Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2011 16:04

Захист прав інтелектуальної власності покращує інвестиційний клімат в Україні ?

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

У 2010 році двостороння торгівля між США і Україною перевершила обсягом два мільярди доларів, збільшившися на 70 відсотків до показників 2009 року. CША виявилися задоволеними з цього приводу, адже головна частка цієї суми - експорт інтелектуальної власност

У 2010 році двостороння торгівля між США і Україною перевершила обсягом два мільярди доларів, збільшившися на 70 відсотків до показників 2009 року. CША виявилися задоволеними з цього приводу, адже головна частка цієї суми - експорт інтелектуальної власності до України. Що, безперечно, не може не радувати уряд країни-виробника. 

14 лютого 2011 року Офіс торговельного представника США в особі його очільника Рона Кірка, зробив заяву про те, що Сполучені Штати задоволені виконанням Україною Плану дій з поліпшення захисту прав інтелектуальної власності в Україні (його зустріч з українською стороною відбулася в ході третьої зустрічі Американсько-Української Ради з торгівлі й інвестицій) - цей план можна переглянути на вебсайтах Офісу Торговельного представника США та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Рон Кірк додав: "Покращений захист і забезпечення дотримання прав інтелектуальної власності - життєво необхідний крок для поліпшення бізнесового і інвестиційного клімату в Україні".

(!) Виявляється, захист інтелектульної власності (виробленої у США) - питання життєздатності території (України).  

Цікавим є і той факт, як саме з жовтня-місяця (коли наші країни погодили План дій) він виконувався, щоб «задовольнив» Офіс торговельного представника США (!).

Нагадаю дещо. Цей, ще новий 2011 рік, запам’ятався багатьом масовими рейдами на Петрівці, інших ринках та підприємствах, що сколихнули усю країну. Що це, чергове замовлення виробників програмного статку чи організацій колективного управління авторськими та суміжними правами? Невже підтримка вітчизняного ІТ-виробника та інвестиційного клімату? 

У січні на прес-конференції Держдепартаменту інтелектуальної власності було підбито підсумки роботи державних інспекторів з інтелектуальної власності за 2010 рік. Зокрема,  було зазначено, що інспекторами було проведено 487 перевірок суб’єктів господарювання та осіб, які у своїй діяльності використовують об’єкти права інтелектуальної власності. 

Такі перевірки дозволили виявити розповсюджувачів контрафактних аудіовізуальних творів, фонограм, комп’ютерних програм; суб’єктів підприємництва (заклади громадського харчування, розважальні заклади тощо), які використовують об’єкти авторського і суміжних прав у публічній сфері з порушенням вимог законодавства; користувачів неліцензійного програмного забезпечення - офіційна заява Держдепартаменту ІВ. 

За результатами проведених перевірок держінспекторами складено та передано до суду 310 протоколів про адміністративні правопорушення, вилучено понад 380 000 примірників контрафактної продукції на загальну суму понад 6 000 000 гривень. Крім того, за матеріалами держінспекторів, наданими до правоохоронних органів, порушено 104 кримінальні справи - підприємці з "Петрівки" стали основними споживачами "слонів", роздачу який провели органи контролю, спільно з міліцейськими "правоохоронцями".  

Що ж, вважатимемо, інвестиційний клімат нашої рідної країни покращився, а усі органи державної влади перейшли на ліцензійне програмне забезпечення. Чи, мо’, інспекторам з ІВ варто завітати на перевірки до державних установ та органів влади ? Та, що я таке пишу, як вже вони зможуть завітати самі до себе...?

В черговий раз переконуєшся, що закон не один, і точно не для всіх… Разові акції покарання обраних. Відразу згадую свою службу у Збройних силах України та слова одного капітана війського ліцею: "В армії винних не шукають, їх призначають". Чомусь здається, що це дуже влучне висловлювання і у нашому випадку.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]