Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2019 16:06

Світові інноваційні тренди у сфері туризму 2019-2020

Перещепинський міський голова

Бути в курсі нових технологій – це важливо, як для виживання на конкурентному ринку, так і для процвітання компанії.

Сфера туризму й розваг є однією з найбільш прибуткових та постійно розвиваючихся в світі. Основна причина –  всі полюбляють відпочивати та, як правило, вирушаючи у довгоочікувану відпустку беруть з собою «кругленьку» суму грошей, щоб залишити її тим підприємцям (у сфері туристичного бізнесу), які найбільш інноваційним способом зуміють зацікавити потенційних клієнтів. 

На слові «підприємці» слід поставити особливий наголос. Адже це, як правило, люди, які створюють щось нове та інноваційне. Саме цим підприємці й відрізняються від бізнесменів (ділових людей, метою яких є ведення бізнес-діяльності, що не базується на інноваційному продукті). 

Таким чином, щоб з'ясувати поточні й потенційні тренди на ринку туризму, нам, в першу чергу, необхідно проаналізувати які основні інновації (з точки зору технологій) використовуються для модернізації галузі й для залучення сучасних клієнтів. 

Хто вони, сучасні клієнти туристичного бізнесу?

Основними клієнтами сфери послуг у всьому світі є два покоління людей: мілленіали (покоління Y - ті, хто народився в період з 1981 року й до 1996 року) та покоління Z (ті, хто народилися приблизно на початку-середини 1990-х років). Згідно з різними дослідженнями, на сьогоднішній день саме ці два покоління є найбільш активними туристами (платоспроможними любителями подорожей та відпочинку). Крім того, основним завданням бізнесу має бути створення такого продукту або послуг, який би повністю задовольнив потреби покупців, збільшив їх лояльність та купівельний досвід. 

Що ж являється найбільш важливим для нового покоління мандрівників?  

Слід зазначити, що найважливішим елементом успіху в процесі залучення останніх двох поколінь клієнтів є здатність туристичного бізнесу надати їм той сервіс, який би відповідав їх поточним вимогам. І якщо для мілленіалів переважно робиться наголос на впровадження технологій у сферу послуг (гаджети, інтернет, робототехніку), то покоління Z віддає перевагу тим компаніям, які надають найбільш інноваційний та привабливий для них досвід (нові знайомства, коворкінг, екстрим тощо). 

Проаналізуймо основні технологічні тренди (з точки зору інновацій) в туристичному бізнесі. 

Чат-роботи та роботи дозволяють нам використовувати інтелектуальний рівень програм й штучного інтелекту для економії часу, забезпечення персоналізації в процесі взаємовідносин з клієнтами та передбачення їхніх потреб. Світові лідери в сфері готельного бізнесу розробляють інновації з конкретними цілями й завданнями. Адже результат повинен бути один - всі витрати на оновлення бізнес-моделей та технологічного вдосконалення компаній зобов'язані окупити себе. 

Чат-боти вже давно використовуються лідерами трендів в сфері авіаперельотів. Наприклад, Booking.com забезпечує покупців корисною інформацією, персональними рекомендаціями та швидкою відповіддю (на стандартні запитання). 

У Південно-Східній Азії можна побачити, як в індустрії гостинності та туризму замість офіціантів працюють нові роботи. У готелях Японії й США можна зустріти промислових роботів, які прибирають або роблять напої. 

Використовуючи штучний інтелект, можливості підключення до Інтернету та інші нові технології, підприємства можуть робити свої бренди більш впізнаваними й стійкими до ринкової конкуренції, в боротьбі за Діджитал клієнтів. 

Gartner - одна з провідних у світі дослідницьких та консультаційних компаній прогнозує, що до 2020 року 85% взаємодії з клієнтами будуть відбуватися без участі людини. Наприклад, на Airbnb мандрівники отримують індивідуальні результати пошуку на основі історії переглядів та бронювання завдяки потужним алгоритмам машинного навчання. 

У Флориді спостерігається сильна тенденція використання програмного забезпечення віртуальної реальності, яке дозволяє гостям здійснювати 4D екскурсії по готелям перед їх бронюванням. Розпізнавання обличь та відбитків пальців також виключає необхідність використання карток-ключів. А blockchain дозволяє мандрівникам безпечно здійснювати онлайн-платежі. Інтернет речей (IoT) створює можливість користуватися всіма цифровими технологіями за допомогою звичайного смартфона. Але це ще не все. Штучний інтелект трансформує обслуговування клієнтів: чат-боти усувають неполадки, формують плани поїздок й допомагають розробляти майбутні комунікаційні стратегії. 

Інноваційні технології є рушійною ланкою сучасного бізнесу й технологічного розвитку. Тому бути в курсі нових технологій – це важливо, як для виживання на конкурентному ринку, так і для процвітання компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]