Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2021 15:52

Чи сплачує ЄСВ підприємець, який перебуває в декреті?

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Законом про ЄСВ передбачено два виключення при сплаті ЄСВ фізичними особами-підприємцями - інваліди та пенсіонери ЄСВ не сплачують.

Положення п. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (ЗУ «Про ЄСВ») передбачають, що ФОПи звільняються від сплати ЄСВ лише якщо мають інвалідність або є пенсіонерами. Чим податківці й користуються, дораховуючи ЄСВ. 

Так, дійсно, ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ» передбачає, що платниками ЄСВ, серед інших, є і осіби, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, усиновленні дитини*. 

* тут і далі йтиметься лише про щомісячні виплати з допомоги при народженні дитини, які здійснюються протягом 36 місяців (у 2021 році, як і в 2020 році складає 860 грн). 

Проте тут виникає запитання: «Хто нараховує та утримує ЄСВ з такої виплати?». 

Згідно з Постановою КМУ за № 178  від 02.03.2011 «Про затвердження Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб обчислення єдиного внеску для цієї категорії провадиться районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення. 

Розмір внеску складає стандартно - 22%, і його сплата здійснюється саме за рахунок державного бюджету, а не одержувача. 

Отже, отримуючи цю щомісячну допомогу фізична особа-підприємець фактично продовжує сплачувати ЄСВ, точніше розпочинає сплачувати вже держава, замість неї, однак у особистому кабінеті платника податків починає обліковуватися недоїмка з ЄСВ. 

Однозначно, слід  поінфомрувати податковий орган про початок таких виплат, надавши відповідні підтвердні документи, це робиться більше для майбутніх судових баталій, і, навряд, податкова припинить нараховувати недоїмку з ЄСВ, оскільки, як вона полюбляє пояснювати – «технічно це зробити неможливо». 

На щастя, суди, а точніше, Верховний Суд (ВС), на боці підприємців у цьому питанні: 

1. Підхід судів є формальним та не враховує того, що у випадку отримання застрахованою особою у встановленому порядку щомісячної соціальної допомоги (в тому числі по догляду за дитиною), на яку нараховується та з якої сплачується єдиний внесок у мінімальному розмірі, обов`язок сплати єдиного внеску такою особою, що зареєстрована як фізична особа-підприємець, не виникає (для прикладу, Постанова ВС від 18.11.2020 у справі за № 240/144/19). 

2. На підставі наведеного можливо зробити висновок, що, з урахуванням особливостей форми діяльності самозайнятих осіб, саме задля досягнення вищевказаної мети збору єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування законодавством встановлено обов`язок сплати особами мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу від їх діяльності. 

Поряд з цим, у випадку отримання застрахованою особою у встановленому порядку щомісячної соціальної допомоги (в т.ч. по догляду за дитиною), на яку нараховується та з якої сплачується єдиний внесок у мінімальному розмірі, обов`язок сплати такою особою, що зареєстрована як фізична особа - підприємець, єдиного внеску не виникає (Постанова ВС від 27.04.2020 у справі за № 120/581/19-а). 

Отож, не зайвим буде, час від часу перевіряти особистий кабінет платника податків щодо наявності чи відсутності боргів перед податковою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]