Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2023 15:33

Ключові помилки в маркетингу та як їх уникнути

CEO та співзасновник креативної агенції Grape

Яких ключових помилок припускаються маркетологи та як їх уникнути розбираємося далі.

Потужні маркетингові кампанії здатні змусити людей говорити про вашу компанію, привернути широку увагу ЗМІ й аудиторії та в подальшому збільшити прибуток за рахунок притоку нових клієнтів. І навпаки, необдумані та хаотичні маркетингові рішення можуть значно позначитися на доходах бізнесу. 

Яких ключових помилок припускаються маркетологи та як їх уникнути розбираємося далі. 

Відсутність планування 

Часто власники бізнесу починають займатися стихійним маркетингом без належного планування, стратегії та оцінки й бюджетування структури бізнес-процесів компанії. Саме тому раджу завжди приділяти увагу розробці стратегії й плануванню тактичних дій з маркетингу з обов’язковим визначенням дедлайнів досягнення результатів. 

Бліде пакування

Здебільшого власники намагаються економити на пакуванні, зовнішньому вигляді та внутрішньому наповненні продукту. Проте «сірість» знижує конверсію в ритейлі, де пакування є головним способом комунікації зі споживачем. 

Інвестиція в дизайн пакування має передбачати не тільки «відмінність на полиці», а й бажання отримати досвід розпакування і зберігання. Пакування сьогодні повинно бути не просто помітним, але ще й «INSTAGRAMABLE», тобто таким, яким точно захочеться поділитися у соцмережах.

Тотальна лідогенерація

Орієнтація виключно на актуальний попит є небезпечною стратегією, адже щойно тільки реклама вимикається, бізнес зупиняється. Більше того, вартість залучення клієнтів для «no name» компаній є завжди набагато вищою.

Формуйте впізнаваність бренду, аби бути помітними. Виберіть стратегію та комунікацію для продукту, визначіть ЦА і невтомно бийте в одну точку, допоки споживачі не почнуть асоціювати вашу продукт з певною категорією у магазині. Яскравими прикладами подібного асоціативного ряду є такі бренди як Whiskas, Fairy тощо.

Прагнення універсальності продуктів

Комунікація всіх можливих особливостей і характеристик продукції одразу створює продукти без конкурентної переваги та диференціації. 

Важливо виділити «силу» та зосередитися на ключовій причині, чому варто купувати саме ваш продукт, а не конкурента, і вже до неї додавати ключові характеристики. 

Створення «вигідної» вартості

Спроби обрати «ціну для всіх» не мають цінності й ведуть до «цінового болота». Люди завжди прагнуть отримати найдорожчий або найдешевший продукт. 

Стратегія найвищої ціни в категорії передбачає створення доданої вартості та статусу від володіння чи користування продуктом. Визначивши найнижчу ціну, необхідно будувати доступний бренд «без зайвих» характеристик зі зменшенням собівартості.

Викривлене сприйняття поведінки аудиторії

Нав'язувати патерни поведінки чи розуміння і сприйняття аудиторії виключно через призму власного досвіду. «Ми не наша цільова аудиторія» як колись сказав директор IBM Design studio про постери, які висять в їхніх офісах.

Бренди зараз одночасно працюють з представниками 4 поколінь. У кожного з них є різні контексти та цінності, канали й формати сприйняття інформації. Тільки досліджуючи та тестуючи їх, можна робити висновки про те, що цінує і як обирає споживач.

Пошук ідеальних клієнтів

Зазвичай працюючи над стратегією для бренду, маркетологи намагаються описати ідеальний профіль клієнта за критеріями вік, стать, дохід або вигадати йому історію «Карини - власниці косметологічного салону». Проте я рекомендую сегментувати клієнтів за мотивами споживання, їхніми страхами й ситуаціями використання продуктів. Окрім того, не варто зводити все до однієї моделі визначення портрету ЦА, а навпаки постійно вигадувати нові підходи до сегментації та перевіряти потреби ваших клієнтів.

Помилки трапляються, проте завдяки продуманій маркетинговій стратегії, визначенню ключових переваг бізнесу та завчасному плануванню ви зможете зрозуміти, що найкраще спрацює для вашого продукту та як дійти до мети. 

Теги: маркетинг
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]