Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2021 17:02

Послуги отримують нове забарвлення. Або як співпрацювати з блогером

Радник АО "Bires"

На що звернути увагу при взаємодії із блогером, який рекламує продукт

На ринок послуг впевнено зайшли блогери, які взамін на свій ресурс – популярність та довіру підписників, рекламують певні продукти (товари чи послуги) підприємців. Такий формат доволі ефективний, та має певні особливості та нюанси.

На законодавчому рівні діяльність блогера спеціальними нормативно-правовими актами не врегульована. Нажаль, чинне медійне законодавство Україні застаріле та не враховує сучасні реалії діяльності в цій сфері. З 2019 року робляться спроби імплементувати до національного законодавства директиви Ради ЄС і Європейського парламенту щодо аудіовізуальних і медіапослуг, але наразі вони безрезультатні. Зареєстровано декілька законопроектів про медіа в Україні, але вони в стагнації.

Тож, для правового врегулювання відносин замовник-виконавець (блогер) залишаються загальні нормативні акти – Цивільний кодекс, Господарський кодекс України, Закон України «Про підприємництво»,  законодавство про рекламу, податкове законодавство, законодавство про інформацію тощо.

Відносини про рекламування продукту в конструкції замовник-блогер можна врегулювати старим та добрим договором надання послуг, але з особливостями щодо його умов. І те, наскільки якісно буде прописаний договір (особливо за відсутності спеціального законодавства) вплине на ефективність та безпечність відносин між сторонами.

Блогер рекламує товар в різний спосіб, два з найбільш розповсюджених: згадування продукту в stories чи на сторінці в Instagram та проведення з власної сторінки giveaway.

Першій варіант біль-менш зрозумілий до врегулювання та рідко ускладнюється специфічними умовами. Блогер в певній формі згадує про продукт і підтверджує його високу якість, а замовник сплачує за тарифом блогера відповідну послугу.

Реклама через giveaway, по суті, більш складна та витратна. Замовник організовує закупівлю призів, оплачує послуги блогера, а блогер, в свою чергу, зі своєї сторінки оголошує про проведення giveaway взамін на підписку на замовника/спонсора. 

Звісно, спонсор хоче мати гарантії, що підписників на його сторінку прийде не дві-три людини чи сотні тисяч ботів, а реальні потенційні споживачі в великій кількості. Ось і з’являється в договорі пункт, про зобов’язання блогера за результатами giveaway «привести» замовнику певну кількість реальних підписників (як правило це від 20 тисяч). 

Та чи може блогер саме гарантувати певну кількість підписників? Звичайно, що ні, адже підписка – це особиста воля підписника і примусити його це зробити неможливо. І ось він – перший ризик блогера. Що буде, якщо не вдасться залучити підписників в погодженій кількості? Звичайно, що порушення гарантії матиме наслідок – сплату штрафних санкцій, звільнення замовника від обов’язку  сплатити послуги блогера тощо.

Аби не бути пустослівною, ось реальний приклад – українська блогерка @dіva_olivka за рішенням суду (що правда воно ще не набрало законної сили) повинна сплатити замовнику штраф в сумі 250 тис. грн. за не виконання гарантії про збільшення кількості підписників за результатами giveaway на 50 тис. осіб (https://reyestr.court.gov.ua/Review/100066652#).

Вихід з цієї ситуації – самому блогеру не гнатись за контрактом, а відстежувати дійсну спроможність  щодо залучення підписників, співвідносити направленість спонсорів/замовника та аудиторію блогера (наприклад, якщо аудиторія блогера мами в декреті, то не варто розраховувати на дійсну спроможність привести 20 тис. підписників на магазин авто-шин), та передбачати в договорі не конкретну кількість підписників як результат послуг, а їх варіативну кількість («від» і «до»).

Репутаційні ризики також далеко не останні для блогера. Адже подібні спори можуть бути розцінені як показник неефективності реклами блогера.  

Ще більші ризики існують для замовника/спонсора, адже фінансове навантаження giveaway саме на ньому. Обираючи блогера, замовник розраховує на популярність цієї особи, а від так і на реальну спроможність залучити дійсних підписників. 

Перед початком співпраці варто перевірити справжні рейтинги блогера та його соціальної сторінки.Статистика по цьому напрямку дуже поширена в Інтернеті, досить просто перевірити рейтінги блогерів, статистику їх акаунтів, залученість аудиторії та саму аудиторію (привалюють боти чи реальні люди), кількість накручених лайків.

На сьогоднішній день також розроблено масу софту, який допомагає розрахувати «медійну ефективність та направленість» блогера (trendHERO). 

Такий аналіз є дуже важливим, оскільки сам факт статусу блогера як «мільйонника» не гарантує дійсність цього статусу, вже не кажучи про блогерів, які до мільйону ще не дістались.

Після аудиту блогера та його сторінки варто підняти питання офіційності його діяльності та наявності у нього статусу ФОП чи зареєстрованої юридичної особи (питання ведення діяльності блогера саме через юридичну особу варто розглядати окремо, існують випадки, коли це дійсно необхідно з точки зору податкового законодавства).

Також важливим є питання контролю за результатами giveaway та прозорості підходу до обрання переможця. Практично це досить складно, і в більшій мірі доводиться розраховувати на порядність та репутацію блогера. Та якщо є необхідність, можна віднайти і спосіб. Наприклад, можна погодити в договорі детальні умови проведення giveaway, способи звітування; чи передбачити обов’язкове проведення giveaway в on-line ефірі, зібрати відгуки учасників (підписників) блогера. 

Не варто оминати й самих учасників giveaway. Аби не стати жертвою шахраїв, беручи участь в розіграшах та конкурсах варто звертати увагу на організаторів конкурсу (їх репутацію, кількість підписників, реальність сторінки, з якої оголошується розіграш); чи не просять учасників переказати якісь гроші, як умову участі в розіграші чи отримання призу; які взагалі умови проведення конкурсу (це прямий ефір, інші умови (номер лайку, коменту під постом тощо); на кого пропонують підписатися взамін на подарунок (тобто хто спонсори) і що ті спонсори від  свого нового підписника просять взамін. Можливо ті спонсори капери, невідомі псевдо-коучі або пропонують заробити легкі гроші тощо.  

То ж розіграші – це завжди хвилююче і цікаво, але не варто забувати про безпеку своїх інтересів, бути обачливими і уважно підходити до умов взаємодії всіх учасників giveaway.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]