Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.02.2011 11:45

Інноваційний бізнес у США, чи далеко ми позаду?

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Інноваційний бізнес у всьому цивілізованому світі (Європі, США, Канаді) вважаються ключовими для добробуту країни та її сталого економічного розвитку. Успішний інноваційний бізнес – це завжди підвищення конкурентоспроможності фірми на ринку, створення нови

Інноваційний бізнес у всьому цивілізованому світі (Європі, США, Канаді) вважаються ключовими для добробуту країни та її сталого економічного розвитку. Успішний інноваційний бізнес – це завжди підвищення конкурентоспроможності фірми на ринку, створення нових робочих місць, додана вартість вироблених товарів із використанням новітніх досягнень. Тому у цих країнах, уряди, розуміючи усю важливість підтримки інноваційних підприємств, окрім широкого фінансування, створюють безліч інших можливостей як для інноваційних старт-ап компаній, так і для спін-офф компаній. 
Розглянемо приклад США. При урядові США створено Федеральне агентство «Адміністрація допомоги малому бізнесу» (SBA), що фактично консультативно допомагає та фінансує створення старт-ап компаній у США через діяльність двох ключових програм – SBIR та STTR. 

SBIR – програма, котра підтримує малий бізнес та старт-ап компанії у сфері інноваційної діяльності. В рамках програми передбачено фінансування у сумі до 150 тисяч доларів, причому ці кошти надають на дослідження економічної доцільності впровадження бізнес-проекту, науково-дослідні та інженерно-конструкторські роботи. В рамках виконання бізнес-проекту, як ментори, залучаються провідні експерти в сфері бізнесу, юристи, технічні експерти, що допомагають успішно впровадити проект.  

STTR – це програма-продовження роботи SBIR програми – допомога виводу нового товару на ринок. Єдиною умовою участі у програмі є спільна діяльність наукової інституції та бізнесу. Таким чином маємо ефект синергії науки та бізнесу. Фінансування програми складає від  500 тис. доларів США. Унікальністю двох програм є їх доступність для малих вже діючих та старт-ап компаній в разі наявності перспективних до розробки для впровадження технічних рішень. В рамках програм фінансується як етап патентування, так і етап промислового впровадження та подальшого просування інноваційної продукції за патентом. Фінансування відбувається у формі можливості позики у банку та погашення програмами від 50 до 90 відсотків суми кредиту. Звичайно ж, передбачені і грантові форми допомоги та мікрокредитування. При цьому повернення мікрокредитів складає 98%, тому і банки зацікавлені у кредитуванні.

За період свого існування ось уже більше 50 років агенція має багато історій успіху – серед них і історії старт-ап компаній Біла Гейтса та Стіва Джобса. Фінансування агенції складає близько 2 млрд. доларів на рік. Відбір проектів в рамках програм здійснюють команди, що утворюють із множини 1400 експертів-волонтерів – представники бізнесу, профільних державних агенцій, фахівців технічної сфери. Фінансування в рамках програм та волонтерська допомога самі по собі являються маркетинговим ходом – таким чином великі компанії дізнаються про перспективний інноваційний бізнес та шукають шляхів співпраці із переможцями зазначених програм (SBIR та STTR). Це дозволяє малим компаніям швидко комерціалізовувати свої технології та стрімко розвиватись.

Разом із тим, кожне галузеве Федеральне агентство США має свої фонди для фінансування  науково-технічних досліджень та дослідно-конструкторських розробок. Наприклад, Національний інститут охорони здоров’я отримує фінансування на згадані потреби у сумі 30 млрд. дол. – половина бюджету України. Вищі навчальні заклади також (в залежності від спеціалізації та відповідності пріоритетним галузям дослідження), отримують від уряду США від кількох до десятків мільйонів доларів.
Насамкінець, хотілось би зазначити, що, власне, величезна кількість програм підтримки інноваційного розвитку та величезні кошти, що асигнуються та їх цільове використання дозволяють переконливо стверджувати про те, що США «приречені» на стрімкий економічний розвиток, навіть не зважаючи на глобальний спад економіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]