Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2024 15:42

Найкритичніша зима: чому уряд має знову заборонити експорт дров та паливної сировини

Керівник громадянської ініціативи "За ринок деревини", менеджер агенції з залучення інвестицій "ІнвестІнРівне"

Необхідне рішення уряд уже ухвалював у 2022 та 2023 році

Кабінет Міністрів України має негайно ухвалити рішення про встановлення заборони на експорт паливної деревини, деревної тріски або стружки на період із листопада 2024 по березень 2025 року шляхом встановлення нульових квот та ліцензування на експорт. Таке ж рішення уряд ухвалював у 2022 та 2023 році, втім цьогоріч воно актуальне, як ніколи. Адже цьогорічний опалювальний сезон через знищення теплової та електричної інфраструктури, газової розподільчої мережі російськими окупантами стане найскладнішим в історії. Тим часом катастрофічне здорожчання деревини може зробити її недоступною для більшості українців.

СИТУАЦІЯ КРИТИЧНА

Як повідомляє державний Центр протидії дезінформації, цієї осені і зими можливі відключення електроенергії до 12 годин на добу в осінньо-зимовий період, а за песимістичним сценарієм — до 20 годин. А згідно з прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, при температурі -10°C взимку українці, ймовірно, матимуть доступ до електроенергії тільки 12−14 годин на добу, решту 10 годин доведеться обходитися без світла.

У ДТЕК дали пораду українцям у підготовці до зими – сказали розраховувати на себе. Компанія ДТЕК втратила 90% генерації через обстріли, але планує повернути більшість – 60-70% генерації. Про це заявив виконавчий директор енергохолдингу ДТЕК Дмитро Сахарук. На питання, які поради українцям він може дати у підготовці до зими, очільник ДТЕК відповів: "Розраховуйте на себе".

Разом із тим, під час крайніх масованих атак на інфраструктуру України російські окупанти били не тільки по об'єктах електричної генерації та розподілу, а й по об'єктах української газотранспортної та генеруючої системи, щоб позбавити українців не тільки електрики, а й альтернативи у вигляді газу.

Крім того, катастрофічно зруйновані об'єкти теплової та електричної генерації у багатьох прифронтових або прикордонних містах. Зокрема, серед таких міст Харків, багато населених пунктів Сумщини, Чернігівщини, Херсонщини, Запоріжжя, Донеччини. Якщо Україна не зможе хоча б частково відновити генераційні потужності, то дрова стануть єдиною альтернативою хоч якось обігріти населення.

ДРОВА ЗА ЦІНОЮ ЗОЛОТА

Падіння заготівлі дров під час війни. Загалом із початку війни в Україні суттєво скоротилась заготівля деревини через об'єктивні причини, пов'язані з бойовими діями. Зокрема, багато лісів заміновано, лісові території окуповані або обстрілюються. Крім того, чимало працівників лісової сфери, зокрема і заготівельників, мобілізовані до лав Сил оборони України, що, відповідно, впливає на рівень заготівлі деревини. В той же час, потреба в дров'яній деревині в Україні не скоротилася, навіть навпаки - збільшилась.

Залишаються запитання, чи в складний рік, коли доходи населення суттєво впали, рівень інфляції постійно зростає, підвищуються податки, українці зможуть собі дозволити купити необхідні обсяги дорогої паливної деревини. Адже вже зараз ціни на різні породи деревини коливаються від 800 грн за кубічний метр до 1400 грн, і це без врахування вартості доставки. Подальше зростання дефіциту та схем може спричинити катастрофічне зростання цін до початку опалювального сезону. Відповідно, багато українців залишаться взагалі без дров.

ЧОМУ РІШЕННЯ ПРО ЗАБОРОНУ НЕОБХІДНО ВЖЕ:

1. Катастрофічна ситуація з виробництвом тепла та електроенергії на фоні знищеної електричної генерації в Україні. Окремо росіяни прицільно б'ють і по об'єктах газотранспортної системи. При тривалій відсутності світла українці зможуть хоча б обігріватися дровами в пічках і не замерзнути.

2. Зимова заборона на експорт паливних дров відбувається щорічно уже два роки поспіль під час війни. Прогнозується, що цей рік буде найскладнішим, тому необхідно вводити її чим швидше.

3. Зменшення обсягів заготівлі деревини та зростання попиту на дров'яну деревину спричиняє галопуючий ріст цін на дрова та робить їх недоступними для багатьох українців, особливо для соціально вразливих верств населення під час третього року війни.

Прикро, що крайні два місяці органи влади були зайняті більше кадровими перестановками всередині Кабінету Міністрів, ніж проблемами підготовки України до найскладнішого опалювального сезону в історії. Вже зараз, навіть без нових обстрілів росіян, ситуація з забезпеченням теплом багатьох регіонів є дуже складною, на межі критичної, і дрова для значної кількості населення можуть стати єдиним порятунком. Тому необхідно терміново накопичувати стратегічний резерв дров'яної деревини в Україні, щоб дрова були не тільки в наявності, а й їх вартість для населення не стала космічною.

Довідково:

У листопаді 2022 року Уряд ухвалив рішення про заборону експорту паливної деревини. На початку 2023 року Уряд продовжив заборону до березня 2023 року на експорт деревини паливної у вигляді колод, полін, хмизу, гілок, сучків, деревної тріски або стружки, тирси, тріски, стружки, уламків та відходів деревини та відніс до переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню та квот на рік.

Постановою №1402 від 27 грудня 2023 року Кабінет Міністрів України встановив перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2024 рік. Уряд продовжив на січень–лютий 2024 року заборону на експорт паливної деревини, деревної тріски або стружки, після чого експорт цих товарів виводиться зі списку ліцензованих.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]