Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2021 18:03

Місцевим переробникам деревини необхідна прозора державна система продажу деревини

Керівник громадянської ініціативи "За ринок деревини", менеджер агенції з залучення інвестицій "ІнвестІнРівне"

Чесний бізнес вимагає законодавчого врегулювання проведення аукціонів з продажу деревини

В рамках роботи над законопроектом «Про ринок деревини» дуже необхідні результативні консультації з представниками деревопереробної та меблевої галузі.Як координатор ініціативи «ЗА ринок деревини» зустрівся представниками об’єднання деревопереробників Березнівщини. В професійну асоціацію місцевих переробників входять підприємці Олена Мелянчук, Олександр Корицький, Юрій Сухан, Олександр Федас та інші. Підприємства багато років успішно переробляють деревину у високоякісну продукцію для кращих міжнародних брендів, в тому числі IKEA.

На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять, дерево та на відкритому повітрі

Нагальна проблематика місцевих переробників - проведення аукціонів з продажу деревини. Проблеми з купівлею деревини в чесного бізнесу - були давно, але цьогоріч хаос став просто критичним. Бізнес змушений зупиняти виробництво, втрачати навчених працівників, зменшувати рівень сплати податків до місцевих бюджетів ОТГ. Якщо така ситуація продовжиться надалі – це буде катастрофою для галузі.

І справа не тільки в тотальному штучному дефіциті деревини, шаленому рості цін на неї, а й в дискримінаційних умовах проведення аукціонів. Держава досі не сформувала єдиних детальних правил для ринку, які зафіксовані в законі. Тому часто мають місце маніпуляції проведенням аукціонних торгів, фіктивні аукціони, дискримінація учасників.

Березнівські деревопереробники деревини наголошують місцевому бізнесу потрібні:

- Чесні правила роботи ринку, які зафіксовані в законі «Про ринок деревини»;

Прозора державна електронна торгова система для продажу деревини, яка має хорошу репутацію та досвід успішної організації з продажу державних ресурсів;

Публічний продаж усієї заготовленої деревини постійними лісокористувачами відповідно до заздалегідь оприлюденних графіків заготівлі лісу та графіків проведення аукціонів. Унормування видів, черговості та періодичності проведення торгів;

Прозорий механізм формування собівартості необробленої деревини та стартової ціни лота, який має обов'язково враховувати реальну ситуацію на ринку готової продукції;

Встановлення для деревообробників, які здійснюють виробничу діяльність на території зони дії відповідного держлісгоспу, квоти продажу деревини не менше 30 відсотків.

Підтримка українських переробників деревини, які ощадливо і раціонально ставляться до використання лісових ресурсів, створюють робочі місця в ОТГ, наповнюють місцеві бюджети.

Доопрацювання та ухвалення збалансованого прозорого законопроекту «Про ринок деревини» вже цьогоріч - важливе завдання для представників галузі, урядовців та народних депутатів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]