Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2021 16:09

Куди інвестують українці?

Засновник та власник компанії з управління приватним капіталом Advance Finance Alliance (AFA)

Доволі широкий спектр інструментів для інвестування важко оцінити людині без інвестиційного досвіду. Професіоналам для цього не потрібно витрачати багато часу.

30 років незалежності України, це 30 років формування приватного капіталу та культури інвестування. Кожна людина, що заробила і акумулювала певний обсяг заощаджень, рано чи пізно замислюється як його зберегти і примножити. Сьогодні потенційним і діючим інвесторам доступна безліч інформації, в якій важко орієнтуватись.  Доволі широкий спектр інструментів для інвестування важко оцінити людині без інвестиційного досвіду. 

Як правило, українці інвестують двома шляхами: самостійно або з допомогою інвестиційного multi-family office. Якщо в потенційного інвестора безліч вільного часу, бажання набивати власні шишки і отримувати досвід, можна інвестувати самостійно. Якщо для потенційного інвестора критично не втратити капітал, він як правило звертається до професіонала.

Давайте коротко розглянемо існуючі шляхи.

Шлях самостійного інвестора

Класичні інструменти для самостійного інвестора, це нерухомість, цінні папери, криптовалюти, дорогоцінні метали, арт-NFT.

Нерухомість

Не зважаючи на кризи останніх років, ускладнення оподаткування, скандальні історії із забудовниками, величезна кількість українців купують нерухомість на початку будівництва і продають її ближче до здачі. В деяких випадках залишають нерухомість у власності і здають її в оренду (“орендна” модель). Інвестор може придбати житлову або комерційну нерухомість. У проєкти є сенс входити при 15-30% готовності об'єкта. Продавати квартири найкраще при 90% готовності, коли проводяться фасадні, оздоблювальні та внутрішні інженерні роботи в будинку. Після отримання документів на право власності при подальшому продажі нерухомості, інвестор буде додатково платити податки: 5% податку на доходи, 1,5% військового збору та 1% державного мита. Щоб уникнути цього податкового навантаження варто продавати недобудовані квадратні метри. Під час продажу нерухомості квартиру через договір відступлення, права вимоги переходять до нового інвестора. Лише в 2020 році в Україні уклали біля 261,7 тис. таких договорів. Рентабельність “орендної” моделі в операціях з нерухомістю має чисту доходність на рівні 4-6% річних у валюті. Отже “окупність” нерухомості буде довгою і потребуватиме постійних додаткових вкладень грошей і часу на поточні ремонти, пошук орендарів і т.ін. Крім того, в даному виді інвестицій не варто забувати про моральне застарівання самих споруд і будинків, що безпосередньо впливає на остаточну вартість нерухомості. Враховуючи, що банківські депозити в Україні у валюті представлені на рівні 0,3-1% річних, цей варіант виглядає непогано. 

Вихід з такої інвестиції в гроші може бути ускладненим або розтягнутим в часі. Тому що попит на нерухомість коливається і нерухомість може дешевшати з часом.

Ризики - недобудова девелопером, не введення нерухомості в експлуатацію, постійні витрати часу і грошей інвестора на управління нерухомістю в “орендному” варіанті.

Цінні папери

Цінні папери бувають внутрішнього ринку та іноземного. Ми будемо говорити про акції (цінні папери комерційної організації)  та облігації (в Україні - ОВДП). 

На внутрішньому ринку бачимо тренд на збільшення облікової ставки НБУ (з 6% до 7,5%), що корелює з інфляцією і має вплив на зміну процентної ставки по депозитах та зростання прибутковості державних інвестиційних інструментів (ОВДП). Прибутковість ОВДП варіюється від 3-4% у валюті, до 10-12% в гривні. 

При розрахунках чистої прибутковості інвестиції потрібно врахувати статті витрат, які залежать від вибору посередника. Кожен з посередників встановлює власні комісії за купівлю, продаж, зберігання цінних паперів в депозитарії. 

Супутні витрати по обслуговуванню процесу розміщення в ОВДП впливають на розмір мінімальної суми інвестицій для отримання доходу. Фінансово обгрунтована сума інвестиції в ОВДП починається від 200–300 тис. грн., хоча деякі брокери працюють зі об’ємами, від 1 млн грн і вище.

Міжнародний фондовий ринок і акції закордонних компаній також є актуальним інвестиційним інструментом, який користується попитом в українських інвесторів. Частина інвесторів обирає тактику спекулятивних операцій на коливаннях окремих волатильних інструментів, частина має довгострокову стратегію і вкладається в індекси. Хтось віддає перевагу дивідендним акціям, хтось планує заробити на здорожчанні самих акцій. Безліч стратегій, кожна з яких має бути ретельно продумана. Але передбачити все неможливо. Фактична доходність такого інструмента як цінні папери може коливатись в залежності від багатьох чинників.

На фондовий ринок напряму впливають багато факторів: ситуація в самій компанії-емітенті, випуск нових продуктів, економічний клімат в країні компанії-емітента, злиття, поглинання, дії конкурентів та ще безліч мікро та макро чинників. Чим краще ситуація, тим дорожче коштує частка компанії. Спекулятивні угоди, вимагають специфічних знань і величезного запасу нервових клітин в моменти корекції фондового ринку. 

Вихід з такої інвестиції в гроші реалізований в безготівковій формі, через продаж цінних паперів і зарахування грошей на банківський рахунок інвестора.

Криптовалюти

Щоденний  обіг криптовалюти в Україні складає біля 1 млрд грн. На крипторинку постійно виникають десятки тисяч нових проектів та стартапів. Для залучення грошей на свої проекти вони використовують первинну пропозицію монет (ICO) або розміщення монет через криптобіржу (IEO). Так з 2016 року було проведено більше ніж 5600 ICO, через які залучили біля 64,5 млрд. дол, як зазначає аналітик The Block Ларі Чермак. При цьому середня рентабельність проектів склала біля 87% і величезна кількість з них вже закрились та мають неліквідні токени. 

Криптовалюта є високоризиковим інвестиційним інструментом. Світова практика формування інвестиційного портфелю віддає таким інструментам 2-5% портфелю.  Українські інвестори, менш обережні і віддають криптовалютам до 15%. 

Як приймаються рішення купити ті або інші монети? Традиційно на початку інвестування проводять класичний для крипторинку аналіз 4Т:

1. Theme (концепція);

2. Tech (технологія, код);

3. Team (команда);

4. Token (криптомонета).

Кожен з етапів оцінки токену вимагає від інвестора чудово розбиратися в профільній сфері та бути постійно у стані недовіри та напруження. Навіть якщо дорожня карта проекту ідеальна на перший погляд , все одно немає гарантії, що проект не скам (“мильна булька”). Як приклад - проект PlexCoin зібрав 15 млн. дол. та мав чудову дорожню карту, проте був закритий Комісією з цінних паперів та бірж США (SEC). Аналіз монети - ювелірна і комплексна робота. Наприклад, низька капіталізація може свідчити про можливість маніпуляції нею, обсяг торгів може бути штучним. Навіть якщо монету включила до свого переліку велика торгова площадка (Binance, Coinbase, Huobi Global та ін.), це не убезпечує інвестора від ризиків шахрайства. 

Законодавче поле в питаннях криптовалют в Україні невизначене. В 2014 році НБУ взагалі визначав криптовалюту як “грошовий сурогат”.

В 2017 році вийшла спільна заява регулятора, де було зазначено “складна правова природа криптовалют не дозволяє визнати їх грошовими коштами, валютою і платіжним засобом іншої країни, валютною цінністю, електронними грошима, цінними паперами, грошовим сурогатом». 

Ще один крихітний крок було здійснено в 2021 році, коли український регулятор ухвалив “Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу”, в яких продовжує вбачати ймовірну нестабільність гривні, неконтрольованість у проведенні фінмоніторингу в сфері обігу криптовалюти.  

Проте українці мають вільний доступ до криптобірж, найбільші з яких Binance, Kuna Exchange, EXMO та BTC Trade UA і активно торгують Bitcoin, Ethereum та іншими альткоінами. За умов існуючого конфлікту інтересів українців і регулятора, Україна перебуває у списку країн з найприбутковішим ICO. А ще, у нас є крипта власного походження MinexCoin, з ринковою капіталізацією $35 млн на кінець 2020 року. Використання криптогаманців, податкова звітність та інші операції крипторинку і далі залишатимуться “диким полем” як для приватних осіб, так і для компаній. “Укрпошта” та “Нова пошта” не скоро будуть торгувати криптою, PayPal не скоро заробить свій $1 млрд. на введенні цивілізованого продукту на український ринок. 

Як висновок - інвестиції у крипторинок є високоризиковими. Корекції в межах 20% в день звичне явище. Якщо вам цікавий цей інструмент, тренуйте дзен і будьте готові втрачати на рівні з доходами. Законодавче поле для цього інструменту в Україні відсутнє, неможливо спрогнозувати наскільки легким буде вихід з інвестиції в гроші за умови пильної уваги контролюючих інституцій. 

Дорогоцінні метали

Золото або інший аналогічний актив – можна придбати як фізично так і через фінансові інструменти. Золото – ліквідний актив. Його можна швидко перевести в грошові кошти. Для банку, який продає і купує золоті злитки, це маржинальний дохід на рівні 5 - 25%.  Тобто для інвестора це “гра у довгу”, а не на місяць чи рік. Що далі термін продажу, тим вищий прибуток. При цьому якщо інвестор може зменшити супутні витрати купівлі/продажу, якщо купуватиме дорогоцінний метал не у фізичному вигляді, а, наприклад через ETF (Exchange Traded Fund). Безумовно, дорогоцінні метали є надійними, але реальний інвестиційний ефект дуже пролонгований.

Арт - NFT

Незважаючи на все більший ажіотаж з приводу арт-інвестицій, ефективність їх можлива лише у випадку, коли інвестор знаходиться “всередині” такої інвестиції  - приймає активну участь у “раскрутці” автора, володіє галереєю, має частку в аукціонному бізнесі або створює власний сегмент ринку предметів мистецтва (приклад ринок авангарду 60-70-х років українського колекціонера Едуарда Димшица). 

Цікавим і високоризиковим, оскільки до кінця незрозумілим, є новий інструмент Non Fungible Token (NFT) - невзаємозамінний токен, частина вlockchain або ланцюжка блокчейнів. Що ж купують за новою технологією? Усе, від картин, фото та навіть меми. Покупець здійснює транзакцію - купує картину і  в ланцюжку створюється новий блок, в якому записана ця інформація. Вже існуючі блоки “перевіряють” достовірність нового і, в разі, якщо все добре - додають у загальний ланцюжок. Транзакція вважається завершеною, а покупець отримує свою картину. Точніше, файл з цифровою інформацією про неї. Що ж купують за новою технологією? Усе, від картин, фото та навіть меми. Чи є гарантія, що NFT буде дорожчати з часом? Ні. Кожен інвестор в NFT по суті першовідкривач-дослідник і сподівається отримати скарб. Саме такий підхід може вберегти інвестора від необережного розміщення в цей інструмент великих сум грошей і розчарувань. Вихід з такої інвестиції в гроші в принципі непрогнозований. 

Шлях клієнта multi-family office

Клієнтом такої компанії стають люди, для яких критично важливо не втратити свої гроші в процесі інвестування. Вони не готові витрачати свій час на управління інвестиціями, не мають для цього досвіду і професійних знань, але мають потребу в якісному приватному сервісі. Тому їх вибір логічно падає на multi-family office. Компанії забезпечують чітко визначену доходність. По суті, компанія є буферною зоною між інвестором і ризиками. Ефективні бізнес-моделі мульти-фемілі офісів розповсюджені в усьому світі. Саме на долю таких компаній припадає управління левовою часткою всього капіталу фізичних осіб. Сучасні підходи, орієнтація в економічних трендах і здатність вести бізнес прибутково дозволяють забезпечити доходність на рівні 10-12% річних у валюті, з високим рівнем ліквідності. Клієнтом може стати будь-яка людина з чеком від 10 тис. дол. і бажанням отримувати дохід на капітал. 

Заключення

Приймаючи рішення стати інвестором, варто оцінити три основні  речі:

1. Яку суму ви розглядаєте для початкової інвестиції? 

2. У вас є бажання ризикувати?

3. Вам важливо вийти з інвестиції в гроші?

Маючи відповіді на ці три простих питання ви зможете вибрати для себе оптимальний спосіб інвестувати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]