдиний «букет».

         Не зважаючи на усі антиукраїнські пропагандистські провали під час підготовки та під час проведення «Євробачення -2017», російська ідеологічна машина і надалі стає на ті самі граблі, продовжує звинувачувати і паплюжити те що завершилося і вже є історією.

         Нещодавно, виконавчий директор Національної суспільної телекомпанії України Олександр Лієв повідомив, що команда з підготовки і проведення «Євробачення -2017» впоралася з процесом і змогла зекономити і залишити на рахунках у держказначействі майже 150 млн. грн.

«Є окремі порушення, які виявлено, але вони не настільки масштабні. Вони на суму в 100 разів менші, ніж та, яка сьогодні звучить в ЗМІ. Серед них ті, які можна було б вважати сенсаційними, на мою думку, немає. Понад 400  млн. грн. - не значить, що ці гроші вкрадено. Мається на увазі, що є порушення процедури. Не зважаючи на те, що підготовка масштабного конкурсу тривала протягом трьох місяців, команда змогла не лише сформувати бюджет, а це майже 700 млн. грн., які виділив Кабмін, але й залишила на рахунках держави майже 150 млн. грн. Ми сподіваємося, що ці кошти підуть на розвиток суспільного мовлення в Україні. Зараз вони на казначейських рахунках», - пояснив Лієв.

Перед цим виконавчий продюсер «Євробачення» Павло Грицак відзвітував про роботу команди, нагадавши, що «що пісенний конкурс став знаковою подією, яку відвідали десятки тисяч гостей, сотні мільйонів телеглядачів, протягом 14 днів травня Україна була на першій сходинці топових позитивних новин по всьому світу. 92% закордонних гостей виявили бажання повернутись до України знов, а більше 50% гостей повідомили, що рівень проведення конкурсу перевищив їх очікування. Організація Пісенного конкурсу “Євробачення-2017”, який насправді обійшовся державному бюджету в суму лише трохи більше €10 млн. (327 млн.грн.) стала чи не найефективнішою інвестицією в міжнародний імідж України за останні роки».

Той самий Павло Грицак ще раніше писав: «Скажімо, пісенний конкурс не став супердорогим заходом. Він обійшовся Україні у 20,4 млн. євро. Для прикладу: минулорічний конкурс у Стокгольмі коштував 23 млн., у Відні (2015 рік) – 28,2 млн., у Копенгагені (2014) – 40 млн. Я вже не кажу про «рекорд» Баку у 2012 році – понад 58 мільйонів євро! З виділених державою 22,2 млн. євро бюджетних коштів було потрачено 17,6 млн. євро. Усі фінансові розрахунки проходили прозоро і після завершення конкурсу на рахунках ПАТ НСТУ залишилося 277 млн. гривень, а після завершення усіх розрахунків чиста економія складе більше 130 млн. грн.».

Цікавий момент: як можна вкрасти 468 млн. з суми в 327 мільйонів? Ніхто не задумувався? Але ж головне – повторити тезу, запущену російськими пропагандистами (навіть не звертаючи увагу на такий відвертий ляпсус, як «гроші вкрадено з ФЕДЕРАЛЬНОГО бюджету України»).

Повторюся: оригінальний документ, який минулого тижня було розміщено на ряді сайтів, не містив жодної інформації про склад злочину. Державна аудиторська служба провела перевірки, виявила окремі проблеми і зафіксувала це у своїх висновках – з рекомендаціями керівництву НСТУ вжити заходів і виправити ситуацію. Тобто, підстав для передачі справ у правоохоронні органи не було виявлено.

Проте по медіа-простору гуляє зовсім інша версія висновків. І вже не команда Євробачення зекономила для Держбюджету гроші у сумі 130 мільйонів гривень, а ще й вкрала всю суму, виділену з бюджету – і 130 мільйонів на додачу!!! Пам’ятаєте анекдот? «Це правда, що ваш директор виграв у лотерею мільйон?» – «Звісно, що правда, але не директор, а головний бухгалтер. Не мільйон, а сто гривень. Не в лотерею, а в карти. І не виграв, а програв». Приблизно так формується пропагандистський продукт, який має переконати українців в одному: працювати на імідж України – собі ж дорожче. Працювати на благо України – невдячна справа.

А тим більше, коли українські ЗМІ замість того, щоби встановити істину і банально здійснити один клік мишкою або один дзвінок в офіційну інстанцію, просто переписують «смажену» новину з російського сайту. Про те, як організатори «Євробачення» вкрали гроші з ФЕДЕРАЛЬНОГО бюджету.

 

P.S. Коли стаття була готова, голова Державної аудиторської служби України Лідія Гаврилова провела брифінг, на якому спростувала інформацію, поширену днями у засобах масової інформації про нібито виявлені багатомільйонні порушення під час проведення Пісенного конкурсу. «Державною аудиторською службою при проведенні контрольного заходу не було знайдено якихось системних порушень законодавства або зловживань, які б свідчили про розкрадання державних коштів при проведенні пісенного конкурсу», - сказала Гаврилова. На думку голови Держаудитслужби виявлені порушення стосуються незначних питань вартості послуг з прибирання, розвантаження технічного обладнання та надання автомобільних послуг. «Це порушення, які завжди можуть бути», - підкреслила вона. Гаврилова спростувала інформацію про нібито виявлення інших порушень на загальну суму 468,7 млн грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]