Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.01.2022 22:57

"Велике будівництво" побудували понад 40% основної мережі автошляхів України

Перещепинський міський голова

Для соціально-економічного розвитку територіальних громад дуже важливо розпочати відновлення автодоріг.

Одна із найбільших проблем соціально-економічного розвитку громад на території України є аварійне дорожнє покриття. Дійсно, розбиті дороги, особливо у віддалених населених пунктах, завдають значної шкоди розвитку громадам.

По-перше, це відбиває інвестиційну привабливість територій для потенційних інвесторів, які чітко розуміють, що ускладнення логістики створює величезний ризик у розвитку бізнесу.

По-друге, розбиті дороги значно погіршують умови життя місцевих мешканців, адже: через величезні ями автоперевізники відмовляються їздити по таким маршрутам; автомобіль швидкої медичної допомоги значно запізнюється, або ж взагалі не може проїхати до місця призначення; місцеві мешканці заліються на завдання їх автотранспортам значних збитків і т.д.

По-третє, такі обставини призводять до значної соціальної напруги. З однієї сторони, молодь постійно від'їжджає до великих міст, не маючи бажання взагалі повертатися, адже у них рідне село асоціюється із розбитою інфраструктурою та з непроїзними дорогами. З іншої сторони, у самих мешканців виникає певний рівень недовіри до місцевої влади. Адже коштів у місцевих бюджетах територіальних громад не вистачає для капітальних ремонтів доріг, а в наш час терпіння людей вже скінчилося. Час йде швидко. Тому всі хочуть бачити розвиток саме зараз. Покращення чекають зараз, а не через років 10 чи більше.

Як виходити з даної ситуації? Звичайно, переважна більшість тергромад України сподіваються отримати обласну чи державну субвенцію. І, чесно кажучи, за останні декілька років був здійснений справжній прорив у розбудові українських доріг.

У межах програми «Велике будівництво» лише за 2 роки оновили й побудували понад 14 тис. км автомобільних доріг, а це більш як 40% основної мережі автошляхів України, які з’єднують усі наші регіони.

Про це розповів Президент України Володимир Зеленський під час форуму «Велике будівництво: дороги та мости».

Влада змінила підхід до державних інвестицій, закупівель та ціноутворення, об’єднала різні команди й органи навколо довгострокових цілей, залучила державні й міжнародні кошти, підвищила якість і навіть змогла знизити вартість будівництва 1 км доріг.

Якщо ж говорити, наприклад, про Перещепинську міську ТГ (на Дніпропетровщині), то ми намагаємося поки власними зусиллями боротися з аварійністю поки що стратегічно важливих доріг (які ведуть до шкіл, дитячих садочків, медичних закладів тощо). Коштів місцевого бюджету не вистачає, проте у 2021 році ми дійсно відчули покращення фінансування з обласного та державного бюджетів. Адже завдяки Службі автомобільних доріг у Дніпропетровській області на території нашої громади були проведені хоч ямкові ремонти дорожнього покриття у населених пунктах. Так, мешканці спостерігають за програмою "Велике будівництво" по всій країні та чекають черги, проте на сьогодні радіють хоч тому, що перевізники не відмовляються від своїх маршрутів через розбиті дороги.

Отже, для соціально-економічного розвитку територіальних громад дуже важливо розпочати відновлення автодоріг. Адже це, перш за все, буде стратегічно важливий крок на шляху покращення життя мешканців та, звичайно, надасть поштовх в інвестиційній привабливості територій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]