Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2021 12:51

Чому дешева іпотека робитиме міста комфортнішими

Голова Ради Асоціації "Кола українських будівельників" (КУБ)

Аналізуючи показники ринку нерухомості за минулий рік, звернув увагу на деякі цифри, оприлюднені Нацбанком. І вони дають підстави для стриманого оптимізму

Фінансовий регулятор провів опитування банків країни, за результатами якого в двох останніх кварталах 2020 року помітно зріс попит на іпотеку.

Так, у жовтні 2020 року обсяги іпотечного кредитування виявилися найвищими за останні два роки, та й власне за весь час, який Нацбанк проводить подібні опитування. Загалом в жовтні минулого року було видано 662 кредити на загальну суму 491 млн. грн. 

Звичайно таке зростання можна певною мірою пояснити за рахунок відтермінованого попиту, що утворився внаслідок весняного локдауну, під час якого в квітні та травні кількість угод на іпотеку впала більше ніж вдвічі у порівнянні з березнем. Втім, якщо порівнювати з даними за аналогічний місяць "доковідного" 2019 року, то обсяги іпотечного кредитування виросли аж на 82%, що чітко демонструє нам досить позитивну тенденцію зростання попиту на іпотечні кредити. А головним чинником такого зростання стало помітне покращення стандартів іпотечного кредитування. 

І це при тому, що середня ставка іпотечного кредитування, за даними банків, залишається все ще дуже високою. У тому ж рекордному жовтні вона становила 14,3% на вторинному ринку, та 17,2%  - на первинному. Втім, навіть незначне зниження ставки, що відбулося у жовтні (у порівнянні з вереснем ставка на вторинному ринку знизилася на 0,6%, а на первинному – на 1,2%) разом з пом'якшенням умов видачі іпотечних кредитів дало суттєве пожвавлення на ринку.

Звісно, я, як голова Асоціації "Кола українських будівельників", не можу не вітати прагнення регулятора зробити іпотечне кредитування більш доступним для споживачів, адже рух у цьому напрямку, іде на користь девелоперам, будівельній галузі, економіці держави, і, що найважливіше, кінцевому споживачу на ринку.

Однак усі ми чудово розуміємо, що ставки за іпотечними кредитами залишаються все ще дуже високими у порівнянні з країнами ЄС, а отже стимулюють попит на нерухомість, як власне і будівництво з усіма пов'язаними галузями не настільки швидко і масштабно, як це могло б бути. Та й той факт, що більшість іпотечних кредитів видаються на вторинному ринку, а ставка кредитування на вторинному ринку помітно нижча, ніж на первинному, змушують дивитися на ситуацію з оптимізмом, але доволі стриманим.

Попри те, що попит на ринку нерухомості залишається досить високим, все частіше експерти припускають можливість "просідання" ринку в майбутньому через перевиробництво. І це при тому, що житлові умови багатьох українців все ще далеко не найкращі. Просто для багатьох категорій населення придбання нового житла все ще залишається недоступним, і можливість отримання недорогих кредитів – це той шлях, який дозволяє суттєво підвищити якість і комфорт життя для багатьох українців, і разом з тим надати потужний поштовх ринку. А це і нові робочі місця, і більше надходжень до бюджету, і зростання економіки.

Переконаний, що більша доступність іпотеки позитивно позначиться і на якості будівництва нового житла, і на розвитку інфраструктури наших міст. Адже, зростання попиту завжди призводить до зростання конкуренції між девелоперами. Банківські гроші підуть за споживачем, а споживач обиратиме з наявних пропозицій ті, які найбільше відповідатимуть балансу ціни, якості і комфорту, що змусить забудовників надавати кращу якість за нижчу ціну. І Президент, і Уряд поділяють таку точку зору і уже неодноразово декларували мету досягти суттєвого зниження ставки на іпотеку. Схоже, дані за 2020 рік мають лише підтвердити правильність цього курсу, та сприяти прискоренню руху до зниження ставок на іпотеку. 

Звичайно, криза 2008 року навчила усіх, що бездумне кредитування завжди призводить до катастрофічних наслідків для економіки, але я впевнений, що в разі консолідації зусиль регулятора, уряду та відповідальних девелоперів цілком реально уникнути зайвих ризиків та знайти такий механізм іпотеки, який дозволить українському ринку нерухомості вийти на новий рівень.

Додам, що на засіданні Кабінету міністрів в середу, 27 січня, на виконання доручення Президента було ухвалено Постанову "Деякі питання забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів", яка передбачає зниження ставки по іпотечних кредитах до 7% для нерухомості побудованої після 2015 року. Наскільки широким буде коло громадян, що отримають доступ до дешевої іпотеки, говорити ще зарано, адже Постанова буде доопрацьовуватися. Хай там як, але однозначно це позитив, адже хоча б демонструє наміри влади рухатися в напрямку більшої доступності новозбудованого житла.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]