Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2016 10:57

Всякій корупції треба інструкція і наганяй

У Радянському Союзі не було сексу, а в державному підприємстві «Укрпошта» нема корупції.

У Радянському Союзі не було сексу, а в державному підприємстві «Укрпошта» нема корупції. Принаймні такий висновок я зробив з відповіді заступника Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна на моє звернення з приводу виявлення ознак корупційних дій керівника структурного підрозділу Укрпошти.

Ось короткий опис подій, які передували моєму зверненню. У одній із цивільних справ, у якій я представляв позивача, суд ухвалив заочне рішення про задоволення позову. Відповідач не з являвся до суду, повідомлення суду поверталися без вручення. Потім відповідач таки з явився, подав заяву про скасування заочного рішення суду. Серед його аргументів були і про неотримання від суду будь-яких повідомлень про розгляд справи, а також нарікання на неналежну роботу Укрпошти. Хоча суд відмовив відповідачеві у скасуванні заочного рішення, але мою увагу привернули його надмірне невдоволення роботою Укрпошти. Якось сумнівно виглядало, що пошта тричі не доставляла кореспонденцію за правильно вказаною адресою. При цьому перший конверт із позовною заявою, направлений відповідачу, повернувся до суду з написом «надійшло у пошкодженому вигляді». Характер пошкодження – розірвана одна сторона конверту. Таке пошкодження дозволяло достати документи з конверту. Роблю припущення, що особа, яка розірвала конверт, дістала вміст цього листа і дізналася про розгляд судової справи.

Я зустрівся із начальником і листоношами в ідділення поштового зв’язку, яке доставляє пошту за адресою відповідача. Запитав про доставку пошти на ім’я відповідача. Працівники Укрпошти ніяковіли, підтвердили надходження листів на його ім’я, у тому числі судових повісток. Повідомили, що квартира із вказаною на конверті адресою належить керівнику обласної дирекції УДППЗ «Укрпошта» і його родичу. Як ви зрозуміли, цей керівник і відповідач однофамільці, близькі родичі. «А що ви від мене хочете, – сказала начальник відділення зв’язку. – Це мій керівник. Лише якийсь лист надходить на ім я його родича, я відразу доповідаю до обласної дирекції. Їдьте туди і розбирайтеся».

Законом України «Про запобігання корупції» встановлено, що корупційне правопорушення – це діяння, що містить ознаки корупції, за яке законом встановлено кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність. Правопорушення, пов’язане з корупцією – це діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

До Міністерства інфраструктури України я звернувся стосовно проведення службового розслідування факту порушення схоронності поштового відправлення зі суду на ім’я відповідача, бо державне підприємство «Укрпошта» входить до сфери управління міністерства. Впевнене нарікання відповідача у судовому засіданні на роботу Укрпошти із прихованням того, що близький родич є людиною номер один, відповідальною за належну роботу Укрпошти у місті, а також розмова із працівниками в ідділення зв’язку породили у мене питання, на які хотів би почути відповідь від міністерства. 

Стаття 8 Закону України «Про поштовий зв'язок» передбачає, що реалізацію державної політики у сфері надання послуг поштового зв'язку здійснює уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі зв'язку. На уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі зв'язку покладається забезпечення поштової безпеки та таємниці інформації у сфері надання послуг поштового зв'язку.
Згідно зі ст. 6 цього Закону таємниця поштових відправлень, у тому числі листування та іншої письмової кореспонденції, гарантується Конституцією та законодавством України. Оператори вживають організаційно-технічних заходів щодо захисту інформації згідно із законодавством України. Виїмка та огляд письмової кореспонденції, вкладень в інших поштових відправленнях, одержання будь-яких довідок щодо них заборонено, крім випадків, визначених законом.

Тому я й просив Міністерство інфраструктури України провести відомчу перевірку пошкодження листа, направленого судом.

Ось як відповів Володимир Омелян на моє звернення (наводжу без ідентифікуючої інформації)
«Що стосується висловленого Вам прохання щодо проведення службового розслідування відносно ХХХ, то на даний час єдиним нормативно-правовим актом, який визначає порядок проведення службового розслідування, є Порядок проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 № 950.
Згідно з пунктом 1 цього Порядку, його дія поширюється на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування. Директор N ської дирекції УДППЗ «Укрпошта» до числа зазначених осіб не належить».

img181.jpg
img182.jpg
 

Не здивований такою відповіддю державного мужа. Шукати відмовки завжди легше, аніж щось міняти. За такою логікою виходить, нема корупції в Укрпошті, бо нема інструкції як із нею боротися, а керівники структурних підрозділів цього державного підприємства мають імунітет від службових перевірок, бо Порядок не про них?!

Також Омелян пропонує звертатися до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції – органів прокуратури, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції. Омелян окремо зазначає у листі, що Міністерство інфраструктури до зазначених органів не належить.

Дякую, пане заступнику міністра, за підказку. На вашу відповідь я чекав довгенько – аж 50 днів. Прийшлось нагадати повторним зверненням. За цей час вже було розпочато кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем керівником обласної дирекції Укрпошти. Але як щодо дисциплінарної відповідальності за порушення правил надання послуг поштового зв'язку, пошкодження поштових відправлень? Адже ніхто інший крім міністерства і самої Укрпошти цього не зробить. Чи потрібна якась інструкція? Чи рука руку вмиє?

Значно хутчіше Омелян відреагував на наганяй від Кабінету Міністрів, куди я зателефонував на гарячу лінію. Наступного дня після попереднього листа Омелян написав мені ще одного, у якому він уже значиться "в.о. Міністра"! Поздоровляю! У цьому листі він значно діловитіший. Пише: «Повідомляємо, що Ваші заяви щодо можливих корупційних дій директора Nської дирекції УДППЗ «Укрпошта» передані за належністю до Головного управління Національної поліції у м. Києві».

img183.jpg


Оце справились! Таки знайшли на кого спихнути. Учора футболили до Національної поліції, а сьогодні самі вже матеріали передали про можливі корупційні дії до Головного управління Національної поліції у м. Києві. І ніякі положення, інструкції, регламенти не знадобились. Урядовий наганяй спрацював краще. Виходить, чиновницька свідомість про важливість протидії корупції росте прямо пропорційно до кар’єрного росту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]