Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2019 14:47

Ціна миру: про що говорять кандидати

Політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Хочу нагадати, що 12 квітня 2014 року було окуповано Слов’янськ, який став епіцентром боротьби за незалежність і територіальну цілісність.

Як би нас не переконували, що ключовими проблемами України є економіка, боротьба з корупцією чи навіть земельна реформа, питання війни лишиться ключовим. Не давши відповідь на питання, що буде з безпекою та армією, не розв’яжемо ні проблем економіки, ні земельної реформи, ні інших важливих питань, які стоять перед країною, що реформується. Війна з Росією триває вже 5 років. Але війна та проблема безпеки відсунута від нашого повсякденного життя. І провина влади в тому, що для більшості війна стала телевізійним шоу, а не реальністю з воєнним станом, територіальною самообороною, з тренуваннями на випадок бомбардувань, врешті-решт хоча б військовим податком.

 

Днями в Києві відбувся 12-ий Безпековий Форум, на якому обговорювались загрози та нинішній стан національної безпеки. «Мільярдні ресурси постійно вкладаються Росією у військові інфраструктурні проекти. Відновлюються аеродроми для штурмової авіації, будуються комунікації для швидкого перекидання величезних за чисельністю військових підрозділів до українського кордону. Створюються військові бази й бази зберігання озброєння і техніки. І цей процес не припиняється ні на добу. Це дуже, дуже небезпечно для нас», - вважає голова РНБО України Олександр Турчинов.

У контексті існуючих загроз та військово-політичної ситуації напередодні другого туру виборів важливо розуміти, що саме чекає на Україну після 21 квітня. Обидва кандидати заявляють про своє прагнення до миру. Однак бачення його досягнення у Порошенка та Зеленського різняться.

 

Для Порошенка досягнення миру – це відновлення територіальної цілісності з поверненням у склад України Криму та окупованих частин Донбасу. З цією метою кандидат продовжить модернізацію армії та залучення світового співтовариства до вирішення військового конфлікту. Держбюджетом-2019 на потреби армії передбачено понад 102 млрд грн. Раніше президент заявляв, що Збройні сили цього року отримають 6 тисяч мінометів, снайперську зброю, ЗРК, понад тисячу БТРів і БМП, десятки літаків і малі броньовані артилерійські катери, десантні катери і засоби радіолокації. В Одеській області відбулися успішні завершальні випробування крилатої ракети «Нептун» в умовах протидії РФ засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). 

У найближчій перспективі, в разі перемоги кандидата на виборах, планується зустріч у Нормандському форматі з метою актуалізації проблеми війни на Сході для західних партнерів і, так би мовити, звірки годинників із Росією.

Порошенко переконує: «Лише повноправне членство в ЄС та Північноатлантичному альянсі остаточно й незворотньо гарантує українську державну незалежність. Так, членство в ЄС і НАТО, коли ми делегуємо частину повноважень, гарантує нашу незалежність і національну безпеку». 

Що ж до членства в НАТО, то, за словами Порошенка, «це альфа і омега» його програми. «Референдум буде тоді, коли ми підготуємося до вступу – і коли країна, народ буде вносити зміни до Конституції, делегуючи частину суверенних повноважень. Але робити треба зараз і вже, не відкладати».

 

Для кандидата Зеленського питання миру також є ключовим питанням його програми. В ефірі одного з ток-шоу кандидат заявив: «У нас віджали нашу територію, але це тимчасово». До того ж, на питання, «як зупинити війну», Зеленський заявив, що війну зупинити неможливо.

Відповідно до програми, кандидат Зеленський у питанні війни та миру збирається просити підтримки у країн-підписантів Будапештського меморандуму і партнерів по Євросоюзу за трьома пунктами:

А) завершити війну;

Б) повернути тимчасово окуповані території;

В) змусити агресора відшкодувати завдані збитки.

«Рух України до НАТО та інших подібних об’єднань — запорука нашої безпеки, в яку я вірю, та яка повинна отримати підтвердження через всеукраїнський референдум. Моє завдання – зробити так, щоб зарплата військовослужбовців була на рівні натівських стандартів», - відзначається в програмі кандидата в Президенти.

            Відповідно до заяв команди Зе, перемовини щодо Донбасу з Росією розпочнуться практично одразу після перемоги на виборах. Про це повідомив член команди Зеленського Дмитро Разумков в інтерв'ю BBC News Україна, відповідаючи на запитання, чи можливі переговори з самопроголошеними адміністраціями у Донецьку і Луганську – «Ми такі переговори, звичайно, не ведемо. Вести переговори чи тиснути треба на тих, хто може ухвалювати рішення».

«Володимир має чітку позицію щодо Криму і Донбасу. Подивіться, який галас відбувається у Москві, що коментує Пєсков щодо позиції Володимира Зеленського... Володимир Зеленський не торгує територіями... Володимир хоче відновити переговори у Мінському форматі, але на якіснішому рівні: із залученням міжнародних партнерів, таких як США і Велика Британія», – сказав Іван Баканов, голова штабу Володимира Зеленського.

«У війні ти або програєш, або виграєш. Ми можемо перемогти. Дипломатією, економічним зростанням і реальним зміцненням армії», — говорить Зеленський. І тут же заявляє, що готовий до переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним щодо питання війни та миру на Донбасі. Москва на це відповідає через свій рупор в Україні – Віктора Медведчука, мовляв, підтримувані Росією бойовики з угруповань «ДНР» і «ЛНР» і сама Росія згодні на його «план зі встановлення миру на Донбасі», який передбачає створення «автономного регіону Донбас».

Який шлях до миру обере кандидат Зеленський, зараз не зрозуміло, судячи з хаотичності заяв, небажання чітко висловлюватись із безпекових питань та оприлюднювати власні позиції в будь-якій формі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]