Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2011 13:29

Коротко про "доменні спори"

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Питання переходу бізнесу в Інтернет давно очевидне. Тому, актуальність використання словесних позначень у назві сайтів тільки зростатиме, як і акти недобросовісних реєстрацій (кіберсквотерство). Судова та інша практика передачі доменних імен тільки формує

Питання переходу бізнесу в Інтернет давно очевидне. Тому, актуальність використання словесних позначень у назві сайтів тільки зростатиме, як і акти недобросовісних реєстрацій та захоплення (утримання) доменних імен (кіберсквотерство).  Судова та інша практика передачі прав на використання доменних імен тільки формується в Україні. Тому, сподіваюся, подана інформація зацікавить моїх шанованих відвідувачів.

Нещодавно корпорація Microsoft зуміла виграти доменний спір, в який були залучені чотири доменних імені: livexboxdeals.com, windowsvistabasic.com, xbox360hits.com і xboxhits.com. У ролі відповідача виступив якийсь Роберт Джоунс: с офтверний гігант подав скаргу до Національного арбітражного форуму США, заявляючи про права на спірні домени.

Microsoft володіє багатьма товарними знаками як для бренду «Xbox», так і для бренду «Windows Vista». Тому представники коопораціі зуміли запевнити, що спірні імена підозріло схожі на товарні знаки Microsoft.  Більше того, їм також вдалося запевнити комісію в тому, що спірні імена використовувалися недобросовісно: «Відповідач отримує дохід від трафіку на вищезазначених сайтах. Бажаючи знайти сайти позивача, інтернет-користувачі можуть випадково натрапити на сайти відповідача, які дуже схожі на сайти позивача, що вводить в оману».

Так як корпорація Microsoft змогла надати всі докази, комісія винесла рішення, за яким Microsoft були передані всі згадані спірні доменні імена.

Звертаю увагу відвідувачів порталу, що у вирішенні спорів з доменних імен (як і у наведеному вище випадку) визначальне значення має набуття прав на торгову марку, з якою і відбувається змішування.  Звертаю увагу, що рішення українських судів також виконуються (ті, що набрали чинності і оскарження у касаційній інстанції не є можливим).

Окрім судового позову, як досить розповсюджений варіант, може бути звернення до Центру медіації та вирішення спорів Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Такий центр розглядає позови та приймає обов'язкові до виконання ICAN (уповноваденою асоціацією, що провадить реєстрацію доменних імен) рішення про скасування чи передачу доменного імені Заявнику. Про використання торгової марки, як підстави для скасування реєстрації домену чи його передачі, вказано безпопередньо у нормативних актах Центру медіації та вирішення спорів.

Теоретично, також існує завжди можливість звернення до органу Антимонопольного комітету України для пред'явлення звинувачення у недобросовісній конкуренції (ст.4 - використання чужого позначення) та, за рішенням АМКУ, вимагати скасування реєстрації або ж рекомендацію передачі домену винною стороною. Проте, про наявність таких справ в Україні мені не відомо. 

Вважаю, що усі 3 згадані інструменти можуть бути використані при вирішенні питання щодо доменного спору. А практика, безперечно, з'явиться вже незабаром.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]