Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2021 14:31

Інвестування в нерухомість: новації законодавства

Помічник адвоката, юрист ЮК "Привілей"

Що нового передбачає законопроект та як зміниться ринок первинної нерухомості?

Законодавче регулювання відносин у сфері залучення коштів у житлове будівництво має низку прогалин та не забезпечує повноцінний захист інвесторів від недобросовісних дій забудовника. Для вирішення вказаної проблеми у Верховній раді України зареєстровано законопроект “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому” №5091 від 17.02.2021 р. 

Що нового передбачає законопроект та як зміниться ринок первинної нерухомості?

1. Залучення коштів від фізичних та юридичних осіб для фінансування будівництва відбуватиметься шляхом укладення договору купівлі-продажу майбутніх об’єктів нерухомості, істотні умови якого чітко закріплено у законопроекті. Такий договір підлягатиме обов’язковому нотаріальному посвідченню.

2. Для укладення договору забудовник буде повинен зареєструвати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно свої майнові права на майбутній будинок та на кожну квартиру/нежитлове приміщення в ньому (спеціальне майнове право) й в подальшому забезпечити реєстрацію вказаного права за інвестором на придбану ним нерухомість. Така реєстрація захистить інвестора від можливих наступних перепродажів об’єкта нерухомості. 

3️. Реєстрація за забудовником спеціального права на майбутні об’єкти відбуватиметься виключно після отримання всіх дозвільних документів на будівництво та узаконення прав на земельну ділянку. Вказне спрямоване на попередження здійснення незаконного будівництва. 

4️. Запроваджується гарантійна частка будівництва. Забудовник буде зобов’язаний визначити гарантійну частку у новобудові, яка супроводжуватиметься за його власні кошти та не може бути відчужена до завершення будівництва. Така частка слугуватиме гарантією покриття збитків у разі фінансової неспроможності забудовника завершити будівництво або у випадку його банкрутства (кошти від продажу “гарантійних” квартир підуть на добудову будинку).

5. Інформація про забудовника та новобудову стане відкритою. Від тепер на веб-сайті забудовника буде розміщуватись лише актуальна інформація про об’єкт будівницва, його технічні характеристики, хід будівництва та його учасників, проект договору купівлі-продажу. Якщо раніше оприлюднення такої інформації відбувалось з “доброї волі” забудовника, то з прийняттям законопроекта це стане його обов’язком. З ухваленням закону рекламувати первинну нерухомість у новобудовах без оприлюднення повної інформації про об’єкт будівництва буде заборонено, а за нерозкриття даних – штраф. 

Чи вдасться вирішити проблеми з новобудовами? 

Основною метою законопроекту, як вказується в пояснювальній записці, є створення правових механізмів для гарантування державою речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості, право на виконання будівельних робіт щодо яких отримано з дати набрання чинності проектом Закону. Тобто, якщо право на виконання будівельних робіт забудовник отримав до вступу в силу Закону – положення останнього зворотної сили не матимуть  та відповідно ситуацію з теперішніми проблемними забудовами, на жаль, вирішити не вдасться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]