Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2012 13:01

Повішення боржника на... білборд визнано протиправним

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Часто-густо банківські установи примушують підприємства та пересічних громадян виконувати норми законодавства. Однак, як з’ясувалося, у їх власних вчинках приховуються протизаконні методи роботи, які обов’язково потрібно зупиняти, а винних – карати, так, я

Декілька місяців тому українські ЗМІ активно піднімали питання застосування нових методів з’ясування фінансово-бізнесових стосунків, що з’явились у Рівному. Зокрема, на вулицях міста з’явились білборди з написами "Боржник року ТОВ "УкрТехноФос" директор Супрунюк Юрій Павлович". Далі значилось, що за детальною інформацією бажаючі можуть звернутись за телефоном у місцеве відділення "БМ Банку".

Сама ж банківська установа пояснювала, що це нововведення покликане вплинути на клієнтів, які, на думку банку, недобросовісно виконують свої зобов’язання перед фінансовою установою. Як йшлося у прес-релізі, розісланому "БМ Банком", сума заборгованості ТОВ "Укртехнофос" перед Банком перевищує 11 мільйонів гривень. А ТОВ "Укртехнофос", нібито з метою непогашення заборгованості по кредиту, вдається до заходів, які затягують судове провадження, що було ініційовано “БМ Банком”. Керівник відділення визнавав свою причетність до цієї кампанії, зокрема, повідомляв наступне:
— Це перша така акція. Вирішили вдатися до таких дій, бо людина категорично відмовляється повертати гроші. Немає впливу ні через суд, ні через виконавчі служби. Тому вирішили звернутись до громадськості. Можливо, після цього людина змінить своє ставлення. Юрій Супрунюк не звертався до мене з приводу розміщення цієї інформації. Будемо й надалі продовжувати цю акцію, — розповів газеті «ОГО» директор відділення "БМ Банк" №10 міста Рівне Роман КІСІЛЬ.

Дана активна «інформаційна діяльність» зацікавила Рівненський регіональний центр з інвестицій та розвитку (який готує спільно із інвесторами ТОВ «Укртехнофос» новий інвестиційний проект з інноваційною складовою на ринку добрив). На думку співробітників центру, такі дії посадових осіб банку є протиправними й завдають шкоди діловій репутації, як підприємства, так і його керівника. Юрій Супрунюк до того ж, є депутатом обласної ради, тобто людиною публічною.

Після консультацій з генеральним директором ТОВ «УкрТехноФос» Ю. Супрунюком, було прийняте рішення негайно вжити рішучих дій з припинення порушення.
Рівненське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету, за зібраними нами матеріалами, провело перевірку даного факту і підтвердило факт поширення оманливої, неповної та недостовірної інформації з боку «БМ Банку». З підстав відсутності конкурентних стосунків між цими суб’єктами (нагадаю, Укртехнофос є виробником добрив), Відділення не мало правових підстав розпочати розгляд справи про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Матеріали дослідження були передані на вивчення до Держінспекції із захисту прав споживачів, котра у своєму висновку від 5 грудня 2011 року № 738-8-6/18 визнала інформацію, що поширена у такий обраний спосіб, рекламою. за наслідками проведення перевірки її визнано недобросовісною.

Саме після отримання вимоги територіального відділення АМКУ ці білборди були зняті (тобто, акція не була продовжена - як заявляв раніше директор банківського відділення - навпаки, була припинена).

Як результат: посадовими особами обласної інспекції із захисту прав споживачів у Рівненській області вже у січні ц.р. було складено протокол щодо порушення законодавства про рекламу з боку посадових осіб «БМ-банку» (цікавим є і те, що керівництво його Відділення №10 у м. Рівне відразу «відхрестилося» від поширення цієї реклами, мовляв, усе це замовив центральний офіс, а ми тут, ніби, і ні до чого – хоча раніше у своїх заявах повідомляло про інше).
Оскільки покарання за такого роду порушення (штраф) може накладатися  на підприємство і на його посадову особу (як правило, це - керівник), то для винесення постанови про розмір штрафних санкцій на користь держави, усі матеріали надіслано до органу у сфері захисту прав споживачів та законодавства про рекламу у Києві (за місцем знаходження центрального офісу банківської установи). 

Що ж, часто-густо банківські установи примушують підприємства та пересічних громадян виконувати норми законодавства, нерідко перетворюючи життя кредитоотримувачів на суцільний жах (хоча ризики повинні нести обидві сторони кредитного договору). Як бачите, у їх власних вчинках теж вбачаються протизаконні методи роботи, які обов’язково потрібно зупиняти, а винних – карати, як це дозволяє наше законодавство.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]