Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2019 13:53

Правила спілкування в "сусідських" чатах

Юристка, кандидатка філософських наук, голова правління ОСББ

Сьогодні ми живемо в епоху цифрових технологій, коли ніхто вже не відправляє поштових голубів, щоб відправити послання та не стоїть в черзі на пошту, щоб відправити лист.

Сьогодні ми живемо в епоху цифрових технологій, коли ніхто вже не відправляє поштових голубів, щоб відправити послання та не стоїть в черзі на пошту, щоб відправити лист. Ми маємо можливість спілкуватися одне з одним за допомогою дотику до свого телефону, який дозволяє нам спілкуватися з будь-якої точки світу. Те саме відбувається зі спілкуванням з сусідами. Люди вже рідко збираються у своєму подвір’ї, щоб обговорити питання свого будинку, все спілкування відбувається у форматі чатів, які на початку можуть здаватися зручними, але з часом можуть забрати весь вільний час і гарні емоції. Що робити, щоб спілкування з сусідами було конструктивним, а настрій гарним? Давайте розбиратися.

Вперше я спілкувалася у сусідському чаті, коли мене додали у спільноту в вайбері для жителів нашого будинку. Тоді я не мала досвіду такого спілкування і витратила багато свого часу та емоцій перед тим, як зрозуміти, що це спілкування потребує дотримання деяких правил.

З того часу пройшло більше трьох років і зараз кількість моїх чатів для спілкування (в тому числі і з мешканцями сусідніх будинків) збільшилася до 15, а мій досвід дозволяє зберігати спокій та рівновагу.

Що ж я для себе винесла зі спілкування з сусідами за ці роки?

1. Створюйте правила спілкування

Так, перед тим, як створювати спільноту в фейсбук, вайбер-чат чи будь-яку іншу групу для спілкування, позначте ті межі, які не можна переходити.

Для кожного випадку це можуть бути свої правила, але головні можна сформулювати так:

- не ображати інших учасників, переходячи на особистості чи підкреслюючи їх особисті якості чи риси;

- не публікувати будь-яку рекламу без погодження з адміністратором;

- не писати повідомлення не по темі спільноти (по-простому: відсутність флуду) Те ж стосується і картинок - повірте, більшість дуже дратують однакові картинки з привітаннями для всіх можливих свят або демотиватори;

- чітко дотримуватися в обговоренні тематики групи.

Ви можете подумати, що це очевидні речі, для чого прописувати такі банальності? Але по-перше, наявність правил позначає межі у спілкуванні і дисциплінує людей, по-друге, це дає право адміністратору припиняти зайві дискусії, посилаючись на норми, однакові для всіх, а, можливо, навіть видаляти тих, хто ці норми порушує. Тож, коли приєднуючись до спільноти людина має можливість ознайомитися з правилами, це одразу дисциплінує.

2. Будьте незаангажованим.

Якщо Ви - адміністратор спільноти, то головне - самому не порушувати правила, встановлені для всіх. Тобто Ви маєте бути живим зразком того, як потрібно спілкуватися. Якщо учасники роблять Вам зауваження, то найкращим варіантом буде або погодитися і подякувати, або перейти в особисті повідомлення, а не з'ясовувати стосунки перед усіма.

3. Ідентифікуйте учасників.

Оскільки мова йде саме про чати для спілкування сусідів, а не про групи загальної спрямованості, то тут хоча б з питань безпеки бажано, щоб адміністратор знав, хто з якої квартири і що саме ця людина проживає в будинку.

Для чого це потрібно? У спілкуванні люди часто діляться досить особистою інформацією, яку небажано знати стороннім людям. Крім того, є особливий тип людей - хейтери, які люблять, зберігаючи анонімність, ображати людей. Усвідомлення того, що всі ідентифіковані, людей також дисциплінує. Якщо ж людина вперто не бажає представлятися, хто вона і звідки - видаляйте без вагань.

4. Будьте обережні з політикою.

Можливо, вас здивує таке формулювання, чому саме обережними, а не просто заборонити говорити про неї і все? Якщо б це була спільнота для спілкування любителів котів, то, можливо, це було б і доречно. Але оскільки ви створюєте чат для спілкування сусідів, то головні проблеми, які виникають у людей, що проживають в одному будинку чи мікрорайоні - це житлово-комунальні послуги та благоустрій території, а, як розумієте, якість життя навколо нас визначається в тому числі і політикою, що проводить міська влада та держава. Тому ставлячи заборону говорити про політику взагалі, ви створюєте правило, якого практично неможливо дотриматися.

Скоріш за все прийде момент, коли ви захочете звернутися до місцевого або народного депутата, який є представником якоїсь політичної сили або напишете листа меру, а він - теж політик. Враховуючи, що політичні вподобання сусідів є різними, обговорення політичних питань точно призведе до конфліктів, непорозумінь та погіршення стосунків між сусідами. Тому вам або доведеться постійно всіх видаляти, і рано чи пізно залишитися в чаті наодинці з собою (жарт), або (і це кращий варіант, на мою думку) направляти розмову в конструктивне русло.

Уявімо, що вам кажуть, що не треба писати листа цьому депутатові, бо він хапуга і корупціонер. Що на це відповісти? Можна емоційно відстоювати свою позицію і намагатися довести сусідам, що це не так, але краще за все спокійно сказати, що про такі факти вам достеменно невідомо, а до конкретного депутата ви звертаєтеся не як до представника політичної сили, а як до свого представника по округу, а якщо ваш візаві знає кращий варіанти вирішення проблем, ви з радістю його підтримаєте.

Завжди нагадуйте про тематику чату. Якщо ви обговорюєте проблеми ЖКГ, то рекомендації, за кого краще голосувати на майбутніх виборах, точно будуть недоречними. І от про це, ви, як адміністратор, завжди можете нагадати.

В той же час, з власного досвіду можу сказати, що в деяких спільнотах у нас присутні місцевий депутат та його помічники, але їх поведінка достатньо коректна і виважена і якихось конфліктів їх присутність не викликає. Щоправда, вони завжди пам'ятають про те, хто у нас громада, а хто є тим, кого вона обрала. За що їм окрема подяка.

5. Створюйте групи по інтересах.

Якщо ви бачите, що люди виявляють цікавість до якої-небудь теми, ввічливо рекомендуйте створювати окрему спільноту. Так, наприклад, у нас таких спільнот багато. Це і група для мам, Куплю-Продам, чат для обговорення проблемних забудов, чати для активу, інформаційний чат тощо. І є навіть чат для розмов Про все, який створювався для розмов в тому числі і про політику, але, як виявилося, з часом людей це почало дратувати і довелося створювати ще один окремий чат.

6. Будьте ввічливим і коректним.

В нашому житті хамства і невігластва і так більше ніж достатньо, тому ви вже будете приємно виділятися на загальному фоні, дотримуючись правил етики. Але не забувайте про власні інтереси, якщо хтось переходить межі з вами, то, звичайно, відмовчуватися не треба, а відповідати на агресивні випади бажано етично та коротко.

7. Делегуйте повноваження.

Один адміністратор в чаті - це не дуже правильне рішення. Ви можете захворіти, поїхати у відрядження, бути перевантаженим роботою, просто не мати настрою читати переписку, але за дотриманням правил хтось має слідкувати. Тому бажано мати мінімум два адміністратори для будь-якої спільноти.

8. Проявляйте поблажливість.

Так, всі люди можуть помилятися, і ви в тому числі. Тому не варто ставити на людині крапку і видаляти її назавжди. Спершу варто винести попередження, потім - заблокувати або видалити на пару днів (у Facebook є чудова можливість заблокувати можливість учаснику коментувати на декілька днів), щоб дати можливість людині охолонути. Якщо ж учасник дійсно ніяк не реагує, тоді варто застосовувати як крайню міру - видалення. Але пам'ятайте, що видаливши сусіда у віртуальному світі, ви не зробите цього у реальному. Головне - залишитися у нормальних стосунках.

Наведені вище правила це прості та зрозумілі поради, як залишити спілкування з сусідами нейтральним та конструктивним. З мого досвіду, я зрозуміла для себе найголовніше: якими б не були ваші сусіди, якщо стається якесь лихо чи надзвичайна ситуація - це ті люди, які будуть поруч з вами. Вони можуть прибігти на допомогу набагато швидше, ніж приїде швидка, поліція, ваші родичі чи хтось інший. Тому побудувати з ними приязні ненав'язливі стосунки - це в ваших власних інтересах.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]