Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.10.2021 14:41

Правда про проєкт 3091

Радник АО "Bires"

Стаття покликана звернути увагу на положення проєкту Закону України аби кожний зміг сформувати своє особисте ставлення до нього.

Достовірність поширюваної в ЗМІ інформації – запорука забезпечення гарантованого Конституцією України права кожної людини на інформацію. Адже тільки актуальні та правдиві відомості дозволять сформувати адекватне ставлення до пов’язаних із нею процесів.
Нещодавно в Цензор.Нет вийшла публікація з критикою щодо проєкту Закону України «Про державний екологічний контроль» за номером 3091.
Всі критичні зауваження було викладено на підставі недостовірної інформації, яка викривлює дійсний та актуальний зміст Проєкту, у зв’язку з чим є нагальна необхідність в їх спростуванні та повідомленні достовірної інформації про нього.
Проєкт було зареєстровано в Верховній Раді України 19.02.2020. З моменту його реєстрації, відповідно до законотворчих процедур, його було розглянуто Головним науково-експертнім управлінням, Комітетами з питань бюджету, з питань інтеграції України з Європейським Союзом, з питань екологічної політики та природокористування, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини зазначила, що законопроект підтримується за умови врахування зауважень, Міністерством енергетики та захисту довкілля України, Міністерством юстиції України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державним агентством рибного господарства України, Державним агентством лісових ресурсів України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру. На первинний варіант Проєкту негативний висновок було надано й НАЗК.
За результатами висновків вказаних органів 3091 було доопрацьовано з урахуванням викладених у висновках зауважень. Чинний зміст Проєкту значно відрізняється від первинно зареєстрованого.
Положення Проєкту - не містять дискреційного повноваження органу ДЕІ самостійно зупиняти роботу підприємства. Відповідно до статей 19, 22 Проєкту інспектор може лише винести припис із вимогою про зупинення виробництва, який може бути оскаржено підприємством до суду. Імперативне зупинення виробництва можливе лише за рішенням суду.
3091 в своїй статті 15 містить вичерпний перелік підстав для проведення перевірки, серед яких немає такої підстави як «за потреби». Такої підстави для перевірки, як перевірка бізнесу на підставі виявлених порушень – також немає. Натомість стаття передбачає перевірку виконання підприємцем попереднього припису (по суті усунення виявлених порушень), що є звичайною практикою для багатьох чинних контролюючих органів. Разом з тим, Проєкт передбачає можливість не проводити наступну планову перевірку у випадку відсутності порушень за результатами попередньо проведеної.
Передбачені Проєктом патрулювання та рейдові перевірки – дієвий механізм контролю за станом довкілля, який використовується в державах Європи. Окрім того, патрулювання та рейди вже тривалий час проводяться громадськими організаціями. То ж їх нормативне врегулювання – це вимога часу. При цьому, такі заходи не поширюються на контролювання діяльності підприємств, а покликані відстежувати стан навколишнього середовища.
До речі, відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, законопроєкт за своєю метою відповідає цілям Угоди про асоціацію.
Варто наголосити, що ДЕІ може перевіряти лише ті підприємства, діяльність яких входить до питань відання цього органу, які чітко наведені в Положенні про цей орган, серед яких немає загальних повноважень щодо перевірки землекористування, користування водними ресурсами і надрами.
Проєкт також не передбачає звуження прав громадськості, а, навпаки, покликаний розширити роль громадськості в питаннях еко-контролю, адже запроваджує інститут Громадського контролю за станом довкілля громадськими інспекторам.
Підсумовуючи наведене, ми бачимо зовсім іншу мету Проєкту, яка по суті зводиться саме до ліквідації сучасної неефективності та корумпованості сфери еко-контролю, відсутності реальних механізмів ліквідації виявлених епізодів забруднення довкілля, створення жорстких правил проведення перевірок органами ДЕІ з обов’язковою відео- та аудіо-фіксацією всіх заходів (без права вимкнення запису під час перевірки). Як документальне підтвердження антикорупційної мети Проєкту є висновок Комітету з питань антикорупційної політики підтверджено відповідність Проєкту 3091 вимогам антикорупційного законодавства.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]