Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2011 14:25

Міжнародна патентна система відзначає подачу двохмільйонної заявки

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Історична заявка подана американською компанією Qualcomm, що є новатором у галузі мобільного технології.

Історична заявка подана американською компанією Qualcomm, що є новатором у галузі мобільного технології.

Двохмільйонна міжнародна заявка на отримання патента в рамках Договору про патентну кооперацію (PCT), адміністративні функції якого виконує ВОІВ, була нещодавно подана американською компанією в області мобільної технології Qualcomm.

PCT полегшує компаніям і винахідникам витребовувувати патентні права в безлічі країн. Одна міжнародна заявка на отримання патенту в рамках PCT має юридичну силу в усіх 142 країнах, пов'язаних положеннями договору. Заявники за процедурою PCT отримують цінну інформацію про потенційну патентоспроможность своїх винаходів і мають більше часу, ніж у відповідності з традиційною патентною системою, для прийняття рішення, в яких країнах PCT продовжити вимагання патентної охорони. Система PCT об'єднує і впорядковує процедури патентування, відстрочуючи оплату значних витрат і надаючи заявникам солідну основу для прийняття важливих рішень.

Генеральний директор ВОІВ Френсіс Гаррі вітав цю подію і зазначив, що «Швидко зростаюче використання PCT протягом останніх шести років - часу, який знадобився, щоб перейти від одного до двох мільйонів міжнародних заявок на отримання патенту - відображає безперервне збільшення інвестицій в інновації та зростаюче значення охорони результатів інноваційної діяльності на міжнародних ринках», зауваживши, для порівняння, що для отримання першого мільйона заявок за процедурою PCT знадобилося 26 років. Він додав, що «істотне збільшення кількості членів PCT підвищило привабливість системи і тим самим сприяло стабільному зростанню кількості поданих заявок».

Генеральний директор заявив, що за ці роки все більш широке використання компанією Qualcomm системи PCT - від 37 заявок в 1995 р. до 1677 в 2010 р. - показує значення міжнародної патентної системи для успішних новаторів. Як зазначив пан Гаррі, «У 2010 р. компанія Qualcomm була третім найбільшим користувачем системи PCT, що надає можливість просити міжнародну патентну охорону, яка є ефективною і дозволяє компаніям оптимізувати їх вирішення в області міжнародного патентування».

«Ми вітаємо ВОІВ з цією історичною подією», сказав д-р Поль Є. Якобс, голова і головний виконавчий директор компанії Qualcomm. «Наше зростання і успіх як компанії не були б можливі за відсутності міцної охорони наших винаходів у всьому світі. Ми сподіваємося внести внесок до подачі наступного мільйона заявок».

 

Система PCT, вперше почала діяти в 1978 р., спеціально розроблена для сприяння ефективному інформаційному обміну між патентними відомствам щоб уникнути дублювання роботи і для полегшення доступу до цінної патентної інформації.

Ще кілька років тому найбільші користувачі системи PCT з'являлися в основному в Сполучених Штатах Америки чи Європі. Світ став свідком значних змін в географії інновацій, коли Східна Азія стала регіоном, на який сьогодні приходиться найбільше число міжнародних заявок на отримання патенту. У 2010 р. обсяг використання системи PCT збільшився більш ніж на 56% у Китаї - який в даний час займає четверте місце серед країн-лідерів походження заявок за процедурою PCT у світі - на 20,5% у Республіці Корея (5-е місце) і майже на 8% в Японії (2-е місце).

Значення системи PCT також полягає в її якості глобального сховища технічної інформації. У рамках PCT щороку подається близько 160 000 міжнародних заявок на отримання патенту. Це підживлює зростаючу базу даних ВОІВ, відому як PATENTSCOPE®, в якій міститься понад сім мільйонів патентних документів (поєднання міжнародних заявок на одержання патенту і патентних документів з регіональних і національних фондів), які є повністю придатними для пошуку і багатомовними. У результаті база даних являє собою важливу колекцію інформації про «відомий рівень» у всіх областях техніки і може бути використана компаніями та окремими винахідниками для розуміння того, що означає конкуренція («розробка патентних ландшафтів»), або для вивчення та сприяння подальшої інноваційної діяльності у тій же самій технічній сфері.

Нижче представлені 20 провідних заявників за період з 2006 по 2010 рр..: Panasonic Corporation (Японія), Koninklijke Philips Electronics NV (Нідерланди), Huawei Technologies Co. (Китай), Robert Bosch GmbH (Німеччина), Siemens Aktiengesellschaft (Німеччина), Qualcomm Incorporated (США), Toyota Jidosha Kabushiki Kaisha (Японія), LG Electronics Inc. (Республіка Корея), Telefonaktiebolaget LM Ericsson (Швеція), Sharp (Японія), Nokia (Фінляндія), NEC Corporation (Японія), BASF Aktiengesellschaft (Німеччина), Fujitsu Limited (Японія), 3M Innovative Properties Company (США), ZTE Corporation (Китай), Motorola Inc. (США), Microsoft Corporation (США), Mitsubishi Electric Corporation (Японія) і Samsung Electronics Co., Ltd. (Republic of Korea).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]