Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2023 11:45

Притча про податкову кривду та адвокатську правду

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Як податковий запит для платника податків врятував від блокування п'ять податкових накладних

Минулого року в класичних справах про розблокування податкових накладних, клієнт вирішив самотужки повоювати з нашою податковою службою: подав пакет документів на розблокування, правда, чомусь все оформив одним додатком-файлом, що згодом вилізе боком; очікувано отримав рішення про відмову, потім скарга – після якої знову відмова.

Податкова в Україні любить казати «ні» платникам податків.

Отож про існування клієнта та його проблеми дізналися вже на стадії судового оскарження, маючи більше 5 заблокованих податкових накладних для своїх клієнтів, великих хлібозаводів.

Якби ми не розписували позицію, наводячи численну судову практику, однак отримали повну відмову в задоволенні позову, бо все зводилося до того, що платник податків подав лише один-єдиний документ під час досудового процедури розблокування, а тому все що ви принесли до суду, це не що інше, як зловживання своїми правами, ви проґавили свій шанс, тому «до побачення!», а ваші заяви про те, що це не один документ, а купа – то ваші голослівні заяви, адже податкова ж написала в своїх запереченнях, що ви подали один документ, а вона не може брехати.

Йти до апеляції треба, але слід і посилити позицію, бо елементарно прочитаємо ці ж «аргументи» суду і в рішенні апеляції. Готуємо та подаємо адвокатський запит, який надсилаємо до місцевої податкової, де просимо надати роздруковані документи, що подавалися платником податків до податкової на стадії досудового розблокування.

Через п’ять робочих днів отримуємо відповідь на 56 аркушах. І виявляється, що дійсно файл-то один був, але на 56 сторінках. Готуємо швиденько апеляційну скаргу, подаємо, отримуємо позитивне для нас рішення, а клієнт ще й компенсацію за понесені витрати на адвокатські послуги.

Часто-густо бюрократію податкової служби можна використати на свою користь, головне шукати шляхи та варіанти.  І вийшло так, що податкова сама себе викрила. Чи пощастило платнику податків? Не думаю, бо вся ця вся історія з блокування податкових накладних – то суцільне лихо.

А ще висновок-порада: не лінуйтеся та подавайте через особистий кабінет не одним файлом, а кожний документ окремо (прекрасно розумію, що подати чималий стос документів на розблокування – то це ще той психологічний жах), і тоді не доведеться гасити пожежі в суді і не доводити, що платник податків – не брехун.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]