Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2022 11:45

Супергерої Національної системи кваліфікацій

Голова Національного агентства кваліфікацій

Осінь 2021 року стала переломною для української системи кваліфікацій – ухвалено постанови КМУ, які регламентують визнання неформального та інформального навчання кваліфікаційними центрами в Україні.

Осінь 2021 року стала переломною для української системи кваліфікацій – ухвалено постанови Кабінету Міністрів України, які регламентують визнання неформального та інформального навчання кваліфікаційними центрами в Україні. Іншими словами, стало можливим визнавати самоосвіту і на її базі присвоювати професійні кваліфікації, без необхідності навчання в закладах освіти. 

Займатися цим будуть нові установи – кваліфікаційні центри. У таких центрах можна пройти процедури оцінювання, що відповідають вимогам професійного стандарту і дають змогу виявити наявні компетентності. І в разі позитивного результату фахового іспиту отримати сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації, що визнаватиметься на ринку праці. 

Важливо, що такі кваліфікаційні центри будуть підтверджувати тільки ті професійні кваліфікації, які не належать до переліку так званих регульованих професій. Наприклад, можна буде скласти фаховий іспит і отримати сертифікат кухаря, зварювальника, бухгалтера тощо. А от медика – ні. 

Для забезпечення якості діяльності центрів, в яких визнаватимуть результати самоосвіти, запроваджено їхню акредитацію. Цю акредитацію здійснює Національне агентство кваліфікацій. Критерії акредитації затверджено постановою КМУ «Деякі питання акредитації кваліфікаційних центрів». 

Визначати, наскільки відповідають центри критеріям будуть експерти з акредитації кваліфікаційних центрів Національного агентства кваліфікацій. 

Саме вони аналізуватимуть потенційну спроможність кожного центру присвоювати професійні кваліфікації. Перевірятимуть наявність матеріально-технічних ресурсів для здійснення процедур оцінювання, наявність контрольно-оцінювальних матеріалів та вебсайту для розміщення інформації про кваліфікаційний центр та процедури підтвердження професійних кваліфікацій. 

Для того, щоб стати експертом Національного агентства кваліфікацій, потрібно пройти конкурсний відбір. І ми ставимось до такого відбору відповідально і виважено, аби впевнитися в фаховості та доброчесності наших експертів. 

Порядок відбору експертів з акредитації кваліфікаційних центрів визначає вимоги до освіти і досвіду роботи, вмінь проводити аналіз та оцінку документів та знань вимог професійних стандартів, і нормативно-правових актів. Не буде так, що людина без досвіду фахової роботи у відповідній сфері стане експертом, або не матиме належного рівня освіти. 

Спочатку ми даємо змогу нашим кандидатам у експерти підготуватись: проводимо з ними заняття, надаємо інформацію про систему кваліфікацій, професійні стандарти, наявну нормативну базу і досвід європейських країн, а також про ті вміння і навички, якими вони мають володіти для проведення акредитаційної експертизи. Наприкінці січня Агентство закінчило семінари вже для сьомої групи кандидатів у експерти. 

Після цього ми проводимо практичне і теоретичне оцінювання. Ставлення до всіх однаково вимогливе. І це притому, що значна частина кандидатів у експерти є освітянами, кандидатами та докторами наук, професорами та мають колосальний досвід. 

Так, з-поміж тих, хто подав документи на конкурс, є: представник інноваційного аерокосмічного кластера «Мехатроніка», доцент Національного авіаційного університету, професор кафедри ракетних військ і артилерії, головний лікар, завідувач кафедри і викладач виробничого навчання, токар і інженер-технолог, кухар і електрогазозварник тощо. 

Практика конкурсного відбору показує, що лише близько половини претендентів успішно проходять оцінювання (тестування та виконання практичного завдання) і стають експертами.

На сьогодні Національне агентство кваліфікацій відібрало і внесло до Реєстру кваліфікацій 66 експертів, які вже готові до проведення акредитаційних експертиз. Ми вважаємо їх нашими супергероями, без яких неможлива розбудова сучасної та динамічної системи кваліфікацій.

Нам важлива якість акредитаційної експертизи, бо від цього буде залежати якість присвоєних професійних кваліфікацій. Тому Національне агентство кваліфікацій продовжує пошук кандидатів у експерти з акредитації кваліфікаційних центрів і запрошує долучатися до команди супергероїв. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]