Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2021 12:07

Цифровий інструментарій Фонду держмайна: створюємо зручні сервіси для кожного українця

Заступниця Голови Фонду державного майна України

Для залучення сталих інвестицій в українську економіку Фонд державного майна України впроваджує і модернізує зручні та прозорі механізми розкриття інформації

Ця важлива тема заслуговує на окрему увагу, тому цим дописом я розпочинаю серію блогів, в яких познайомлю вас із цифровими сервісами Фонду держмайна, які забезпечують можливість громадянам отримувати інформацію та послуги швидко, зручно та прозоро. 

Цікавий факт: реєстр, в якому містяться активи держави, - Єдиний реєстр об’єктів державної власності, розпорядником та адміністратором якого є Фонд держмайна.

Разом із цим, щодо окремих об’єктів, переданих на приватизацію, не проводилася державна реєстрація права власності. Тому одним із важливих етапів підготовки об’єктів до приватизації є виготовлення технічної документації, внесення даних до Єдиного  реєстру об’єктів держвласності, а також до Реєстру речових прав на нерухоме майно. Розпорядником останнього є Міністерство юстиції України, відомості до нього вносяться на підставі даних Фонду держмайна. Відбувається це тому, що зволікання суб’єктами управління з прийняттям рішення про передачу на приватизацію непрофільних державних активів погіршило їх технічний стан. Якщо така ситуація буде й надалі, то кількість об’єктів, що підлягають «ліквідації», збільшиться в рази. Тому вихід із цієї ситуації один - якнайшвидша підготовка активів до приватизації. У ньому обліковуються всі активи державної власності, починаючи з 2005 року.  А це - більше мільйона  різних за видами активів. Існує міф, що управляє всім державним майном саме Фонд держмайна, та хочу одразу його розвіяти: в Єдиному реєстрі об’єктів держвласності обліковуються активи, якими управляє більше 150 органів управління - це різні міністерства, відомства тощо. В управління Фонду передають окремо визначені Кабінетом Міністрів України активи і часто в занедбаному стані.

Саме  тому облік та своєчасне оновлення інформації в Єдиному реєстрі об’єктів держвласності - це гарантія  того, що об’єкти не будуть втрачені чи виведені з державної власності злочинним шляхом. 

Для цього Фонд держмайна в пріоритетному порядку займається модернізацією Єдиного реєстру об’єктів держвласності. Якісний та сучасний реєстр - це дієвий інструмент в боротьбі з корупцією, зручність у користуванні та оперативне надання даних. 

На сьогодні Фондом організовано співпрацю зі 152 суб’єктами управління та надано 57 тисяч адміністративних послуг «Надання інформації (відомостей або витягу) з Єдиного реєстру об’єктів державної власності» з метою проведення за спрощеною процедурою державної реєстрації прав державної та комунальної власності на об’єкти нерухомого майна, захисту майнових прав держави у судах тощо.

Інформація з Реєстру щоквартально оприлюднюється на офіційному сайті Фонду держмайна. 

Наразі команда Фонду держмайна працює над створенням на єдиній сучасній ІТ-платформі централізованого інформаційного ресурсу, в якому будуть обліковуватися всі активи держави з використанням геопросторових даних та їх транзакції (приватизація, передача в оренду та до комунальної власності тощо). 

Такі важливі для держави реєстри повинні відповідати сучасним вимогам програмного забезпечення та технічної оснащеності. На жаль, раніше у Фонді державного майна не були спроможні забезпечити достатній IT-потенціал для актуалізації реєстрів у зв’язку із недостатнім фінансуванням, тому сьогодні маємо застаріле обладнання та  програмне забезпечення.  

Наша мета - покращити зручність доступу та прозорість отримання даних із реєстрів для всіх зацікавлених сторін. 

Ми вже ефективно співпрацюємо з Transparency International Ukraine в напрямі управління держмайном, а саме розпочали проєкт, в рамках якого будуть здійснюватися заходи щодо модернізації Єдиного реєстру об’єктів державної власності. Також залучаємо донорські кошти, а також громадські організації, які діють в цій сфері та надають консультації стосовно структури даних, яка була б найбільш зручною та сучасною для відображення відомостей про все державне майно  громадянам України. 

Все це робиться з метою модернізації Єдиного реєстру об’єктів державної власності, яка забезпечить:

  • - ведення актуального обліку активів держави, зокрема об'єктів критичної інфраструктури та зручний доступ до даних за відповідними критеріями пошуку;

- ефективне управління активами та прозорість транзакцій з державними активами;

- створення основи для прийняття ефективних управлінських рішень щодо використання активів держави;

- відображення об'єктів на мапі з використанням геопросторових даних про об’єкт;

- оприлюднення відомостей з Реєстру на Єдиному державному порталі відкритих даних та на порталі “Дія”;

- зручність доступу для кожного громадянина до всіх даних щодо державного майна.

Попереду ще багато роботи, проте ми послідовно рухаємося до нашої мети та співпрацюємо з нашими партнерами з Мінекономіки, Мін’юсту, Держгеокадастру та Мінрегіону.

Та чи не найважливішим партнером в цьому проєкті є профільне Міністерство цифрової трансформації, з яким ми співпрацюємо в рамках п’яти спільних програм, однією з яких є цифрова трансформація ведення Єдиного реєстру об’єктів державної власності. 

На сайті Мінцифри кожен може отримати інформацію щодо проєктів цифровізації Фонду, яка постійно оновлюється. Фонд державного майна України робить все для того, щоб кожен українець отримував інформацію та послуги  швидко та зручно, а Україна стала дійсно цифровою державою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]