Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2018 11:38

Позитивні тенденції соціального лобіювання: #ЧужихДітейНеБуває

Засновник ГО "ПРОЗОРИЙ ВИБІР". Соціально-політичний діяч. Правозахисник, адвокат

Зважаючи, що 11-12 жовтня наближається Міжнародна GR конференція в Брюсселі, пропоную повернутись до історії українського GR та подивитись про які здобутки зможе говорити наша країна закордоном.

Громадське лобіювання Законів #ЧужихДітейНеБуває та #CтопНасильство у грудні 2017 року можна вважати початком успішної цивілізованої адвокації в Україні.

Пакет включив Закон 2234-8 про посилення відповідальності щодо злісних неплатників аліментів, який був розроблений командою Міністерства юстиції та революційні Закони 2227-19 та 2229-19, які вивели боротьбу із домашнім насильством на державний рівень та стали початком національної кампанії. 

За підтримки громадськості, народних депутатів та ЗМІ було проведено потужну адвокаційну кампанію в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».  Відбулись флешмоби у соціальних мережах, ТБ марафони, social awareness кампанії під стінами та у Верховній Раді, розповсюджувались інформаційні матеріали, все це підкріплювалось приголомшуючою статистикою, яка підтвердила необхідність прийняття таких Законів. Результат – переможна кількість ЗА у сесійній залі.

6 лютого 2018 року вступив в силу Закон, який став поштовхом у масштабній боротьбі з неплатниками аліментів з метою посилення захисту прав дітей на належне утримання. Закон передбачив жорсткі зміни у ставленні до цієї проблеми, як тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Боржника, в деяких випадках, позбавили права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України, а стягувачу надали право на звернення щодо кримінального правопорушення. Для тих, хто не має джерела доходу, передбачили можливість відпрацювати до 240 годин суспільно корисних робіт, оплата за які спрямовуватиметься на погашення боргу перед дитиною. Також було створено Реєстр боржників, який став ще одним дієвим інструментом впливу на недобросовісних батьків. Закон #ЧужихДітейНеБуває заслужено отримав премію за кращий адвокаційний кейс 2017 року від Української асоціації професіоналів у сфері GR і лобістів.

Окрім законодавства, яке посилило відповідальність за несплату аліментів, були проголосовані та підписані Президентом Закони, які передбачили надання комплексної допомоги жертвам домашнього насильства - створення цілодобової «гарячої лінії» для звернення за консультацією, відкриття притулків, надання безоплатної соціальної, психологічної, юридичної допомоги.                                                                                                            

Нове законодавство забезпечило криміналізацію домашнього насильства і обов’язкову корекційну роботу з кривдником. Серед інших новацій – розширення кола осіб, насильство між якими кваліфікується як домашнє, заборона кривднику певний час знаходитись поруч з жертвою. Законодавчі зміни передбачили, що дитина – свідок насильства – вважатиметься жертвою, а захист інтересів дітей став пріоритетом. 

Таким чином адвокаційна кампанія та прийняття Пакету Законів #ЧужихДітейНеБуває та #СтопНасильство були лише початком великих позитивних змін у суспільстві і перспективної тенденції у сфері GR в Україні.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]