Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2011 11:27

Apple vs Amazon.com

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Компанія Apple подала судовий позов проти онлайн-рітейлера Amazon.com, звинувачуючи останнього в порушенні торговельних марок на бренд App Store і використанні даного бренду без належного дозволу. За даними Bloomberg, судовий позов від імені Apple був пода

Компанія Apple подала судовий позов проти онлайн-рітейлера Amazon.com, звинувачуючи останнього в порушенні торговельних марок на бренд App Store і використанні даного бренду без належного дозволу. За даними Bloomberg, судовий позов від імені Apple був поданий 18 березня і остання в ньому вимагає від Amazon припинення використання захищеної назви, а також неназваного відшкодування фінансового збитку. 

"Amazon почало неправомірно використовувати торговельну марку Apple App Store, асоціюючи її з власною програмою мобільної розробки", йдеться у скарзі Apple. Компанія Apple стверджує, що торговельна марка App Store була зареєстрована ще влітку 2008 року, відразу після виходу другого покоління смартфона iPhone 3G. 

Восени минулого року Amazon вперше заявила про плани щодо запуску власного онлайн-каталогу мобільних додатків, названого Appstore. Згідно з правилами компанії, розробникам пропонується заплатити 99 доларів за вхід в мобільний магазин, і надалі продавати свої програми, залишаючи собі 70% прибутку, а 30% віддаючи в якості комісії. 

Два місяці тому Microsoft заявила, що незгодна з торговою маркою App Store, виданої компанії Apple. У Microsoft зазначають, що "App Store" став загальновживаним поняттям, яке почали використовувати багато виробників програмного забезпечення. Запатентувавши його зараз, Apple зможе чинити тиск на інші компанії, присутні на ринку мобільного софту. 

Відзначимо, що компанія Apple запустила інтернет-магазин мобільного програмного забезпечення Apple App Store в 2008 році, а через тиждень після цього подала заявку на торговельну марку App Store. Тоді наміри Apple виглядали цілком слушними і обгрунтованими, тому що ніяких інших App Store'ів на ринку тоді ще не було. Тобто були магазини програмного забезпечення для мобільних телефонів, але там були зібрані розробки для різних платформ. 

В Apple ж, ймовірно, вже тоді побачили перспективність App Store як бренду, так і як самої концепції, подавши заявку в Бюро по патентам і торговим маркам США (USPTO). 

Microsoft подала своє заперечення в апеляційний комітет Бюро, заявивши, що в 2011 році відповідної торгової марки ще немає, але і з'явитися вона вже не може, оскільки App Store'ами зараз називають буквально всі магазини мобільного софту. У своєму зверненні до апеляційного комітету Microsoft пише, що зараз власні магазини мають компанії Google, RIM, Microsoft, Nokia і Palm (HP), формально всі вони називаються по-різному - Android Market, App World, Marketplace, Ovi Store та ін., але в пресі, а також більшість користувачів називає ці магазини для стислості App Store'ами, причому далеко не завжди усвідомлюючи, що ця назва вказує на Apple. Очевидно, що видавши трейдмарк на цю назву, Бюро поставить конкурентів Apple в явно невигідне становище, зазначають у Microsoft.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]